Αυτοί που λένε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν φθινόπωρο για… να τελειώνουμε, πιστεύουν ότι δεν μπορεί η αγορά να «χωνέψει» μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο 10 μηνών. Πιστεύουν ότι και η κυβέρνηση θα κατεβάσει μολύβια και δεν θα δουλεύει, αλλά και θα δημιουργηθεί ένα τοξικό κλίμα που θα προκαλέσει πάγωμα στην οικονομική δραστηριότητα, λόγω της συνεχούς αβεβαιότητας.
Μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα η κατανάλωση σημείωσε αύξηση 10%, δείγμα ότι οι πολίτες δεν έχουν στο μυαλό τους πολιτική και κοινωνική αστάθεια, αλλά συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους.
Οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες τονίζουν ότι αν γίνουν εκλογές το φθινόπωρο και τελειώσει η αστάθεια μέσα στον Οκτώβριο ή αρχές Νοεμβρίου, η αγορά θα βρει ξανά το δρόμο της.
Η άλλη πλευρά της αγοράς λέει ότι δεν πρέπει να φρενάρει η ανάπτυξη της οικονομίας, δεν πρέπει να γίνουν εκλογές που θα διαταράξουν το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί.
Είναι η άποψη αυτή που λέει επίσης ότι δεν μπορεί οι κυβερνήσεις να μην ολοκληρώνουν την τετραετία και η χώρα να οδηγείται σε κάλπες συνέχεια. Και τονίζουν επίσης με νόημα: «Αφού είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξει πολιτική αστάθεια με τις απανωτές κάλπες, γιατί να επισπεύσουμε αυτή την αστάθεια, ειδικά τώρα που η γεωπολιτική αναταραχή συνεχίζεται, η ακρίβεια έχει χτυπήσει κόκκινο.
—————
Αξιοπιστία και μια μαύρη επέτειος
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες είναι οι επισημάνσεις που καταγράφονται στο τελευταίο τεύχος της Eurobank για την ελληνική οικονομία.
Το τμήμα έρευνας της τράπεζας, πέραν των θετικών στοιχείων για τον τουρισμό και για την έξοδο της χώρας από την εποπτεία, αναφέρει και κάτι πιο σημαντικό. Με μια μόνο φράση: «Η ενίσχυση της αξιοπιστίας αποτελεί επένδυση καθότι δημιουργεί κεφάλαιο. Αποτελεί σημαντική συνθήκη έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να εισέλθει σε ένα μονοπάτι πολυετούς μεγέθυνσης με στόχο να καλύψει σε έναν βαθμό την απόσταση που τη χωρίζει από την ΕΕ-27 σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Μας λέει δηλαδή ότι αν πρέπει να επενδύσει σε κάτι η Ελλάδα είναι στο πώς θα ενισχύσει την αξιοπιστία της διεθνώς.
Θυμόμαστε άλλωστε πολύ καλά τότε που η χώρα ήταν παρίας της Ευρώπης. Ή τότε που είχε χρεοκοπήσει.
Εχουμε επέτειο άλλωστε σε λίγα 24ωρα. Ηταν 29 Ιουνίου 2015, πριν από 7 χρόνια δηλαδή, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκλεισε τις τράπεζες. Όταν ο Γ. Βαρουφάκης είπε στη σύζυγό του για το κατόρθωμά του να κλείσουν οι τράπεζες και να επιβληθούν τα capital control.
