Από τη ρωσική Αρκτική μέχρι τη Γαλλία και τον αμερικανικό νότο, μεγάλα τμήματα του βόρειου ημισφαιρίου βιώνουν ασυνήθιστους καύσωνες, καταγράφοντας ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.
Η ρωσική πόλη του Νορίλσκ, βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, έφτασε την Πέμπτη τους 32 βαθμούς Κελσίου, την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί τον Ιούνιο, η οποία ισοφαρίζει το ρεκόρ της πόλης για οποιονδήποτε μήνα του έτους.
Διαβάστε επίσης: G7: Βήματα πίσω στην πράσινη στρατηγική της Ομάδας λόγω του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης
Στην Ιαπωνία, αρκετές πόλεις κατέγραψαν ρεκόρ ζέστης για τον Ιούνιο με 36,1 βαθμούς στην Νομπεόκα, ενώ στην Κίνα η πόλη Τούρπαν έφτασε τους 46,5 βαθμούς, ανέφερε στο Associated Press ο Μαξιμιλιάνο Χερέρα, ειδικός που ειδικεύεται στα μετεωρολογικά ρεκόρ.
Η κατάσταση είναι τόσο ασυνήθιστη ώστε δεν έχει χρόνο να φάει ή να κοιμηθεί –το μόνο που κάνει είναι να καταγράφει την κατάρριψη των ρεκόρ.
Διαβάστε επίσης: Καύσωνας: Τι κάνουν αρκετές πόλεις για να αντιμετωπίσουν τον «σιωπηλό δολοφόνο»
Στην Ευρώπη, η Γαλλία έζησε έναν καυτό Ιούνιο, ο οποίος έφερε μεγάλες πυρκαγιές στη Γερμανία και την Ισπανία και ανάγκασε την Ιταλία να κηρύξει μεγάλες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας.
Στις ΗΠΑ, οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται σε πολλές περιοχές με υψηλή υγρασία, η οποία εμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα και κάνει το αίσθημα της ζέστης αφόρητο.
Την Πέμπτη, τουλάχιστον οκτώ πολιτείες έφτασαν τους 37,8 βαθμούς και σε τουλάχιστον εννέα ισοφαρίστηκαν ή καταρρίφθηκαν ιστορικά ρεκόρ, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Καιρού. Περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σε περιοχές όπου εκδόθηκαν προειδοποιήσεις προς το κοινό.
Η δυσφορία της Πέμπτης ήρθε μία μέρα αφότου 12 πολιτείες ξεπέρασαν τους 38 βαθμούς και 21 ρεκόρ ισοφαρίστηκαν ή καταρρίφθηκαν. Την Τετάρτη, η θερμοκρασία στο Μέικον της Τζόρτζια εκτινάχθηκε μέσα σε εννέα ώρες από τους 17,8 βαθμούς στους 40,6.
Από τις 15 Ιουνίου, τουλάχιστον 113 αυτοματοποιημένοι μετεωρολογικοί σταθμοί μέτρησαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες από τότε που άρχισαν να λειτουργούν.
Το κύμα καύσωνα είναι δύσκολο να αποδοθεί ευθέως στην κλιματική αλλαγή, οι μετεωρολόγοι όμως ανησυχούν για τις νέες τάσεις.
Η πρώιμη ζέστη «βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με ό,τι θα περιμέναμε σε έναν κόσμο που θερμαίνεται» δήλωσε ο Βίκτορ Γκενσίνι, καθηγητής Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Ίλινοϊ.
«Οι θερμοκρασίες αυτές εμφανίζονται ενώ έχουμε μόνο 1,1 βαθμούς παγκόσμιας θέρμανσης και οδεύουμε για αύξηση κατά 2,2 βαθμούς στη διάρκεια αυτού του αιώνα» επισήμανε ο Άντριου Ντέσλερ, κλιματολόγος του Πανεπιστημίου Texas A&M.
«Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ πόσο άσχημη θα είναι η κατάσταση τότε».
Latest News
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης