Ανακοίνωση δημοψηφίσματος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ουρές στις τράπεζες για να σηκώσει ο κόσμος τις καταθέσεις του, επιβολή capital controls και δυνατότητα να παίρνει κάποιος μόλις 60 ευρώ, διεθνής εξευτελισμός, εθνική κατάντια.
Για τους πολλούς, και για τους ξένους, τις τράπεζες τις έκλεισε η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Για τον ΣΥΡΙΖΑ τις τράπεζες τις έκλεισε ο Ντράγκι. Η ιστορία έγραψε.
Αλλά κι όταν ρωτήθηκε «πότε πηγαίνετε εσείς στα ΑΤΜ για να σηκώσετε χρήματα», απάντησε: «Εγώ και η γυναίκα μου, ίσως, είμαστε οι μόνοι Ελληνες που δεν πηγαίνουμε στα ΑΤΜ. Θα ήταν… ανάρμοστο κάτι τέτοιο».
Κι όλα αυτά για ένα αχρείαστο δημοψήφισμα. Και που τελικά η κυβέρνηση φαλκίδευσε τη βούληση του ελληνικού λαού, όποια κι αν ήταν αυτή. Αραγε η χώρα έβαλε μυαλό από αυτή την περιπέτεια;
Ακρίβεια διετίας;
Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο ίδιος ανέφερε πως οι δυσκολίες όσον αφορά την ακρίβεια θα συνεχιστούν το 2022 με την ίδια ένταση μέσω ενός υψηλού πληθωρισμού και θα επεκταθούν με χαμηλότερη ένταση το 2023. Μάλιστα ο ίδιος εκτίμησε ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί στο τέλος του 2023 με αρχές του 2024. Βεβαίως, αν αυτό επιβεβαιωθεί και με δεδομένο ότι οι πολίτες δοκιμάζονται, θα πρέπει να αναμένουν -πέραν των εκτιμήσεων – ουσιαστικά μέτρα, τα οποία θα τους ανακουφίσουν.
Στις αρχές του ερχόμενου Φθινοπώρου, τοποθετούνται οι βουλευτικές εκλογές, με τους περισσότερους αναλυτές να συμφωνούν, ως προς τον ευρύτερο χρόνο διεξαγωγής τους και να αναζητούν – πλέον – τις προσφορότερες ημερομηνίες.
Όμως πέραν του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών, οι κυβερνητικές δηλώσεις προσδιορίζουν και την ατζέντα των θεμάτων που θα κυριαρχήσουν προεκλογικά.
Τα θέματα κοινωνικής πολιτικής, θα έχουν τον πρώτο λόγο στην συγκεκριμένη αναμέτρηση. Έτσι μετά την παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο, του έργου που επιτεύχθηκε στο υπουργείο Εργασίας τα προηγούμενα χρόνια, ο Πρωθυπουργός έκρινε αναγκαίο να πραγματοποιηθεί συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως στη Βουλή – με θέμα την κοινωνική πολιτική – στις 6 Ιουλίου.
Γίνεται φανερό ότι θέματα, όπως η ανεργία, οι μισθοί, οι εργασία, η ασφάλιση και η κοινωνική προστασία, θα παραμείνουν ψηλά στην πολιτική ατζέντα, μέχρι την ημερομηνία των εκλογών όποτε κι αν αυτές πραγματοποιηθούν.
Το κυβερνητικό αφήγημα
Το περίγραμμα έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας ότι η κυβέρνηση «παρέλαβε μια άθλια κατάσταση» με υψηλότατη ανεργία, χαμηλούς μισθούς, μαζική μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις συντάξεων, τεράστιες έμφυλες ανισότητες στον εργασιακό χώρο.
Και μετέτρεψε « τον καρπό των οικονομικών της πολιτικών σε κοινωνικό κεκτημένο για την εργασία, την ασφάλιση και την κοινωνική προστασία».
Τα υπόλοιπα από το βήμα της Βουλής, αλλά και από τα προεκλογικά μπαλκόνια…
Πολλά και ενδιαφέροντα για την αγορά ακινήτων, είπε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand, η οποία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο τις επόμενες ημέρες.
Μιας και δεν μπορούσε να μιλήσει για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είπε π.χ. για την αγορά γραφείων, τα ενοίκια, το κόστος κατασκευής που έχει εκτιναχθεί. Εμπειρος και πετυχημένος developer είναι, κάτι θα ξέρει. Αλλωστε, πριν από 20 χρόνια η εταιρεία του ξεκίνησε με κεφάλαια 160 χιλ. ευρώ και σήμερα τα ίδια κεφάλαια ξεπερνούν τα 40 εκατ.
Για παράδειγμα, όταν ρωτήθηκε για τα νοίκια στα γραφεία, τόνισε ότι σε περιοχές όπως το Μαρούσι, ξαφνικά τα μισθώματα στα κτίρια από 17-18 ευρώ το τ.μ. έφτασαν στα 25-27 ευρώ/τ.μ. Αλλά όπως τόνισε, η ελληνική αγορά πρέπει να παραμείνει ανταγωνιστική σε σχέση με πόλεις όπως το Βουκουρέστι, η Βαρκελώνη, το Μόναχο, η Λισαβώνα.
«Αν ανέβει στα 30 ευρώ/τ.μ, δηλαδή 360 ευρώ/τ.μ. ετησίως θα έχουμε πρόβλημα. Πρέπει να είμαστε 20% φθηνότεροι για να είμαστε ανταγωνιστικοί. Αλλωστε, αν ανεβαίνει συνεχώς μπορεί να δημιουργηθεί μια τεράστια φούσκα.
Αναφερόμενος στο κατασκευαστικό κόστος που ανέβηκε κατακόρυφα, ο επικεφαλής της Dimand τόνισε ότι η ακρίβεια στον κλάδο δεν ξεκίνησε με τον πόλεμο, αλλά από πέρυσι τον Απρίλιο, Μάιο, ως απόρροια διάφορων δεδομένων, όπως η αύξηση του κόστους εξορύξεων κατά 50%, η άνοδος στο εργατικό κόστος, στις μεταφορές κ.λπ. «Ξαφνικά κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια αύξηση τιμών 25% έως 40%. Η αύξηση του κόστους εξισορροπήθηκε ουσιαστικά από την άνοδο των ενοικίων αλλά και από την αύξηση των εσόδων», κατέληξε.
Πότε θα πετάξει ο… Αρχύτας
Από αυτόν, λοιπόν, παίρνει το όνομά του το πρώτο ελληνικό drone, αυτόνομο εναέριο όχημα δηλαδή που υλοποιείται χάρη στη συμμαχία της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και πανεπιστημίων, όπως το Δημοκρίτειο, το ΑΠΘ, το Θεσσαλίας.
Με λίγα λόγια θα έχουμε σε 1,5 χρόνο ένα δικό μας drone το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές δραστηριότητες. Κυρίως, δε στην εθνική άμυνα καθώς η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να έχει ένα ακόμη «όπλο» στα χέρια της. Το drone θα χρησιμοποιείται για τις επιχειρησιακές ανάγκες ακόμη και του στρατού Ξηράς αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού.
Το ενδιαφέρον είναι ότι όλα τα συστήματα θα είναι… made in Greece, εκτός ίσως από κάποιους εμπορικού τύπου αισθητήρες που θα έρθουν από το εξωτερικό.
Κι εκτός από όπλο των Ενόπλων Δυνάμεων, θα έχουμε άραγε και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα έχουν ρόλο… ταχυδρόμου; Να μεταφέρουν δηλαδή πακέτα και γράμματα;
Γιατί δεν κοιμούνται πια τα βράδια οι τραπεζίτες
Τις προάλλες πετύχαμε υψηλόβαθμο στέλεχος και η αλήθεια είναι ότι στην κλασική ερώτηση που κάνουμε εμείς οι δημοσιογράφοι «πως πάνε τα πράγματα», η απάντησή του δεν ήταν και τόσο αισιόδοξη.
«Τι άλλο θα δούμε» μας είπε κατ΄ αρχάς. «Καλούμαστε πάνω από 10 χρόνια να διαχειριστούμε κρίσεις. Στην αρχή με τη χρεοκοπία του Δημοσίου, μετά με τις τρέλες του 2015 πάνω που είχαμε αρχίσει να παίρνουμε τα πάνω μας, ύστερα με την πανδημία και τώρα με την ενεργειακή κρίση και την άνοδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων».