Πρέπει να ξεχάσουμε τη θλιβερή επέτειο; Τις ουρές έξω από τα ΑΤΜ που έδιναν 60 ευρώ; Να ξεχάσουμε την καταρράκωση της αξιοπιστίας της χώρας μας;
Τις ημέρες εκείνες, 28,29 και 30 Ιουνίου ο κόσμος κατάλαβε πολύ καλά τι σημαίνει capital controls και πόσο ευτελισμό μπορεί να κρύβει η παραμονή επί ώρες στην ουρά ενός ATM για να πάρει κάποιος 60 ευρώ. Και μάλιστα με το φόβο μήπως αυτά τα χρήματα δεν τα βρει ποτέ…
Η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να κλείσει τις ελληνικές τράπεζες για τρεις εβδομάδες (από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015 που έκλεισαν, οι τράπεζες άνοιξαν ξανά στις 20 Ιουλίου), ενώ εφαρμόστηκαν έλεγχοι στα τραπεζικά εμβάσματα από ελληνικές τράπεζες σε ξένες τράπεζες και τα όρια για αναλήψεις μετρητών περιορίστηκαν σε μόλις 60 ευρώ ανά ημέρα.
Ηταν τότε που έγινε… πραγματικότητα αυτό που περιχαρής είχε πει ο Νίκος Παππάς «είναι μια καλή νύχτα», όταν ανακοινωνόταν το δημοψήφισμα.
Πολλές… καλές νύχτες και μέρες πέρασαν μέχρι να χωνέψει ο κόσμος τους τραπεζικούς περιορισμούς και να μάθει καλά αυτό που ο λαϊκός μύθος (ή μήπως πραγματικότητα) λέει για τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον πρωταγωνιστή της τραγωδίας. Ότι δηλαδή πήγε στο σπίτι του και είπε στη σύζυγό του «Δανάη, απόψε έκλεισα τις τράπεζες».
Κι όπως είχε ειπωθεί τότε: Τα capital controls θα τα πληρώνουμε για χρόνια…
—————-
Αύξηση παραγωγικότητας τώρα
Πέραν της αξιοπιστίας, πάντως η Eurobank αναφέρει και κάτι άλλο σημαντικό:
«Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παραμένει μεγάλο για τρίτο έτος στη κάτι που ισοδυναμεί με υψηλό καθαρό δανεισμό από το εξωτερικό. Σε ένα περιβάλλον έντονων διακυμάνσεων στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από μεγάλες κεντρικές τράπεζες, η συγκράτηση του κόστους χρηματοδότησης του ελλείμματος του εξωτερικού ισοζυγίου, συνδέεται πέραν των άλλων παραγόντων (π.χ. παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα) και με την ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας. Ο τερματισμός του καθεστώτος της ενισχυμένης εποπτείας και η είσοδος της Ελλάδας στην ομάδα των κρατών υπό του πλαισίου αξιολόγησης της μεταπρογραμματικής εποπτείας (Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος και Ιρλανδία), αποτελεί κεφάλαιο αξιοπιστίας. Στη δημιουργία του συνέβαλαν οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν και αξιολογήθηκαν θετικά από τους θεσμούς στα 4 έτη της ενισχυμένης εποπτείας (2018-2022). Το επόμενο βήμα για την περαιτέρω αύξηση του αποθέματος της αξιοπιστίας, με οφέλη στη βραχυχρόνια και τη μεσομακροπρόθεσμη περίοδο, είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση της Eurostat, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS) ήταν στο 64,6% της ΕΕ-27 το 2021 (προτελευταία θέση, ήτοι 26η) από 95,3% το 2009 (14η θέση). Απαιτούνται ρυθμοί μεγέθυνσης υψηλότεροι κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες προσεγγιστικά από τους αντίστοιχους της ΕΕ-27 έτσι ώστε σε μια δεκαετία το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας να βρίσκεται στο 80% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της ΕΕ-27 (2,7 ποσοστιαίες μονάδες αν η σύγκριση γίνει με την Ευρωζώνη). Λαμβάνοντας υπόψιν τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει ο παραγωγικός συντελεστής της εργασίας λόγω του δημογραφικού προβλήματος, τα προαναφερθέντα σενάρια προϋποθέτουν μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας. Τέλος, ο στόχος της σύγκλισης, έστω και μερικής, του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας (64,6) με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της ΕΕ-27 (100) ή της Ευρωζώνης (105,5) είναι σημαντικό να επιτευχθεί με ένα παραγωγικό υπόδειγμα που να την καθιστά διατηρήσιμη (αξιοπιστία, ανταγωνιστικότητα, ποιότητα θεσμών, δημοσιονομική πειθαρχεία). Η εμπειρία της δεκαετίας του 2000 είναι ακόμα νωπή.
——————–
Χαμός με το κόστος κατασκευής
«Καίνε» τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων οι υπέρογκες αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά και στην ενέργεια.
Ήδη το κόστος κατασκευής έχει εκτιναχθεί σε ποσοστό της τάξης 30%-50% σε διάστημα 6-12 μηνών, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων.
Τονίζεται μάλιστα ότι τυχόν περαιτέρω αύξηση των τιμών αυτών, ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους ανάπτυξης των έργων πέραν των αναμενόμενων επιπέδων (συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων για απρόβλεπτες δαπάνες), μειώνοντας κατά συνέπεια τα περιθώρια κέρδους (προσδοκώμενη αποδοτικότητα έργων).
Μόνο στο βαθμό που τα αυξημένα αυτά κόστη απορροφηθούν με αντίστοιχη αύξηση των μισθωτηρίων δεν θα επηρεασθούν μελλοντικά δυσμενώς τα αποτελέσματα και η χρηματοοικονομική κατάσταση των developers.
Το ράλι ωστόσο στις τιμές των οικοδομικών υλικών συνεχίστηκε και τον Μάιο εφέτος. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών τον Μάιο παρουσίασε αύξηση 11,4% συγκριτικά με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2021. Είχε προηγηθεί ετήσια αύξηση κατά 11% τον Απρίλιο, 10,2% τον Μάρτιο, 9% τον Φεβρουάριο και 7,3% τον Ιανουάριο.
———————
«Ξεχάστε μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα εκτός…
Εξαιρετικά ενδιαφέροντα ήταν όσα είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας στο Mega για τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας. Και είναι ενδιαφέρον ότι ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε ξανά το ενδεχόμενο να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα.
«Σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ δημοσιονομικός χώρος. Εξαντλήθηκε στις παρεμβάσεις που αναλύσαμε, ύψους 8,5 δισ. ευρώ. Αν συνεχίσει έτσι η οικονομία, φαίνεται ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος το επόμενο διάστημα. Το πού θα πάει, θα εξαρτηθεί από τη δυναμική των εξελίξεων το επόμενο χρονικό διάστημα και από τις προτεραιότητες που θα θέσει ο πρωθυπουργός».
Αρα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων (άραγε προεκλογικά;), αλλά για τον ΕΦΚ τόνισε:
«Για τα καύσιμα δεν υπήρχε ποτέ θέμα από την κυβέρνηση μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Έχει τοποθετηθεί για το θέμα ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ακόμα και το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή λέει ότι στα καύσιμα ότι ορθώς τα μέτρα είναι στοχευμένα, και ορθώς αξιοποιούμε τον επιπλέον ΦΠΑ από τα καύσιμα και τη φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων ώστε στοχευμένα για να δώσουμε βοήθεια στην κοινωνία. Ήρθαμε και δώσαμε ένα πιο γενναίο πακέτο για τα καύσιμα, ώστε να καλύψουμε τμήμα των αναγκών που δημιουργούνται για το επόμενο χρονικό διάστημα. Έχουμε ταυτόχρονα πέντε πλατφόρμες που λειτουργούν», πρόσθεσε.
Για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι: «Πριν μία βδομάδα ανακοινώσαμε τα καύσιμα. Προσπεράσαμε τα μέτρα και πάμε στα επόμενα. Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν. 8,5 δισ. ευρώ είναι υψηλότερο πακέτο που έχει δοθεί μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για μέτρα στήριξης. Όταν δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, αυτός αξιοποιείται».
Αυτό το «όποτε δημιουργείται χώρος», εμάς γιατί μας κάνει «θα δημιουργηθεί χώρος και θα ξαναμοιράσουμε λεφτά, όταν και όποτε χρειαστεί;
—————————
Το 5G θα μας σώσει από τις πυρκαγιές;
Οι πυρκαγιές έχουν κάψει την Ελλάδα, κι όχι μόνο. Δάση έχουν καταστραφεί, περιουσίες έχουν χαθεί, βεβαίως ανθρώπινες ζωές πλήρωσαν τις φωτιές των τελευταίων ετών.
Μήπως ήρθε η ώρα να μπει η τεχνολογία στη μάχη κατά των πυρκαγιών; Μήπως ειδικά η τεχνολογία 5G είναι η απάντηση στις δασικές φωτιές;
Την απάντηση ενδεχομένως να δώσουν Huawei και Nova–Wind οι οποίες αξιοποιούν την δυναμική λύση νεοφυούς ελληνικής εταιρείας για την ανάπτυξη ενός πιλοτικού προγράμματος το οποίο χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη (Α.Ι.) και τεχνολογίες αιχμής υπόσχεται μια high–tech λύση στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Σε λίγες ημέρες, οι Huawei και Nova–Wind πρόκειται να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα την καινοτόμα αυτή λύση.
Λέτε να έχουμε ένα ισχυρό όπλο τα επόμενα χρόνια και να σώσουμε πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο; Κάθε βοήθεια καλοδεχούμενη, άλλωστε, μόνο με τη μάνικα του πυροσβέστη και την αυτοθυσία του εθελοντή οι πυρκαγιές δεν αντιμετωπίζονται.
———————————-
Διεθνές συνέδριο για την κλιματική αλλαγή
Ολο μιλάμε για την κλιματική αλλαγή, αλλά όλο αναβάλουμε τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε. Πρέπει, όμως, να ακούμε και τους ειδικούς τόσο για τις επιπτώσεις αυτές καθ’ αυτές στο περιβάλλον όσο και στην κοινωνία και την οικονομία.
Ετσι, είναι ενδιαφέρον το διεθνές συνέδριο που διοργανώνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.) με θέμα την Κλιματική Κρίση και τον Κοινωνικό Διάλογο, τη Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν εκλεκτοί ομιλητές και σύνεδροι από φορείς της Ολομέλειας της Ο.Κ.Ε., διεθνείς οργανισμούς, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, καθώς και από 27 Οικονομικά και Κοινωνικά Συμβούλια και παρόμοιους θεσμούς της Ασίας, της Αφρικής, της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής (Άγιος Μαρτίνος, Ακτή Ελεφαντοστού, Αλγερία, Αρούμπα, Βουλγαρία, Γουατεμάλα, Δημοκρατία της Σέρπσκα – Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Ελλάδα, Ιρλανδία, Κίνα – διαδικτυακά, Κονγκό, Κορέα, Κουρασάο, Λουξεμβούργο, Μαρόκο, Μονακό, Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Ν. Αφρική, Νίγηρας, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σουρινάμ, Τσεχία, Χιλή).
———————————–
Χαμένη ευκαιρία για το Πανεπιστήμιο;
Η Πρωτοβουλία για τη Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση που εντάσσεται στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, συνεχίζει τη σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιεί, με κεντρικό θέμα αυτή τη φορά το δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωσή της, «με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ, η Πρωτοβουλία για την Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση διοργανώνει την Δευτέρα 4 Ιουλίου, ώρα 19.00 διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: “Άλλη μια χαμένη ευκαιρία για το δημόσιο Πανεπιστήμιο”».
Στη συζήτηση που θα γίνει διαδικτυακά, θα μιλήσουν οι κάτωθι:
Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής- κοινοβουλευτική υπεύθυνη Παιδείας ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ
Χρήστος Μπούρας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών
Ευγενία Μπουρνόβα, καθηγήτρια τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ- αν. γραμματέας τομέα Παιδείας ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ
Γιάννης Ταρνάρης, μεταπτυχιακός φοιτητής- πρώην γραμματέας ΠΑΣΠ ΕΜΠ
Θεόδωρος Τσέκος, καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Συντονίζει o δημοσιογράφος, Ανδρέας Παπαδόπουλος.
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»