Το «πέπλο της αβεβαιότητας» σκεπάζει τις προβλέψεις για τον φετινό πληθωρισμό, ο οποίος συνεχίζει την ανοδική του πορεία και είναι άγνωστο αν τα «όπλα» των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μπορέσουν να ανακόψουν τις ανατιμήσεις.

Οι διεθνείς τιμές στην ενέργεια και ειδικά στο φυσικό αέριο παραμένουν πάνω από τα 100 δολάρια επαναφέροντας τα σενάρια για μη επίτευξη των προβλέψεων για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού κατά τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε επίσης: Ασκήσεις ισορροπίας εν μέσω εκλογολογίας

Στο επίκεντρο οι τιμές φυσικού αερίου

Ο προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο επικεντρώνεται στις τιμές φυσικού αερίου, καθώς αποτελεί ένα δείκτη για τις επιπτώσεις στην οικονομία και στη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών για την εξέλιξη του ΑΕΠ και τον οικονομικό σχεδιασμό έχουν ταβάνι τα 100 δολάρια τη μεγαβατώρα έως το τέλος του έτους, όπως και για το φυσικό αέριο.

Ο λογαριασμός δείχνει ότι τα 10 ευρώ αύξησης στο φυσικό αέριο «κόβουν» από την οικονομία 500 – 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ απαιτεί περί τα 300-400 εκατ. ευρώ αύξηση δαπανών από τον προϋπολογισμό.

Τα μέτρα στήριξης. Τα στοιχεία από κρατικά έσοδα και τον Μάιο στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας καθώς υπάρχει υπέρβαση κοντά στο 1 δισ. ευρώ, ενώ προσδοκάται ότι τα μέτρα μείωσης του κόστους στους λογαριασμούς ρεύματος μπορούν να συγκρατήσουν τις τιμές μετά τον Ιούλιο.

Για φέτος προβλέπεται ανάπτυξη στο 3% και πληθωρισμός στο 5,6%. Σε πρόσφατη έκθεσή της η Bank of America βλέπει υψηλότερα τον πληθωρισμό στο 7,2% από 6,6%, ενώ για το 2023 τοποθετεί την ανάπτυξη στο 1,8% από 2% και εκτιμά ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει το επόμενο έτος στο 2,8%.

Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat κατέγραψαν ακόμα ένα ρεκόρ του πληθωρισμού τον Μάιο στην ευρωζώνη που διαμορφώθηκε στο 8,1% από το 7,4% του Απριλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας επίσης ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 10,5% τον Μάιο (11,3% σύμφωνα με τον εθνικό δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ) από το 9,1% του Απριλίου.

Οι στόχοι

Η Γαλλία και η Μάλτα ήταν οι χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό εντός ευρωζώνης, σε αντίθεση με τις Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία, όπου ο πληθωρισμός κινείται σε υψηλές ταχύτητες.

Τα τρέχοντα επίπεδα του πληθωρισμού βρίσκονται τέσσερις φορές πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% και οι φορείς χάραξης πολιτικής εμφανίζονται ανήσυχοι για μια γρήγορη άνοδο των σημερινών τιμών, καθώς υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός τώρα ενσωματώνεται μέσω των δευτερογενών επιπτώσεων.

Υπό αυτό το κλίμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει την αντεπίθεσή της, μέσα από την αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να ανακόψει την άνοδο των τιμών. Αναμένεται μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% μέσα στον επόμενο μήνα ενώ δεν αποκλείεται περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο, εάν τα αποτελέσματα της πρώτης αύξησης δεν είναι τα αναμενόμενα.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών που διενεργήθηκε πρόσφατα ανέφερε ότι θα ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να τιθασεύσει τον ανεπιθύμητα υψηλό πληθωρισμό. Οπως εξήγησε η Κριστίν Λαγκάρντ, οι επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβαρύνουν την ανάπτυξη της ευρωζώνης λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, της αβεβαιότητας και των δυσχερειών στον εφοδιασμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ασφαλιστήρια συμβόλαια: Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για έρευνες καρτέλ στην ιδιωτική υγεία
Οικονομία |

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα – Έρευνα για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία

Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τις αυξήσεις μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλείται να ολοκληρώσει την έρευνα στην ιδιωτική υγεία