
Η συνολική αξία του εμπορίου αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ έφτασε τα 32,6 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 12% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021 και 13% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022.
Τον Μάρτιο του 2022, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της ΕΕ έφθασαν τα 18,9 ευρώ δισ., ενώ οι εισαγωγές αποτιμήθηκαν στα 13,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 11% και 16% αντίστοιχα σε σύγκριση με τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα. Η ΕΕ συνεχίζει να επωφελείται από το εμπόριο γεωργικών προϊόντων με εμπορικό ισοζύγιο 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτά τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην τελευταία μηνιαία εμπορική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο αντίκτυπος του πολέμου
Η έκθεση εστιάζει επίσης στον αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία για το εμπόριο αγροτικών προϊόντων τον Μάρτιο του 2022. Εκτός από τη συνήθη σύγκριση από έτος σε έτος (Μάρτιος 2022 έναντι Μαρτίου 2021), συγκρίνει τον Μάρτιο του 2022 με τον Φεβρουάριο του 2022, ώστε να τονιστεί καλύτερα η μεγάλη αναστάτωση του ρωσικού αποκλεισμού και των βομβαρδισμών των ουκρανικών εξαγωγικών οδών και αγροτικών εγκαταστάσεων.
Τον Μάρτιο του 2022, οι εισαγωγές από την ΕΕ ουκρανικού ηλιελαίου, αραβοσίτου και κραμβόσπορου μειώθηκαν κατά 10%, 37% και 29% αντίστοιχα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Όσον αφορά το σιτάρι, η ποσότητα που εισάγεται στην ΕΕ μειώθηκε κατά 77% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021.
Ομοίως, σημαντική πτώση στις ουκρανικές εξαγωγές σιταριού καταγράφηκε για τους κύριους εταίρους τους παγκοσμίως: στην Αίγυπτο κατά 26% (από έτος σε έτος), σε Υεμένη κατά 55% και ακόμη και κανένα εμπόριο σιταριού προς Λίβανο, Λιβύη ή Νιγηρία. Ομοίως, οι εξαγωγές αραβοσίτου της Ουκρανίας μειώθηκαν δραστικά τον Μάρτιο σε σύγκριση με το επίπεδο του ίδιου μήνα του 2021. Η μεγαλύτερη μείωση στον όγκο των εξαγωγών καταγράφηκε για την Κίνα, την Αίγυπτο και το Ιράν.
Για το ηλιέλαιο, η Ινδία, η Κίνα, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επλήγησαν περισσότερο από τη μείωση των εξαγωγών της Ουκρανίας τον Μάρτιο.
Αβεβαιότητα για την επισιτιστική ασφάλεια
Σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητες σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ αύξησε τις εξαγωγές της προς τη Βόρεια Αφρική κατά 16% τον Μάρτιο του 2022 σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021.
Αυτό αφορούσε κυρίως ελαιούχους σπόρους και πρωτεϊνούχες καλλιέργειες προς την Αλγερία και δημητριακά σε όλες τις χώρες αλλά και βοδινό και μοσχαρίσιο κρέας, ιδίως στη Λιβύη και την Αίγυπτο. Οι εξαγωγές τροφίμων της ΕΕ στην υποσαχάρια Αφρική αυξήθηκαν επίσης τον Μάρτιο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό αφορά το ρύζι, τον αραβόσιτο, τη λευκή ζάχαρη, το χοιρινό κρέας και τα αιγοπρόβατα.
Γενικά, οι εξαγωγές της ΕΕ στις 10 κορυφαίες χώρες εταίρους της αυξήθηκαν, εκτός από τη Ρωσία. Εξετάζοντας το εμπόριο το πρώτο τρίμηνο του 2022 (Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2022), οι εξαγωγές της ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία αυξήθηκαν περισσότερο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Κατά την περίοδο Ιανουαρίου έως Μαρτίου 2022, οι εισαγωγές της ΕΕ από τη Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία αυξήθηκαν περισσότερο από έτος σε έτος. Οι αξίες των εισαγωγών αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 56%, 51% και 65%.
Όσον αφορά συγκεκριμένα προϊόντα, η αξία των εξαγωγών σιτηρών της ΕΕ αυξήθηκε κατά 37% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022. Η άνοδος οφείλεται στην αύξηση των τιμών αλλά και στην ποσότητα του αραβοσίτου και άλλων χονδρόκοκκων που εξάγονται.


Latest News

Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
Το 2024, δεύτερη χρονιά εφαρμογής της ψηφιακής διαδικασίας για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, υποβλήθηκαν 121.550 αιτήσεις
![Κομφούζιο: Από 14 Απριλίου 2025 οι αιτήσεις στήριξης – Τα ποσά και οι δικαιούχοι [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/komfouzio-600x391.jpg)
Από 14 Απριλίου 2025 οι αιτήσεις στήριξης για το νέο «Κομφούζιο» – Τα ποσά και οι δικαιούχοι [πίνακας]
Στα 60 εκατ. ευρώ το νέο «Κομφούζιο» - Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων της πρόσκλησης είναι πενταετούς διάρκειας

Προγραμματική συμφωνία ΕΛΓΑ - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο – Τι περιλαμβάνει
Με επίκεντρο την έρευνα, κατάρτιση και εκπαίδευση η συνεργασία ΕΛΓΑ και Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
![Φρούτα και λαχανικά: Μείωση των εισαγωγών κατά 2,89% το α’ τρίμηνο του 2025 [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_potatoes_onions-2-600x352.png)
Έριξαν προσωρινά ταχύτητα οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών [πίνακες]
Ποια φρούτα και λαχανικά βρίσκονται ψηλά στη λίστα των εισαγωγών - Τι δείχνουν τα στοιχεία για το α' τρίμηνο του 2025

Χάνει έδαφος ο ελληνικός αμπελώνας - Οι μεταβολές
Υψηλός παραμένει ο αριθμός των εκτάσεων με αμπέλι που εγκαταλείφθηκαν από το 2016 – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σταμενίτης: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε
Σε αυνδιάσκεψη για τις προτεραιότητες της πολωνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2025, συμμετείχε ο Διονύσης Σταμενίτης

Τσιάρας: Σύντομα η καταβολή και του υπολοίπου των αποζημιώσεων για πανώλη και ευλογιά
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι συνεκτική και στηρίζει σταδιακά κάθε κοινωνική ομάδα, είπε από το Mega News, ο Κώστας Τσιάρας

Άμεση λήψη μέτρων για ομαλή αρδευτική περίοδο στην Ηλεία
Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ηλεία ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου

Σε ανοδική τροχιά οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών – Ζητούνται μέτρα για εισαγωγές από Βουλγαρία
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές έως 28/3/2025 2025 – Εν αναμονή των εκτιμήσεων για τις ζημιές από τον παγετό σε καλοκαιρινά φρούτα

Φαραντούρης: Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για δασμούς σε κρασιά και αλκοολούχα ποτά από τις ΗΠΑ
Μέτρα αποτροπής και αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που θα επιφέρει η ενδεχόμενη επιβολή δασμών στους παραγωγούς ζητά ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νικόλας Φαραντούρης