Την ανατροπή που φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση στα πράσινα σχέδια της διεθνούς κοινότητας έρχεται να επιβεβαιώσει η πληροφορία του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με την οποία η Γερμανική προεδρία της G7 πρόκειται να καταθέσει πρόταση για την ανάκληση της δέσμευσης που αφορούσε τον τερματισμό της χρηματοδότησης project ορυκτών καυσίμων μέχρι τα τέλη του έτους.
Διαβάστε επίσης: Βιοκαύσιμα: Η απάντηση στην επισιτιστική κρίση
Η Σύνοδος του G7 ξεκινά αύριο στο θέρετρο Έλμαου της Βαυαρίας με την ατζέντα να επικεντρώνεται κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειες του σε όλα τα επίπεδα, αν και θα συζητηθούν και άλλα κορυφαία ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η πανδημία.
Διαβάστε επίσης: SOS για παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια
Με την ενεργειακή ασφάλεια να είναι το καυτό θέμα των ημερών, κυρίως για την Ευρώπη, πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη αναγκαστεί σε έκτακτα μέτρα, όπως η επιστροφή στον άνθρακα, που φέρνουν πίσω τους περιβαλλοντολογικούς τους στόχους. Αναλόγως και στο επίπεδο του G7, η γερμανική προεδρία καλεί την ομάδα «να αναγνωρίσει ότι οι κρατικά υποστηριζόμενες επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου είναι απαραίτητες ως προσωρινή απάντηση στην τωρινή ενεργειακή κρίση».
Προσωρινή λύση;
Βέβαια για να αποφύγει την κριτική που θα δεχτεί η πρόταση κάνει λόγο για μια ροή χρηματοδότησης που θα δρομολογηθεί «με τρόπο που να συνάδει με τους κλιματικούς στόχους και χωρίς να δημιουργεί δεσμευτικές συνέπειες». Κοινώς πως η στροφή αυτή θα είναι προσωρινή, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος και όχι μια πραγματική απομάκρυνση από την δέσμευση για την μείωση των ρύπων και την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Όμως, πρακτικά αυτό θα συμβεί και μάλιστα για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση το θέμα δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη. Πληροφορίες του Bloomberg αναφέρουν πως η Βρετανία αντιδρά στην πρόταση. Αντιστοίχως η Ιταλία δεν έχει πει «όχι», αλλά δεν έχει και συμφωνήσει ακόμη. Αντιδράσεις αναμένονται και από τις ακτιβιστικές οργανώσεις, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει κινητοποιήσεις κοντά στον τόπο συνάντησης των ηγετών.
Την Παρασκευή, ο Μάριο Ντράγκι σε δηλώσεις του υποστήριξε πως η Ιταλία έχει καταφέρει ήδη να μειώσει την εξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο, κόβοντας τις εισαγωγές από το 40% πέρυσι στο 25% την τρέχουσα περίοδο, χάρη στις συμφωνίες που έκλεισε με έτερες χώρες-προμηθευτές όπως το Κονγκό, η Αλγερία και η Ανγκόλα.
Βήματα πίσω
Η Ομάδα είχε δεσμευτεί πέρυσι και επιβεβαίωσε εκ νέου σε συνάντηση τον περασμένο Μάιο την πρόθεση της να διακόψει τις χρηματοδοτήσεις σε project ορυκτών καυσίμων μέχρι τα τέλη του 2022, αναγνωρίζοντας πως τέτοιες κινήσεις δεν συνάδουν με τους στόχους της Συνθήκης του Παρισιού και δίδοντας προτεραιότητα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Επομένως μια στροφή τόσο γρήγορα θα αποτελούσε μια πολιτική αποτυχία και μια οπισθοδρόμηση στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ενώ παράλληλα θα έστελνε ανάλογο σήμα για χαλάρωση των πράσινων στόχων και από άλλες χώρες, κυρίως του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Στην Σύνοδο, άλλωστε, έχει προσκληθεί και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, μιας χώρας δηλαδή που ξεχωρίζει για τα υψηλά επίπεδα ρύπων.
Ακόμη και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει δηλώσει πως για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης της υπερθέρμανσης στον 1,5 βαθμό Κελσίου απαιτείται η διακοπή της ανάπτυξης νέων έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων