Στο τέλος της εβδομάδας ή την αρχή της επόμενης κατατίθεται στην Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια, το οποίο και προκαλεί σειρά αντιδράσεων στις διοικήσεις των ανωτάτων Ιδρυμάτων της χώρας, αλλά και τον πολιτικό κόσμο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από 5 έως 8 Ιουλίου το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ 12-14 του μήνα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Διαβάστε επίσης: Όσα δεν τολμά το νομοσχέδιο Κεραμέως
Αντιπαράθεση για τις προτεινόμενες αλλαγές
Στην κατεύθυνση αυτή, φαίνεται ότι το Σαββατοκύριακο που πέρασε κορυφώθηκε η (έντυπη ή ηλεκτρονική) αντιπαράθεση των δυο αντικρουόμενων τάσεων, αυτής που εκφράζει την ανάγκη θέσπισης των αλλαγών που προτείνονται και εκείνης που αντιτάσσει τα σοβαρά προβλήματα τα οποία είναι πιθανόν να διαπιστωθούν από την θεσμοθέτηση του μοντέλου διοίκησης των ΑΕΙ που προτείνει η κυβέρνηση, την υποβάθμιση της Συγκλήτου των ανωτάτων Ιδρυμάτων στην διαχείριση μόνο ακαδημαϊκών θεμάτων και τον διορισμό, αντί της εκλογής, των κοσμητόρων τους.
Στο κτήριο του υπουργείου Παιδείας αυτές τις ημέρες εργάζονται πυρετωδώς στην διόρθωση διατάξεων ή την αλλαγή προτάσεων, αλλά καμία από αυτές δεν αφορά το μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ, το οποίο και θα «κατέβει» για ψήφιση στην Βουλή ακριβώς όπως ανακοινώθηκε. Δηλαδή θέσπιση πανίσχυρων Συμβουλίων διοίκησης των πανεπιστημίων με έξι καθηγητές που θα εκλέγονται με ψήφους όλων των μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού. Στην συνέχεια οι «έξι» θα επιλέγουν πέντε εξωτερικά μέλη και όλοι μαζί θα διαλέγουν μεταξύ των πρώτων τον πρύτανη, που θα είναι και πρόεδρος του Συμβουλίου. Η Σύγκλητος των πανεπιστημίων θα ασχολείται μόνο με ακαδημαϊκά θέματα (και όχι σχεδιασμού, διαχείρισης των οικονομικών τους ή διοίκησης), ενώ οι κοσμήτορες θα διορίζονται από το Συμβούλιο και τον πρύτανη.
Με βάση τα παραπάνω και για να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση στις σχετικές διαδικασίες που «έσπρωξαν» το νομοσχέδιο για ψήφιση μέσα στον Ιούλιο και παρατάθηκε η απαγόρευση στα ΑΕΙ να προκηρύξουν εκλογές (που έληγε στο τέλος Ιουνίου) ως τις 31 Αυγούστου με τις θητείες των νυν διοικήσεων των πανεπιστημίων να παρατείνονται επίσης ως τον Φεβρουάριο του 2023.
Latest News
Εφιάλτες στην Ευρώπη από μια πιθανή νίκη του Τραμπ
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οικό και την προεδρία των ΗΠΑ θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω μια ήδη αποδυναμωμένη ήπειρο
Δύσκολα ανατρέπεται η τάση αύξησης της υπογεννητικότητας στη Δύση
Πως θα περάσουμε από έναν δημογραφικό χειμώνα σε μία νεανική άνοιξη
Σε κινούμενη άμμο ο κυβερνητικός συνασπισμός Σολτς - Οι φήμες για πρόωρες εκλογές
Η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική στο επίκεντρο της διαφωνίας
Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις
Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία
Ισπανία: Συνολικά 7.500 στρατιώτες αναπτύσσονται στις περιοχές που επλήγησαν
Ήταν η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που σχετίζεται με πλημμύρες τις τελευταίες πέντε δεκαετίες στην Ευρώπη.
ΟΑΣΑ: Νέα 18μετρα αρθρωτά λεωφορεία στις γραμμές της Νοτιοανατολικής Αττικής
Ενισχύεται σημαντικά ο στόλος των αστικών συγκοινωνιών, φτάνοντας πλέον τα 130 νέα λεωφορεία σε κυκλοφορία στην Ανατολική Αττική
Πέθανε ο θρυλικός μουσικός και παραγωγός Κουίνσι Τζόουνς
Ο Κουίνσι Τζόουνς, ο άνθρωπος που είχε συνεργαστεί από τον Φρανκ Σινάτρα μέχρι τον Μάικλ Τζάκσον, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών.
Τουρκία: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»
Οι τρεις φιλοκούρδοι δήμαρχοι είχαν εκλεγεί στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, στην Τουρκία, οι οποίες σηματοδότησαν ευρεία νίκη της αντιπολίτευσης σε βάρος του κόμματος του Ερντογάν.
Η φιλοευρωπαία πρόεδρος Μάγια Σάντου νικήτρια των προεδρικών εκλογών στη Μολδαβία
Ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη σήμερα την Μάγια Σάντου για την «επανεκλογή της» στην προεδρία της Μολδαβίας
Γερμανικές αποζημιώσεις: Κάποια στιγμή, στο μέλλον, ίσως…
Η Γερμανία θεωρεί λήξαν το θέμα για τις αποζημιώσεις που οφείλει στην Ελλάδα για τις θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά παραπέμπει το θέμα στις καλένδες.