Μάλλον εκνευρισμένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, χθες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Εκνευρισμένος για την παραφιλολογία που έχει επεκταθεί ανά την επικράτεια σχετικά με την προκήρυξη εκλογών.
Είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης:
«Θα εισέλθουμε σύντομα στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησής μας. Έχω πια αρκετή εμπειρία να γνωρίζω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορώ να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές ή ότι δεν θα γίνει ανασχηματισμός, καθώς γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτά είναι τα δύο αγαπημένα θέματα στα οποία διαρκώς επανέρχεστε, όταν δεν έχετε κάτι άλλο να με ρωτήσετε».
Διαβάζοντας τη νέα αυτή διαβεβαίωση του πρωθυπουργού καταλαβαίνει κανείς ότι δεν θα κάνει εκλογές και θα εξαντλήσει την τετραετία.
Κι ας πούμε ότι ο ίδιος αυτό πιστεύει και αυτός θα λάβει την οριστική απόφαση. Ποιος, όμως, φταίει που υπουργοί και βουλευτές του έχουν ήδη ξεκινήσει περιοδείες στις περιφέρειές του;
Ποιος φταίει που σε όλες τις συζητήσεις στις οποίες συμμετέχουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, το πρώτο πράγμα που λένε και οι ίδιοι είναι «εκλογές;»
Και ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι συγκεκριμένες ενέργειες δείχνουν κάλπες; Από τα λεφτά που μοιράζονται μέχρι μετατάξεις που γίνονται και αποφάσεις που αναβάλλονται για αργότερα γιατί «καίνε;».
Για παράδειγμα εκείνη η Πανεπιστημιακή Αστυνομία που έχει πάει; Φυλάει… Θερμοπύλες; Και το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια, στο οποίο αναφέρθηκε και χθες ο κ. Μητσοτάκης, μήπως –όπως ακούγεται- θα αλλάξει ριζικά μπας και περάσει από τους πρυτάνεις;
«Κυριάκο, κάνε τώρα εκλογές»
Η στήλη θα σας μεταφέρει και το τι πιστεύει η αντιπολίτευση για τις πρόωρες εκλογές. Για παράδειγμα, μου έλεγε υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ότι τις επόμενες εβδομάδες θα «σαρώσει» περιφέρειά του, ενώ και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξαγρυπνούν φτιάχνοντας πρόγραμμα περιοδειών.
Και είναι σίγουροι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει εκλογές το φθινόπωρο. Οι ίδιοι δε λένε: «Μακάρι να τις κάνει γιατί με τη φόρα που έχουμε πάρει, δεν θα αντέξουμε προεκλογικά ταξίδια και έξοδα για ένα χρόνο. Αν δεν γίνουν το φθινόπωρο… καήκαμε».
Λέτε, λοιπόν, όλα αυτά να τα κάνουν επειδή… τρελάθηκαν; Υπάρχουν λεφτά για χάσιμο;
Ή τους έχει ειδοποιήσει κάποιος ότι τις δύο τελευταίες Κυριακές τουΣεπτέμβρη και τις δύο πρώτες του Οκτώβρη όλα είναι πιθανά;
Γκάλοπ με πολλές εκπλήξεις
Μαθαίνω επίσης ότι έρχονται νέες δημοσκοπήσεις, όχι μόνο σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και τοπικές τις οποίες παραγγέλνουν βουλευτές.
Μου λένε ότι η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ δε μειώνεται σε τέτοιο σημείο που η Κουμουνδούρου θα μπορεί να μιλά για… ντέρμπι κορυφής.
Το αντίθετο. Παραμένει σε υψηλά επίπεδα και είναι πρωτοφανές ιστορικά το κόμμα που κυβερνά, τρία χρόνια μετά τις εκλογές να προηγείται και μάλιστα με σημαντική διαφορά.
Μαθαίνω και κάτι ακόμη: Ότι σε κάποιες περιφέρειες το ΠΑΣΟΚ κάνει την έκπληξη και βγαίνει ακόμη και δεύτερο κόμμα. Όπως, π.χ. στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα ή στην Κρήτη, όπου τα στελέχη που έχει επιλέξει ο Νίκος Ανδρουλάκης, τρέχουν σαν… άλογα κούρσας για να ανεβάσουν τα ποσοστά και να εκλέξουν βουλευτές.
Αν μη τι άλλο θα είναι και επικοινωνιακή ήττα να δει ο Τσίπρας την πλάτη του Ανδρουλάκη σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Απογραφή της ντροπής;
Λάβαμε το εξής μήνυμα και σας το μεταφέρουμε: «Ήμουν απογραφέας. Ο τομέας μου 46 Κυκλάδες.
Εμείς και όχι μόνο εμείς και άλλοι τομείς δεν έχουμε πληρωθεί ακόμη και μας λένε άλλες φορές τέλος Ιουνίου και άλλες μπορεί και Ιούλιο.
Υποτίθεται ότι έχουν γίνει έλεγχοι στα χαρτιά μας από τους επόπτες και ξανά κάνουν έλεγχο στην οικονομική υπηρεσία και μετρά άλλη διαδικασία για την πληρωμή.
Παίζουν μαζί μας. Και όλα αυτά για 500 ευρώ. Και υποτίθεται ότι είχαν φτιάξει ομάδα για την πιο γρήγορη πληρωμή των απογραφών. Υπάρχουν ανάγκες.»
Δεν ξέρουμε τι ισχύει και τι όχι, όμως, κι άλλοι απογραφείς έχουν πει ότι δεν έχουν πληρωθεί ακόμη. Για την ιστορία… Η απογραφή του πληθυσμού έγινε το φθινόπωρο του 2021.
«Γεφύρι της Αρτας» τα νέα Ελεγκτικά Κέντρα…
Νέα αναβολή, (έχουμε χάσει πλέον τον αριθμό τους) πήρε η λειτουργία των έξι νέων Ελεγκτικών Κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τους 820 υπαλλήλους. Με νέα απόφαση που υπογράφει ο Γιώργος Πιτσιλής η λειτουργία τους μετατίθεται τώρα για τις 29 Ιουλίου 2022. Αν και στην ΑΑΔΕ είχαν ανεβάσει ταχύτητες και έτρεξαν το τελευταίο διάστημα για την επιλογή των προϊσταμένων των νέων υπηρεσιών, τη διαμόρφωση των κτιρίων που θα στεγάσουν τα Ελεγκτικά Κέντρα και την τοποθέτηση των υπαλλήλων στο νέο τους πόστο διαπιστώθηκε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για να λειτουργήσουν οι νέες υπηρεσίες. Πάντως, σύμφωνα με το σχεδιασμό οι ελεγκτές που θα στελεχώσουν τα τέσσερα Ελεγκτικά Κέντρα της Αττικής και τα δυο της Θεσσαλονίκης θα έχουν περισσότερες φοροελεγκτικές αρμοδιότητες. Στο στόχαστρό τους θα βρεθούν μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, φορολογούμενοι που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, έχουν πραγματοποιήσει μεγάλου ύψους δαπάνες απόκτησης περιουσίας αλλά και όσοι έχουν στείλει εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό. Στις νέες ελεγκτικές υπηρεσίες θα περάσουν ουσιαστικά οι έλεγχοι που διενεργούν σήμερα οι Δ.Ο.Υ. της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Μπορεί να καθυστερεί η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση αλλά είναι σημαντική…
Δικαιωματισμός alacart δε γίνεται
Η υπόθεση του bodyshamingκατά της Έφης Αχτσιόγλου, πήρε την περασμένη εβδομάδα διαστάσεις. Και δικαίως. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επιτίθεται σε μια γυναίκα, και ειδικά σε μια μητέρα και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε όλα τα δίκια της στην περίπτωση των άθλιων troll.
Όμως, ο σεξισμός και ο μισογύνικος οχετός του διαδικτύου δεν μπορεί να καταδικάζεται alacarte. Ισχύει για όλες τις γυναίκες, κυρίως αυτές που έχουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας, είναι πολιτικοί κλπ.
Γιατί κάποιοι θυμίζουν ότι γυναικείες οργανώσεις, δικαιωματιστές και κόμματα, δεν αντέδρασαν σε αντίστοιχες περιπτώσεις όπου ο ακραίος σεξισμός αντιμετωπίστηκε με πιο… χαλαρή διάθεση.
Θυμίζουν τις περιπτώσεις της Δόμνας Μιχαηλίδου, της Σοφίας Νικολάου, της Λίνας Μενδώνη ή της Αννας Παναγιωταρέα.
Διότι, τα φαινόμενα λεκτικής ή ψυχολογικής βίας, οι ύβρεις και τα άθλια σεξιστικά σχόλια δεν έχουν ούτε ιδεολογίες, ούτε κόμματα, ούτε ταξικό χαρακτήρα.
Το «φιλέτο» του Κοντομηνά άλλαξε χέρια
Ένα από τα πλέον αγαπημένα ακίνητα του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, ήταν η βίλα του στην Ύδρα. Ένα σπίτι που ο αποθανών επισκεπτόταν συχνά, μιας και το νησί ήταν ο προορισμός που αγαπούσε περισσότερο.
Λίγους μήνες μετά το θάνατό του, λοιπόν, αυτό το ακίνητο βγήκε στο σφυρί και χθες άλλαξε χέρια έναντι 2,761 εκατ. ευρώ. Η προσφορά είναι μάλιστα περίπου 700 χιλ. ευρώ υψηλότερη από την τιμή εκκίνησης, τα 2.055 εκατ. ευρώ.
Επισπεύδουσα ήταν η Eurobank και ο πλειστηριασμός στρεφόταν κατά της εταιρείας Διευρωπαϊκή Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων στην οποία άνηκε η βίλα.
Το συγκεκριμένο σπίτι, με θέα στο λιμάνι, αποτελείται από ένα οικόπεδο επιφάνειας 363,14 τ.μ., στο οποίο έχει ανεγερθεί μια πολυτελής οικία, η οποία αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα και περιλαμβάνει έξι κύρια δωμάτια και βοηθητικούς χώρους.
Η βίλα είναι πολυτελώς ανακατασκευασμένη, έχει συνολική επιφάνεια 453,21 τ.μ. Στο πρώτο επίπεδο, επιφάνειας 20,20 τ.μ. υπάρχει υδατοδεξαμενή. Το δεύτερο επίπεδο, το οποίο έχει επεκταθεί αυθαίρετα, έχει τελική επιφάνεια χώρου κύριας χρήσης 220,22 τ.μ. και αποτελείται από καθιστικό δίπλα στην αυλή, χώρο μεγάλης κουζίνας, βοηθητικό δωμάτιο, διάδρομο, λουτρό και τέσσερα master υπνοδωμάτια με προθάλαμο καθώς και μεγάλο στεγασμένο εξωτερικό διάδρομο. Το τρίτο επίπεδο, επιφάνειας 227,74 τ.μ., παρουσιάζει υπέρβαση ύψους και αποτελείται από καθιστικό, τραπεζαρία, master υπνοδωμάτιο με βεστιάριο και λουτρό, έτερα δύο βοηθητικά δωμάτια για ξενώνες, μικρή αποθήκη και το εσωτερικό κλιμακοστάσιο που οδηγεί στον κάτω όροφο. Έχει δάπεδα ξυλείας, εξωτερικά κουφώματα ξυλείας, ντουλάπια κουζίνας και λουτρά πολυτελούς κατασκευής ενώ για τη θέρμανση και την ψύξη έχει τοποθετηθεί κεντρικός κλιματισμός.
Συγκλονίζει η ενεργειακή – κι όχι μόνο- φτώχεια
Η στήλη μένει… άναυδη από τα στοιχεία του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς για την ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα. Η έρευνα που έγινε από την Κάπα Research επιβεβαιώνει το δραματικό γεγονός ότι πολλοί ‘Ελληνες δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες ενέργειας, δεν έχουν τις κατάλληλες συνθήκες ψύξης, θέρμανσης, για μαγείρεμα, φωτισμό κ.λπ.
Σύμφωνα με την έρευνα:
Ένα στα δύο νοικοκυριά δυσκολεύεται να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες.
Επτά στα δέκα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες έχουν μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 1.500€.
Ένα στα τρία νοικοκυριά περιόρισε βασικές ανάγκες (φαγητό, φάρμακα κλπ.) για να καλύψει τα ενεργειακά κόστη.
Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά κλείνουν τη θέρμανση ακόμη και όταν το σπίτι είναι κρύο.
Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά είχαν θερμοκρασία χαμηλότερη των 18ο C στο σπίτι τους τον τελευταίο χειμώνα.
Ένα στα δύο νοικοκυριά έχει περιορίσει το δροσισμό της κατοικίας του.
Ένα στα τρία νοικοκυριά αντιμετωπίζει προβλήματα υγρασίας ή μούχλας στην κατοικία του.
Περισσότερα από ένα στα δέκα νοικοκυριά αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα υγείας, λόγω ανεπαρκούς θέρμανσης ή ψύξης της κατοικίας του.
Τρία στα τέσσερα νοικοκυριά δεν έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι τους.
Σε επίπεδο ΕΕ, περίπου 7% των νοικοκυριών καθυστερεί την πληρωμή λογαριασμών, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 30%.
Σε επίπεδο ΕΕ, περίπου το 8% των νοικοκυριών δηλώνει αδυναμία να κρατήσει το σπίτι ζεστό, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 35%.
Ρωσικοί ράβδοι χρυσού… ταξιδεύουν
Που πήγε ο χρυσός της Ρωσίας, αναρωτιούνται πολλοί. Και μια είδηση που «έσκασε» χθες, δείχνει πολλά. Συγκεκριμένα, οι ελβετικές τελωνειακές υπηρεσίες εξετάζουν την εισαγωγή 3,1 τόνων ρωσικού χρυσού τον Μάιο για να δουν εάν οι συναλλαγές μέσω Βρετανίας παραβίασαν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στους Ρώσους.
Σύμφωνα με τους τελωνειακούς, η Ελβετία εισήγαγε χρυσό αξίας περίπου $200 εκατ. από τη Ρωσία τον Μάιο, τις πρώτες εισαγωγές από τότε που το Κρεμλίνο έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Η Ελβετία είναι ένα από μεγαλύτερα στον κόσμο κέντρα επεξεργασίας και διαμετακόμισης χρυσού και η Ρωσία ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ράβδων.
Η Ελβετική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τελωνείων και Συνοριακής Ασφάλειας (BAZG) ανέφερε σε ανακοίνωση ότι δεν μπορεί να δηλώσει για νομικούς λόγους ποιος εισήγαγε τον χρυσό ρωσικής προέλευσης από το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Περίπου τρεις τόνοι χρυσού που προέρχονται από τη Ρωσία και αξίζουν 194 εκατ. ελβετικά φράγκα (202 εκατ. δολάρια) εισήχθησαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελβετία. Η BAZG ελέγχει τις σχετικές εισαγωγές αναφορικά με τις κυρώσεις που εφαρμόζονται», ανέφερε η BAZG σε ανακοίνωσή της.
Η Ελβετία έχει πρακτικά υιοθετήσει όλες τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος ρωσικών εταιριών και ιδιωτών. Η εισαγωγή ρωσικού χρυσού στην Ελβετία δεν απαγορεύεται, αλλά αυτό που απαγορεύεται είναι η εξαγωγή χρυσού στη Ρωσία.
Όλες οι ράβδοι που παρήχθησαν από ρωσικές εταιρίες επεξεργασίας χρυσού μετά τις 7 Μαρτίου του 2022 δεν μπορούν πλέον να αποτελούν αντικείμενο συναλλαγών στην Ελβετία. Επί της αρχής, ωστόσο, μπορεί να συνεχίσουν οι συναλλαγές με ράβδους που παρήχθησαν στη Ρωσία πριν από τις 7 Μαρτίου του 2022, σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή. Ουσιαστικά δεν υπάρχουν περιορισμοί στις συναλλαγές χρυσού υπό άλλη μορφή, όπως κοσμήματα και χρυσά νομίσματα.
Latest News
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα