Η τεχνολογία από μόνη της δεν βελτιώνει την ποιότητα ζωής στην πόλη, οι αποφάσεις το κάνουν. Αυτό τόνισε ο Σπύρος Παμπουκίδης, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της ανώνυμης εταιρείας πληροφορικής O.T.S., μιλώντας στο OT FORUM 2 και μεταφέροντας την εμπειρία του από τις λεγόμενες έξυπνες πόλεις.
Διαβάστε επίσης: ΟΤ FORUM 2 – Πατεράκης: Μέχρι τέλος του καλοκαιριού 15 χιλ. νοικοκυριά στο δίκτυο οπτικής ίνας της ΔΕΗ
Έξυπνη πόλη είναι οι αποφάσεις
Μεταφέροντας την εμπειρία του αλλά και δίνοντας το στίγμα των προκλήσεων της έξυπνης πόλης, ο κ. Παμπουκίδης σημείωσε ότι «έξυπνη πόλη είναι οι έξυπνες αποφάσεις». Όπως εξήγησε, δεν φτάνει να γεμίσουμε την πόλη με τεχνολογία η οποία δεν θα βελτιώνει την ποιότητα ζωής στην πόλη. Άρα έξυπνη πόλη είναι αυτή που πραγματικά βελτιώνει την ποιότητα ζωής σε αυτή, με έξυπνες αποφάσεις.
Διαβάστε επίσης: ΟΤ FORUM 2 – Φαρμάκης: Οι μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές της Δυτικής Ελλάδας
Επ’ αυτού είπε ενδεικτικά ότι «εάν ένας νέος επιστήμονας βρει μια σωστή δουλειά, έχει εξασφαλισμένο σπίτι με σωστούς όρους και ένα καλό σχολείο να πάει τα παιδιά του είναι βασική προϋπόθεση, κοιτάζοντάς το από τη σκοπιά των ανθρώπων που θέλουν να ζήσουν στις πόλεις».
Μάλιστα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο και στη σημασία των πόλεων και του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν σε σχέση με τους πολίτες, τόνισε ότι «κατά πολλούς, οι πόλεις είναι αυτές που έκριναν το μέλλον της ανθρωπότητας πολύ περισσότερο και όχι οι αυτοκρατορίες». Άρα, υπό αυτή την έννοια, οι πόλεις θα προσελκύουν τους ανθρώπους και όχι τα κράτη πλέον, με την έννοια ότι κάποιος επιλέγει μια πόλη για να ζήσει γιατί έχει μια ποιότητα ζωής.
Ερωτηθείς τι πρέπει να γίνει για να απολαμβάνουν οι πολίτες μια εύκολη καθημερινότητα, ο κ. Παμπουκίδης υπογράμμισε ότι είναι θέμα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και στρατηγικής.
Εξαιρετική συγκυρία
Ειδικά, δε, σήμερα, επεσήμανε, υπάρχουν ευκαιρίες που δεν πρέπει να χαθούν καθώς διανύουμε μία εξαιρετική συγκυρία: πολίτες ώριμοι στη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, πολιτική ηγεσία πρόθυμη με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης και σημαντική χρηματοδότηση για τις ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης με ποσά 340 εκατ. ευρώ, «όταν», όπως είπε χαρακτηριστικά, «η τελευταία μεγάλη χρηματοδότηση ήταν στο πλαίσιο του “Καποδίστρια” με 40 εκατ. ευρώ», καταλήγοντας ότι «μπορούμε να αλλάξουμε σημαντικές λειτουργίες της πόλης με αυτές τις προϋποθέσεις. Είναι μοναδική ευκαιρία για τη χώρα».
Από τον δήμο στον πολίτη
Αναφερόμενος στην O.T.S. τόνισε ότι πρόκειται για μια εταιρεία παραγωγής λογισμικού με τριάντα χρόνια ιστορίας, η οποία απασχολεί 200 επιστήμονες, έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη και ειδικεύεται στις εφαρμογές που καλύπτουν ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όπως είπε χαρακτηριστικά για τη στόχευση της εταιρείας, «ξεκινήσαμε να βοηθήσουμε τους δήμους στην οργάνωση της λειτουργίας τους, να μειώσουμε χρόνους, κόστη, να κάνουμε τα πράγματα πιο απλά. Στη δεύτερη φάση που βρισκόμαστε τώρα, αντί να σκεφτόμαστε πώς θα εξυπηρετήσουμε τους δήμους να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, έχουμε στο επίκεντρό μας τον πολίτη και την επιχείρηση. Πώς ο πολίτης απευθείας ο ίδιος μπορεί να εξυπηρετηθεί είτε στις συναλλαγές του με τον δήμο, είτε στην καθημερινότητά του στην πόλη».
Δίνοντας το στίγμα του σχεδιασμού για τα επόμενα βήματα, ο επικεφαλής και ιδρυτής της O.T.S. ανέφερε ότι η εταιρεία εστιάζει στην ανάπτυξη λύσεων για τις έξυπνες πόλεις, με στόχο πάντα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. «Η φιλοδοξία μας είναι αυτές οι λύσεις να μη βρουν μόνο ανταπόκριση στην Ελλάδα, αλλά να τις πάμε και έξω από τα σύνορα της χώρας», τόνισε.