To εμβληματικό έργο της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού παρουσιάστηκε σε ημερίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσία εξήντα φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι εργάζονται στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών και έργων ΤΠΕ, καθώς και εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας από οκτώ πανεπιστημιακά ιδρύματα. Στην ημερίδα υπήρξε διεξοδική ενημέρωση για το «Νέο Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας», ενώ συγχρόνως τέθηκαν οι βάσεις για τη συνεχή συνεργασία, ώστε να επιταχύνεται η δημιουργία διαλειτουργικών ψηφιακών υπηρεσιών.

Διαβάστε επίσης: Microsoft: Περιορίζει την πρόσβαση σε τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου

Ψηφιακή Πύλη

Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκε, επιπλέον, η νέα Ψηφιακή Πύλη για το Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας (www.e-gif.gov.gr), η οποία θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο συνεργασίας, ενημέρωσης και δημόσιας συμμετοχής, όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε εθνικό επίπεδο. Το νέο «Πλαίσιο», το οποίο επικαιροποιείται μετά από μια ολόκληρη δεκαετία, εναρμονίζεται με το ισχύον Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας, τις κατευθυντήριες οδηγίες της νέας Ευρωπαϊκή Στρατηγικής διαλειτουργικότητας (Interoperable Europe) που βρίσκεται προ των πυλών, το ισχύον εθνικό θεσμικό πλαίσιο, αλλά και τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις.

Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Συστήματα πληρωμών και ψηφιακός μετασχηματισμός οδηγούν στην επόμενη ημέρα

Το «Πλαίσιο» αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα για τη χώρα μας, ώστε να ανταποκριθεί με ορθό και αποτελεσματικό τρόπο στις διαδικασίες σχεδιασμού, αξιολόγησης και υλοποίησης ψηφιακών υπηρεσιών και έργων ΤΠΕ, τα οποία περιλαμβάνουν διαλειτουργικότητες οι οποίες υλοποιούνται από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται ουσιαστικά η απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Διαλειτουργικότητα

Περαιτέρω, το «Πλαίσιο» για πρώτη φορά ενσωματώνει ένα δυναμικό συνεργατικό μοντέλο διακυβέρνησης με στόχο η χώρα μας να έχει τη δυνατότητα έγκαιρης προσαρμογής στις αλλαγές που προκύπτουν, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, στο πεδίο της διαλειτουργικότητας. Συγχρόνως, παρέχει έναν πρακτικό οδηγό για τη δημιουργία ολοκληρωμένων διαλειτουργικών υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι για τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου υλοποιήθηκε το έργο «Ανάπτυξη νέου Εθνικού Πλαισίου Διαλειτουργικότητας Δημοσίων Υπηρεσιών» στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας. Στην Ομάδα Έργου συμμετείχαν επιστημονικοί συνεργάτες του Διεθνούς Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και της ΑΣΠΑΙΤΕ, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό οι Γενικοί Γραμματείς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος, Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας Γιώργος Βούτσινος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου, Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος και Μεταφορών Ιωάννης Ξιφαράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News