Τον σχεδιασμό της για το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς πράσινων διμερών συμβολαίων (Power Purchase Agreements – PPAs) μεταξύ παραγωγών ενέργειας και παρόχων ρεύματος ξεδίπλωσε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) κ. Αθανάσιος Δαγούμας. Είναι αξιοσημείωτο ότι σήμερα, οι καθετοποιημένοι «παίκτες» της αγοράς είναι ελεύθεροι να συνάπτουν PPAs με εξαίρεση τη ΔΕΗ για την οποία διατηρείται το ανώτατο όριο 20% επί των διμερών συμβολαίων με φυσική παράδοση, που μπορεί να συνάψει ως προς το σύνολο των πωλήσεων της.
Διαβάστε ακόμα: Στο μικροσκόπιο της ΡΑΕ τα τιμολόγια 7,5 εκατ. καταναλωτών
Έτσι, έπειτα από το πλαίσιο που ανέπτυξε ο Ρυθμιστής της αγοράς ώστε να επιβλέπεται η συγκεκριμένη αγορά, δημιούργησε και έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση μια πλατφόρμα για διμερείς συμβάσεις λιανικής πώλησης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (RES PPAs) για όλους τους παρόχους. Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο κ. Δαγούμας, η ΡΑΕ έχει αναθέσει στην εταιρεία συμβούλων AFRY ( πρώην Pöyry), μια μελέτη η οποία θα προτείνει το νέο σχήμα των PPAs, ώστε για τα έργα ΑΠΕ να προωθείται η λειτουργία τους εντός της αγοράς, πέρα από την προστασία των εγγυημένων τιμών.
Διαβάστε ακόμα: Κόντρα ΡΑΕ –ΑΔΜΗΕ για το ρυθμιζόμενο έσοδο 2022-2025
Σήμερα, βάσει της απόφασης της ΡΑΕ 1014/2021 είναι τεχνικά εφικτές διμερείς συμβάσεις για τέσσερις μονάδες της ΔΕΗ και μία μονάδα για κάθε καθετοποιημένη εταιρεία, δηλαδή για τις Elpedison, Μυτιληναίος και Ήρων. Ο περιορισμός 20% για τη ΔΕΗ διατηρείται προσωρινά (λόγω της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στην αγορά και για να μην υπάρχει στρέβλωση στον ανταγωνισμό) προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα και η αξιοπιστία της προημερήσιας αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Η επίδραση στην αγορά
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Δαγούμας, το ποσοστό για τη ΔΕΗ αναμένεται να αυξηθεί, έπειτα από σχετική ανάλυση που ετοιμάζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) σχετικά με την επίδραση στην αγορά. «Έχουμε ζητήσει από τον περασμένο Μάρτιο από το ΕΧΕ να εξετάσει εάν αυτό το ποσοστό μπορεί να ανέβει πάνω από 20%. Μας ζητήσανε τρεις μήνες περιθώριο. Περιμένουμε τη μελέτη τον Ιούλιο», ανέφερε ο ίδιος.
Επεσήμανε μάλιστα, ότι, όταν επιβλήθηκε το πλαφόν του 20% στη ΔΕΗ, το ΕΧΕ είχε εισηγηθεί στη ΡΑΕ 10%. «Εμείς θέλουμε να το αυξήσουμε. Περιμένουμε. Αν το ΕΧΕ εισηγηθεί 20% εμείς θα το αυξήσουμε περισσότερο, αλλά δεν μπορεί να πάει στο 100%. Θα συνδεθεί με το ποσοστό του μεριδίου που θα έχει στην αγορά».
Όπως εξήγησε, θα πρέπει γενικότερα να υπάρχει μια ισορροπία, διότι όσο περιορίζεται ο όγκος συναλλαγών στο Χρηματιστήριο, δημιουργούνται προβλήματα στην αγορά. Συνήθως η αγορά εξισορροπεί με 50% διμερή συμβόλαια.
Το Χρηματιστήριο Ενέργειας
Στην ελληνική αγορά, σχεδόν όλη η παραγωγή ενέργειας περνάει μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Όσο για τις ΑΠΕ, η πλειονότητα δεν συμμετέχουν στην αγορά γιατί απολαμβάνουν εγγυημένες τιμές. Έτσι, τα διμερή συμβόλαια τα οποία μπορούν να προστατεύσουν τους καταναλωτές (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) από τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς είναι ελάχιστα. «Στις ΑΠΕ όλοι οι επενδυτές περιμένουν εγγυημένες και μακροχρόνιες αποδόσεις. Και θέλουν και μεγάλο περιθώριο κέρδους. Δεν πάνε στην αγορά», υπογράμμισε ο κ. Δαγούμας.
Σε αντιδιαστολή με την ελληνική αγορά, στις ευρωπαϊκές τα διμερή συμβόλαια αντιπροσωπεύουν το 40% με 80% της αγοράς, με συνέπεια οι υψηλές τιμές που παρατηρούνται το τελευταίο δεκάμηνο στις αγορές της Ευρώπης να μην έχουν τις ίδιες συνέπειες στους καταναλωτές, καθώς δεν μεταφέρονται 100% στην κατανάλωση. Μέσω των διμερών συμβολαίων, οι πάροχοι ρεύματος μπορούν να περιορίσουν την έκθεσή τους στην αγορά, συμβολαιοποιώντας ποσότητες για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε καθορισμένες τιμές. Το ίδιο και οι μεγάλοι καταναλωτές ( βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις) οι οποίοι μπορούν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από την εκρηκτική άνοδο του ενεργειακού κόστους.
Latest News
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Πώς η Νορβηγία πρωτοστατεί στην ηλεκτροκίνηση
Μέχρι το τέλος του 2025 θα πωλούνται στη Νορβηγία μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τι διδάγματα μπορεί να πάρει η Ευρώπη από το success-story της χώρας στην ηλεκτροκίνηση;
Αλλαγές σε ΚΤΕΟ, ηλεκτροφόρτιση και μεταχειρισμένα - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο
Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Ο κόσμος ξεπέρασε το όριο του 1,5°C ως προς την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας το 2024
Η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και ο στόχος για τη συγκράτηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας έμειναν μόνο στα χαρτιά
Πάνω από 320 δισ. δολ. ο «λογαριασμός» των φυσικών καταστροφών το 2024
Σύμφωνα με τον αντασφαλιστικό κολοσσό Munich Re το μεγαλύτερο ποσοστό των απωλειών είναι «ανασφάλιστες»