![Καύσωνας: Τι κάνουν αρκετές πόλεις για να αντιμετωπίσουν τον «σιωπηλό δολοφόνο»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/heatwaveH.jpeg)
Από τις ΗΠΑ μέχρι την Ισπανία και από την Ινδία μέχρι την Ελλάδα, πολλές χώρες βιώνουν ήδη ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι με πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Με τους επιστήμονες να προειδοποιούν πως τα επόμενα χρόνια η κατάσταση θα γίνεται όλο και χειρότερη, με συχνότερους και πιο ισχυρούς καύσωνες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, πολλές πόλεις έχουν ήδη να επεξεργάζονται καινοτόμες ιδέες και λύσεις για να κρατούν τους κατοίκους τους πιο ασφαλείς.
Διαβάστε επίσης: Καύσωνας: Ακραίες θερμοκρασίες και πυρκαγιές πλήττουν την Ευρώπη
Υψηλό ρίσκο
Γνωστοί ως και «σιωπηλοί δολοφόνοι» για την… ύπουλη δράση τους, οι καύσωνες ευθύνονται για όλο και μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ετησίως. Ωστόσο, επειδή πολλές φορές ο θάνατος έρχεται στο σπίτι, με την υψηλή θερμοκρασία να επιδεινώνει υπάρχοντες νόσους και ασθένειες, σπάνια αποδίδεται στον καύσωνα.
Διαβάστε επίσης: Εφιαλτικό σενάριο για την εξάπλωση της ξηρασίας έως το 2050
Οι ηλικιωμένοι, αλλά και τα μικρά παιδιά, όπου η θερμοκρασία σώματος δεν ρυθμίζεται εύκολα, είναι οι πιο ευάλωτες κατηγορίες, σύμφωνα με τους γιατρούς, μαζί με τις γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή θηλάζουν, όπως και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Διαβάστε επίσης: Το νερό νεράκι θα πουν οι Ιταλοί
Εκτός από τους θανάτους, οι καύσωνες ευθύνονται για την αύξηση του αριθμού των ατυχημάτων, στη δουλειά ή στους δρόμους, καθώς η ζέστη φέρνει υπνηλία. Επίσης η υψηλή θερμοκρασία ευθύνεται για το ξέσπασμα πυρκαγιών, την καταστροφή των αγροτικών καλλιεργειών και προβλήματα στην ενεργειακή επάρκεια.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/heatwave2-600x400.jpeg)
Μείωση του κινδύνου
Σε άρθρο που υποστηρίζεται από το Thomson Reuters Foundation και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του World Economic Forum γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο πρωτοποριακό πιλοτικό σύστημα που εφαρμόζει η Αθήνα, με το οποίο για πρώτη φορά ταξινομούνται οι καύσωνες με βάση το επίπεδο κινδύνου, όπως γίνεται περίπου με τους τυφώνες. Επικεφαλής του προγράμματος προειδοποίησης (Chief Heat Officer) για την προφύλαξη των κατοίκων της Αθήνας, είναι η καθηγήτρια Ελένη Μυριβίλη.
Όπως επισημαίνεται, το σύστημα χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο που βασίζεται σε καιρικές προβλέψεις αλλά και στοιχεία από παλαιότερους καύσωνες και τον αριθμό των νεκρών που είχαν καταγραφεί, προκειμένου να διαμορφώσει το επίπεδο κινδύνου.
Για την προστασία των κατοίκων, στην Αυστραλία ο Ερυθρός Σταυρός έχει δημιουργήσει λίστες ευάλωτων πολιτών, με τους οποίους επικοινωνεί προκειμένου να βεβαιωθεί πως είναι καλά και αν δεν απαντούν στέλνουν μονάδα ανάγκης. Στην Ισπανία αντιστοίχως φροντίζουν να έχουν μόνιμα περιπολικά σε κρίσιμα σημεία υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι δημοφιλείς παραλίες.
Πολλές χώρες, όπως πλέον και η Ελλάδα, έχουν θέσει σε εφαρμογή την αποστολή γραπτών μηνυμάτων εκτάκτου ανάγκης, τα οποία υπενθυμίζουν στους πολίτες να προσέχουν και προσφέρουν και συμβουλές για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν την κρίση του καύσωνα.
Στοχευμένα μέτρα
Πολλές πόλεις έχουν αρχίσει να δρομολογούν πρωτοποριακές μεθόδους, είτε για να περιορίσουν τις επιπτώσεις της υψηλής θερμοκρασίας είτε για να προστατεύσουν το κοινό.
Στο Τόκιο, οι αξιωματούχοι πειραματίζονται με αεροδυναμικές σήραγγες αέρα που έχουν σαν στόχο να αυξήσουν την ροή στις περιοχές που πλήττονται από την ζέστη. Στο Τελ Αβίβ τοποθετούν σε μεγάλους υπαίθριους χώρους και δημόσιες πλατείες υφασμάτινα σκίαστρα, ανοιχτού χρώματος, με ηλιακά πάνελ στην οροφή, που από την μία προσφέρουν σκιά όλη μέρα και από την άλλη συγκεντρώνουν ηλιακή ενέργεια, ώστε το βράδυ να φωτίζονται και να φωτίζουν τους χώρους.
Στο Κέιπ Τάουν και στο Μπουένος Άιρες τοποθετούν ειδικές στέγες σε δημόσια κτίρια, που προσφέρουν μεγαλύτερη δροσιά, ενώ στην Κουάλα Λουμπούρ δημιουργούν στα προάστια τοπικά συστήματα ψύξης με την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να δροσίσουν τα σπίτια που είναι συνδεδεμένα.
Όταν πάλι δεν υπάρχουν καινοτόμες ιδέες, βασίζονται στις απλές και τετριμμένες, όπως το να προσφέρουν ειδικά επιδόματα για την αγορά ανεμιστήρων ή και κλιματιστικών από τις πιο φτωχές οικογένειες.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης