Στην κοινωνία υπάρχει μια υφέρπουσα ανησυχία ότι πλησιάζει μια νέα μεγάλη κρίση. Πολλοί ορμώμενοι από τη ραγδαία άνοδο των τιμών προεξοφλούν εδώ στη χώρα μας πολύ υψηλό πληθωρισμό τουλάχιστον για την επόμενη διετία και επιστροφή της οικονομίας σε ύφεση.
Δεν μπορεί να τους αδικήσει κανείς που σκέπτονται έτσι. Το πρόσφατο παρελθόν δείχνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η ανησυχία εύκολα γίνεται πραγματικότητα. Πολλοί πιστεύουν ότι το φαινόμενο ήδη έχει ξεκινήσει και επικαλούνται, για να αιτιολογήσουν την άποψή τους, τη μεγάλη πτώση στις αγορές, τα σημάδια ύφεσης σε μεγάλες δυτικές οικονομίες, τον υψηλό πληθωρισμό και τις σχεδόν πανικόβλητες ή σπασμωδικές κινήσεις αντιμετώπισής του από τις κεντρικές τράπεζες. Προφανώς η εκτίμηση είναι ότι θα την πληρώσουν πιο πολύ οι ευάλωτοι της οικονομίας, όπως σε πρώτη φάση είναι η αγορά κρυπτονομισμάτων και τα ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών του Νότου.
Αυτή είναι μια εικόνα. Αλλά αυτή τη φορά ίσως η Ελλάδα καταφέρει να αποτελέσει μια θετική «παραφωνία». Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ενισχύουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο πρώτος είναι η τεράστια διάθεση των εταιρειών για επενδύσεις. Εκατοντάδες μεγάλες επενδύσεις, πολλές εκ των οποίων εταιρειών από το εξωτερικό, βρίσκονται σε εξέλιξη. Πολύ περισσότερες δρομολογούνται, χωρίς να αποθαρρύνονται στον βαθμό ματαίωσής τους, από τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού και τις ραγδαία αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ακόρεστη επιθυμία για εξαγορές και συγχωνεύσεις, με έναν ρυθμό που η οικονομία έχει χρόνια να δει. Σε πολλούς τομείς δρομολογούνται αυτή την ώρα τέτοιες κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της οικονομίας δημιουργώντας μεγαλύτερες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις.
Τα οφέλη φαίνονται ήδη στο εξαγωγικό εμπόριο. Μπορεί η εντυπωσιακή μεταπανδημική άνοδος των εισαγωγών, επιβαρυμένη και από τις ακριβές εισαγωγές της ενέργειας, να κερδίζει τις εντυπώσεις, πίσω της ωστόσο κρύβει μια σταθερά βελτιωμένη επίδοση των ελληνικών εξαγωγών. Δεν είναι λίγο σε αυτό το περιβάλλον έντονων προβλημάτων του διαμετακομιστικού εμπορίου να τρέχεις τη χρονιά με ρυθμό +32%. Βιομηχανικά προϊόντα με ρυθμό +26,1%, μεταξύ των οποίων τα προϊόντα αλουμινίου με άνοδο 37,8%. Αυτές που πραγματικά εκπλήσσουν είναι οι εξαγωγές μηχανών αυτόματης επεξεργασίας πληροφοριών που τρέχουν μια άνοδο 373%. Οχι μόνο τις παράγουμε στην Ελλάδα, αλλά τις εξάγουμε κιόλας. Για τον τουρισμό ούτε λόγος, αποτελεί μόνος του μια κατηγορία.
Στο καλό αυτό σενάριο δείχνει να «πιστεύει» ο πλέον άπιστος ως προς την ελληνική οικονομία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην πρόσφατη έκθεσή του είχε μόνο καλά λόγια τόσο για τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται όσο και για τα δημοσιονομικά και το χρέος. Ακόμα και για τον πληθωρισμό εκτίμησε ότι θα προσγειωθεί του χρόνου στο 1,2%. Σε γενικές γραμμές, όποιος διατρέξει την έκθεση του ΔΝΤ μένει με την ισχυρή εντύπωση ότι η Ελλάδα εξασφαλίζει καθαρό πιστοποιητικό υγείας και αυτό δεν είναι λίγο.
Η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα με τη δυναμική που αναπτύσσεται στον ιδιωτικό της τομέα να «τρέξει» με ρυθμούς κατά πολύ υψηλότερους των ευρωπαϊκών. Με ανάπτυξη για παράδειγμα 5%-6% για φέτος, που θεωρείται εξαιρετικά πιθανή αν δεν αλλάξει κάτι εκ νέου δραματικά, μπορεί να περάσει μέσα από τη θύελλα με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
Latest News
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου
Ελλάδα 2025: Από την ανθεκτικότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη
Το 2025 αναμένεται να είναι έτος κρίσιμο για την αξιοποίηση των ευκαιριών και την εδραίωση της Ελλάδας ως κόμβου καινοτομίας και βιωσιμότητας