Οι βασικές του ανησυχίες είναι δύο. Πρώτον, ο κίνδυνος δημιουργίας νέων επισφαλειών, καθώς τα επιτόκια δανεισμού θα αυξηθούν, επηρεάζοντας τις δόσεις και ο πληθωρισμός θα πιέσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Και δεύτερον, το ενδεχόμενο περιορισμού της ζήτησης για νέο δανεισμό, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, σε μία συγκυρία που οι τράπεζες λόγω επάρκειας κεφαλαίων και ρευστότητας ήταν πιο έτοιμες από ποτέ για να ανοίξουν τις κάνουλες της χρηματοδότησης.
«Έτσι πάνε τα πράγματα» μας είπε και τον αποχαιρετίσαμε με ένα «καλά ξεμπερδέματα».
Μα ένας αξονικός;
Όπως λένε οι γιατροί στο «Σωτηρία», έχουν διπλασιαστεί οι επισκέψεις ασθενών που είτε έχουν κοροναϊό είτε ταλαιπωρούνται με σοβαρά συμπτώματα post – covid. Μεταλλάξεις που ταλαιπωρούν πολίτες που νόσησαν ακόμη και εβδομάδες ή μήνες πριν.
Οι «ουρές» για παράδειγμα χθες στο «Σωτηρία» ήταν μεγάλες. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι εκπληκτικοί. Εξυπηρετικοί, πρόθυμοι να βοηθήσουν, να λύσουν προβλήματα, οργάνωση και συντονισμός σε υψηλό επίπεδο.
Μετράνε συνεχώς το οξυγόνο των ασθενών και αν χρειαστεί παρακάμπτουν την ουρά. Όλα καλά λοιπόν;
Τι γίνεται, όμως, όταν υπάρχει ΕΝΑΣ, αξονικός τομογράφος που πρέπει να εξυπηρετήσει τους πολίτες που πρέπει να δουν αν έχουν κάποιο σοβαρό θέμα στους πνεύμονες;
Μας ένας αξονικός και ατέλειωτες ώρες υπομονής σε ένα χώρο που ακόμη κι αν δεν έχεις κοροναϊό κινδυνεύεις να κολλήσεις; Ακούει κανείς; Μυαλό δε βάλαμε;
Η Αφροδίτη της Μήλου είναι γυμνή
Και ω του θαύματος, ο δήμαρχος του νησιού φωνάζει την Αστυνομία και συλλαμβάνουν το διοικητή, επειδή έφτιαξε αυθαίρετο για να μη φύγει ο γιατρός.
Και ύστερα θέλουμε τα νησιά μας να αναπτυχθούν, να κρατήσουν τους κατοίκους τους, να απολαμβάνουν σωστές ιατρικές υπηρεσίες. Διότι, αν δεν υπάρχει κατάλυμα για τους γιατρούς πρέπει οι τοπικοί άρχοντες να… κόψουν το λαιμό τους να βρουν. Απλά τα πράγματα.
Δεν μπορεί η Μήλος να ψηφίζεται ως το πιο δημοφιλές νησί φέτος και να μην έχει γιατρούς, επειδή δεν υπάρχουν σπίτια να τους στεγάσουν. Ντροπή. Η Αφροδίτη της Μήλου είναι γυμνή…
Το λελογισμένο ρίσκο της Dimand
Στις 6 Ιουλίου προγραμματίζεται η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της Dimand, ενώ από αύριο Τετάρτη 29 Ιουνίου ξεκινάει η δημόσια προσφορά η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 1η Ιουλίου.
Ήδη η εταιρεία διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 15 επενδυτικών έργων, των οποίων η αξία θα φτάσει τα 497,6 εκατ. ευρώ όταν ολοκληρωθούν. Επίσης, σχεδιάζει 8 νέα έργα, από τα οποία βρίσκεται σε ισχύ συμβολαιογραφικό προσύμφωνο απόκτησης ακινήτου για τα πέντε.
Ποιος είναι όμως ο βαθμός εσωτερικής απόδοσης της επένδυσης ή Internal Rate of Return-IRR των έργων της Dimand, που προσέλκυσε το επενδυτικό ενδιαφέρον του George Elliott (Orasis) και της Μαριάννας Λάτση (Latsco);
Με βάση το ενημερωτικό δελτίο, η στόχευση αφορά επίτευξη μοχλευμένου εσωτερικού βαθμού απόδοσης (leveraged IRR) 20% κατ’ ελάχιστον και πολλαπλασίου επενδεδυμένων κεφαλαίων (Multiple on Invested Capital ή «MOIC») 1,5x κατ’ ελάχιστον επί μέσης περιόδου ανάπτυξης 3 ετών.
Για λελογισμένο ρίσκο έκανε λόγο ο Δημήτρης Ανδριόπουλος CEO της Dimand και αν κρίνουμε από το προσδοκώμενο IRR, εκεί εδράζεται όλη η επενδυτική στρατηγική της εταιρείας.
Latest News
Ο νέος πονοκέφαλος των ελληνικών τραπεζών, το «χέρι» Τραμπ στο χρηματιστήριο, η αναφορά Εξάρχου, το μισό τρισ. του Τζιτζικώστα, οι φαιδρότητες στη Ραφήνα
Όλα συνδέονται
Ο Τραμπ στηρίζει (;) Ελλάδα, έρχεται κύμα Made in USA, Κωστέτσος… συνδικαλιστής, η κρυμμένη αξία της Μπάρμπα Στάθης, τα σχέδια των εκπαιδευτηρίων Δούκα, ο «ενοχλητικός» Αυτιάς, ο “άπειρος” ΕΟΠΥΥ
Χρυσή εποχή
Ακούει αλήθειες πλέον η κυβέρνηση, το πυροτέχνημα του ΦΠΑ, έρχονται νέες παραχωρήσεις, χωρίς… εγγυητικές και πτυχία, αποφασισμένοι οι Ρώσοι στη Θεσσαλονίκη, οι γνώριμοι των προμηθειών
Έχει μήνυμα(τα) η κυβέρνηση
«Ναυαγούν» οι προσδοκίες του CVC, η Ideal, η «Μπάρμπα Στάθης» και τα σενάρια, το χαρτί της Goldair για τον Βόλο, το πριβέ δείπνο της Αθήνας
Το «ναυάγιο» του CVC
Αμερικανική σκιά στο ΧΑ, τα ραντεβού της Lamda στο Μονακό τα νέα project της ΔΕΗ, το δίωρο Κοντόπουλου – Γεράρδου, τα ΙΧ των ξένων μάνατζερ
Αμερικανικές εκλογές
Η χρηματιστηριακή «μεταμόρφωση», το μέτωπο των τραπεζών, παράλυση στους ΟΤΑ, ο πονοκέφαλος του Τζιτζικώστα, το καμπανάκι για τον τουρισμό της Αθήνας, οι αλλαγές στην Coca Cola HBC
Ο… άλλος Νοέμβριος
Το σινιάλο στις τράπεζες, ο «εξαφανισμένος» τεχνικός σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα «σύννεφα» της ακρίβειας, αλλαγή ρόλων στον ΟΤΕ, τι περιμένουμε από Aktor
DTCs σε fast track
Οι επιχειρηματίες μιλούν, οι «ουρές» των Σερρών, ζητούνται επενδυτές στο Χρηματιστήριο, το deal AVE – Κρητικός, τα «γκρεμίσματα» του Κικίλια
Η γλώσσα του σώματος
Το σαρδάμ του Εξάρχου, «καίγονται» ονόματα στη Νέα Δημοκρατία, το χαρτί των φόρων, νέος φορέας data, χάος στην οικοδομή, οι συντάξεις των Ναυτικών
Η συγκίνηση Εξάρχου
Το μεγάλο τεστ των αγροτών, το μεγάλο ξεκαθάρισμα στις κατασκευαστικές, με την πλάτη στον τοίχο το ΧΑ, το deal στην Elpedison, χαρές για τον Πιτσιλή κι ένα κουίζ
Αύριο (;) η λυπητερή...