O Chris Fabian συνιδρυτής του προγράμματος Giga της UNICEF ανέλυσε τη σημασία τα παιδιά σε όλο τον κόσμο να αποκτήσουν καλύτερη μόρφωση και συνθήκες διαβίωσης μέσω της πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες και στο Διαδίκτυο.
Με στόχο να μην υπάρχει παιδί χωρίς πρόσβαση σε ίντερνετ, υπολογιστή ή ταμπλέτα, ο Chris Fabian ξεκαθάρισε ότι όλοι οι άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση στα ψηφιακά δημόσια αγαθά καθώς αυτά αποτελούν το κρίσιμο εφόδιο για να μπορέσει ένας άνθρωπος να αναπτυχθεί. Τόνισε δε ότι ψηφιακά χάσματα υπάρχουν τόσο ανάμεσα σε χώρες αλλά και εντός μίας χώρας μεταξύ διαφορετικών περιοχών.
Διαβάστε ακόμα: Μέχρι τέλος του καλοκαιριού 15 χιλ. νοικοκυριά στο δίκτυο οπτικής ίνας της ΔΕΗ
Στη συνέχεια ο συνιδρυτής του Giga αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της προσπάθειας που έγινε στη Βραζιλία, παρουσιάζοντας μάλιστα και σχετικό χάρτη που απεικόνιζε την ευκολία πρόσβασης στο Διαδίκτυο στη χώρα της νότιας Αμερικής, με τις κόκκινες κουκίδες να κυριαρχούν στις περιοχές γύρω από τον Αμαζόνιο. «Αυτό θέλουμε να σταματήσουμε» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι σε ορισμένες από τις περιοχές του Αμαζονίου η πρόσβαση ήταν πρακτικά μηδενική.
Διαβάστε ακόμα: Η μόνιμη κατοικία «σώζει» το κέντρο της Αθήνας
Υπενθύμισε ακόμη ότι σημαντικό ρόλο στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος παίζει το θέμα του κόστους των δεδομένων και για το λόγο αυτό μέσω του προγράμματος Giga επιχειρείται οι κυβερνήσεις να έχουν χαμηλό κόστος πρόσβασης στα δεδομένα που θα πρέπει να διοχετευθούν προς τις διάφορες κοινότητες.
Δυνατότητες επέκτασης
Στο ερώτημα για το αν υπάρχει πρόθεση η συνδεσιμότητα να διατηρηθεί και μετά τις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία, ο Chris Fabian απάντησε ότι άπαντες κατανοούν τη σημασία της συνδεσιμότητας, «με την τηλεργασία και τις τηλεδιασκέψεις, όλοι κατάλαβαν το νόημα», είπε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να συνεχιστεί και μετά τη λήξη της πανδημίας γιατί διαφορετικά θα διακοπεί η πρόσβαση στην ψηφιακή οικονομία», κατέληξε.
Για το αν το πρόγραμμα Giga θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, είπε ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι αρκετά απλή και δίνει τη δυνατότητα «να βλέπουμε πώς κινούνται τα παιδιά από και προς τα σχολεία». «Άρα μπορούν να ενταχθούν στην πρωτοβουλία και άλλα ιδρύματα, όπως τα νοσοκομεία» συμπλήρωσε.
«Οι καιροί δεν είναι δίκαιοι»
«Οι καιροί δεν είναι δίκαιοι», είπε ο Chris Fabian για να συμπληρώσει ότι «αν δούμε την έλλειψη δικαιοσύνης μπορούμε να τη διορθώσουμε, αν ξέρουμε το πρόβλημα μπορούμε να βρούμε τις λύσεις». «Η ανισότητα μπορεί να μειωθεί» είπε συμπεραίνοντας ότι «στόχος είναι να επεκταθούμε σε όσο περισσότερους κλάδους μπορούμε».
«Ένα παιδί με πρόσβαση σε υπολογιστή έχει πρόσβαση στο δάσκαλο και στη μόρφωση», δήλωσε ο συνιδρυτής του προγράμματος Giga, για να συμπληρώσει ότι «η συνδεσιμότητα μπορεί να βοηθήσει στη σύνδεση απομακρυσμένων περιοχών και χωρών».
Στη συνέχεια ο Chris Fabian σημείωσε ότι υπάρχουν επενδυτές που θέλουν να στηρίξουν το πρόγραμμα και ότι υπάρχει συνεργασία με κυβερνήσεις, οργανισμούς και εταιρείες. «Όλη η κοινωνία μπορεί να συνδεθεί και να αποκτήσει πρόσβαση στο οτιδήποτε, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ο ανθρώπινος παράγοντας», συμπλήρωσε.
«Μπορούμε να φτάσουμε σε 100 εκ. ανθρώπους για να αποκτήσουν ψηφιακές ευκαιρίες και ελπίζουμε να έχουμε ακόμη περισσότερη στήριξη και να επεκταθούμε και σε άλλους χώρους», κατέληξε.
Τέλος, ο Chris Fabian είπε ότι κάθε χώρα έχει ψηφιακά κενά, μικρότερα ή μεγαλύτερα, άρα και η Ελλάδα. «Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους πάντες φτάνει να υπάρχει η πρόσβαση», τόνισε.