H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση τους επόμενους μήνες, καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει και η οικονομία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο σημαντικής επιβράδυνσης, προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν.

«Μαζί με την αβεβαιότητα, θα πρέπει να διαχειριστούμε τους δύο κινδύνους», είπε ο Λέιν μιλώντας στο CNBC, στο περιθώριο του φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Διαβάστε επίσης – ΕΚΤ: Έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο, την ώρα που εκτοξεύεται ο πληθωρισμός

«Από τη μία πλευρά, είναι οι δυνάμεις που διατηρούν τον πληθωρισμό υψηλότερο από το αναμενόμενο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Από την άλλη πλευρά, έχουμε τον κίνδυνο επιβράδυνσης της οικονομίας, η οποία θα μειώσει την πληθωριστική πίεση», πρόσθεσε.

Οι κρίσιμες συναντήσεις

Ο κ. Λέιν υπογράμμισε ότι στις επόμενες δύο συναντήσεις η ΕΚΤ, ο βασικός προσανατολισμός είναι να «απομακρυνθούμε από τα πολύ χαμηλά επιτόκια που είχαμε εδώ και αρκετά χρόνια».

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον επόμενο μήνα. Η κεντρική τράπεζα είπε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια.

Η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση νωρίτερα αυτό το μήνα καθώς το κόστος δανεισμού αυξήθηκε για τα λεγόμενα περιφερειακά ευρωπαϊκά έθνη. Η ΕΚΤ είπε ότι θα αναπτύξει ένα νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων — ωστόσο, οι αγορές έμειναν να αναρωτιούνται πότε θα εφαρμοστεί το εργαλείο και πόσο μακριά θα φτάσει.

Διαβάστε επίσης -ΕΚΤ: Ενεργοποιείται την Παρασκευή η γραμμή άμυνας κατά του κατακερματισμού των αγορών ομολόγων της Ευρωζώνης

Αυτές οι συνομιλίες έρχονται σε μια στιγμή που υπάρχει εκτεταμένη ανησυχία για την οικονομία της ευρωζώνης. Ο πληθωρισμός είναι υψηλός και οι προοπτικές ανάπτυξης επιδεινώνονται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή