Nα μην επιχειρηθεί η εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων «τώρα» στην Ουκρανία καθώς κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο παράτασης της «παγκόσμιας αστάθειας», προειδοποίησε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
- Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Η σύρραξη δεν επηρεάζει τη λάμψη των «ματωμένων διαμαντιών» της Ρωσίας
Κατά την διάρκεια συνάντησής τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι η στιγμή είναι κρίσιμη για την εξέλιξη του πολέμου και ότι υπάρχει η δυνατότητα ανατροπή της πορείας της σύρραξης», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης διευκρινίζοντας ότι συμφώνησαν να ενισχύσουν την στρατιωτική τους βοήθεια προς το Κίεβο.
«Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οποιαδήποτε απόπειρα διευθέτησης της σύρραξης τώρα δεν θα είχε άλλο αποτέλεσμα από την πρόκληση μόνιμης αστάθειας, ενώ θα έδινε στον Πούτιν το δικαίωμα να χειραγωγεί κυρίαρχα κράτη και τις διεθνείς αγορές στο διηνεκές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.
- Διαβάστε επίσης: Ντουμπάι: Η νέα “Ελβετία” των ρωσικών εμπορευμάτων
Διαφορετική τακτική
Αντίθετα με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Μπόρις Τζόνσον αρνείται οποιονδήποτε διάλογο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτηρίζει δικτάτορα από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.
Αυτά τα σχόλια δεν απευθύνονταν φυσικά στον Μακρόν ειδικά, τόνισε ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον.
«Ανησυχεί ότι ορισμένα σχόλια κινούνται προς την κατεύθυνση ότι θα ήταν σωστό για την Ουκρανία να επιδιώξει να διαπραγματευθεί τώρα και να απεμπολήσει την κυριαρχία της σε ορισμένα τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας με αντάλλαγμα την ειρήνη. Αυτό δεν θα ήταν καλό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού.
Με την προώθηση του ρωσικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία και τον αποκλεισμό της Οδησσού, «η Ουκρανία βρίσκεται σε δύσκολη θέση (…) και ένας συμβιβασμός από τέτοια θέση δεν θα ευνοούσε την Ουκρανία», επέμεινε ο εκπρόσωπος διαβεβαιώνοντας ότι οι ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας «συμφωνούν ως προς την ανάγκη μακροπρόθεσμης υποστήριξης της Ουκρανίας».
- Διαβάστε επίσης: Πούτιν: Πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την εισβολή στην Ουκρανία
Σε συνέντευξή του στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι Δυτικοί θα έπρεπε κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7, που θα συνοδευθεί από την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, να έχουν πραγματικές και ειλικρινείς συνομιλίες για το θέμα των επιπτώσεων του πολέμου και των κυρώσεων στο ζήτημα του πληθωρισμού, ώστε να προστατευιθεί η ενότητα που υπάρχει σήμερα.
«Θα υπάρξει, κατά ρεαλιστικό τρόπο, κάποια κούραση στους πληθυσμούς και τις πολιτικές τάξεις», είπε παραδεχόμενος ότι ανησυχεί για το θέμα αυτό.
Συναντίληψη ως προς την Άμυνα
Πάντως οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν την Ουκρανία για να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της και την εδαφική της ακεραιότητα.
Γαλλικές διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφερόμενες στο περιεχόμενο των διαβουλεύσεων Μακρόν-Τζόνσον, επιβεβαίωσαν ότι διαπιστώθηκε η κοινή στάση και αποφασιστικότητα των δυο χωρών στο ζήτημα της Ουκρανίας.
Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη συνεργασίας τους ενόψει της ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς χώρας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης και στο σχέδιο για την δημιουργία μίας ευρωπαΐκής πολιτικής κοινότητας, η οποία θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να αποτελέσει, όπως είπε, το πλαίσιο συνεργασίας όλων των ευρωπαϊκών κρατών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η ενέργεια, η ασφάλεια και οι υποδομές.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον του, ανέφεραν οι γαλλικές διπλωματικές πηγές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Ηλεκτροσόκ για τους Ευρωπαίους η εκλογή Τραμπ
Ειδικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ εξηγεί τις μεταβολές στις ευρωατλαντικές σχέσεις, τις προκλήσεις για τους «27» και την ανάγκη να τα βγάζει η Ευρώπη πέρα μόνη της
Λιβάνιος: 19+1 αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Οι 20 προτεινόμενες αλλαγές θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης για τον νέο ενιαίο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης
ΕΕ: Η γερμανική πολιτική κρίση δεν είναι και τόσο κακή είδηση για την Ευρώπη
Η αστάθεια του κυβερνητικού συνασπισμού του 'Ολαφ Σολτς έχει μετατραπεί σε χρόνιο πρόβλημα
Γιορκ Κούκις: Από την Goldman Sachs στα ηνία της γερμανικής οικονομίας
Ο Γιοργκ Κούκις, από μικρός στο SPD, επιλέχτηκε από τον Σόλτς για υφυπουργός οικονομικών στην τέταρτη θητεία της Μέρκελ
Τα ονόματα που ακούγονται για το υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ
Ξεκίνησε ήδη πυρετός διαβουλεύσεων στις ΗΠΑ για κρίσιμα υπουργεία και επιτελικές θέσεις - Μασκ και Κένεντι Τζούνιορ ανάμεσα στα ηχηρά ονόματα που ακούγονται
Νευρικότητα στο ΧΑ - Πιέσεις από Ελλάκτωρ και Coca-Cola
Η αγορά συντάσσεται ετεροχρονισμένα με την παγκόσμια επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί για την κατεύθυνση που θα πάρουν πλέον οι ΗΠΑ
Όσα οδήγησαν στην κατάρρευση της Γερμανίας -Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Σολτς
Ο Γερμανός καγκελάριος θα ζητήσει από την Bundestag ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου
Κίνα: Σε ποιους τομείς στρατιωτικής ισχύος έχει ξεπεράσει την Αμερική
Η Κίνα κάνει στρατιωτικά άλματα και ο εκσυγχρονισμός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού προχωρά με εξαιρετικούς ρυθμούς
Συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία Χάρις – «Μπαίνουμε σε μια σκοτεινή εποχή»
Αν και παραδέχομαι την ήττα μου δε θα σταματήσω την μάχη για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων, είπε η Κάμαλα Χάρις μετά τις αμερικανικές εκλογές
Οι σχέσεις του Τραμπ με Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία
Ο Τραμπ είχε την πρώτη του συνομιλία με τον Ερντογάν – Σταθερές αναμένονται οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας