![Ράινχαρτ-Παγκόσμια Τράπεζα: Η φετινή κρίση έχει περισσότερα καθοδικά ρίσκα από αυτή του 2008](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/Carmen_Reinhart.jpg)
Σκεπτική για το κατά πόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι διεθνείς οικονομίες θα καταφέρουν να αποφύγουν μια ύφεση, δεδομένης της πίεσης του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων, εμφανίστηκε η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κάρμεν Ράινχαρτ, σε συνέντευξη της στο πρακτορείο Reuters.
Διαβάστε επίσης: Μια στασιμοπληθωριστική κρίση χρέους πλησιάζει
Διαβάστε επίσης: Ark Invest: Οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε ύφεση
H κυρία Ράινχαρτ εξήγησε πως ιστορικά έχει αποδειχτεί εξαιρετικά δύσκολο το να προσπαθήσει μια οικονομία να μειώσει τον πληθωρισμό επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα ομαλή προσγείωση της.
Διαβάστε επίσης: Ο στασιμοπληθωρισμός είναι εδώ
«Αυτό που ανησυχεί τους πάντες είναι πως όλα τα ρίσκα πιέζουν (τις οικονομίες) καθοδικά» τόνισε η οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, κάνοντας λόγο για μια σειρά από αντίστροφα σοκ και κινήσεις από την Federal Reserve, η οποία προχωρά σε αυξήσεις των επιτοκίων μετά από πάνω από μια δεκαετία πολύ χαμηλών, αρνητικών, επιτοκίων.
Η σημερινή κρίση είναι χειρότερη
Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 επηρέασε κυρίως μια σειρά από ανεπτυγμένες οικονομίες, όμως η Κίνα είχε καταφέρει τότε να παραμείνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης. Τώρα, η τρέχουσα κρίση είναι πολύ πιο ευρύτερη και οι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας κινούνται χαμηλά, σε μονοψήφια ποσοστά, επεσήμανε.
Η Παγκόσμια Τράπεζα, σε πρόσφατη έκθεση της, περιέκοψε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά το ένα τρίτο, μόλις στο 2,9% για το 2022, επισημαίνοντας παράλληλα πως πλέον αρκετές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με την απειλή της ύφεσης. Ωστόσο, τα νούμερα μπορεί να υποχωρήσουν κι άλλο, αν τα καθοδικά ρίσκα επιμείνουν.
Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί διεθνείς αναλυτές «βλέπουν» πλέον πιθανή μια υποχώρηση της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση.
Η ίδια η κυρία Ράινχαρτ, σε σχετική ερώτηση που της τέθηκε, εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτική, μην κρύβοντας τον προβληματισμό της για τις εξελίξεις.
«Είμαι πολύ σκεπτική. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, με τον Άλαν Γκρίνσπαν στην ηγεσία της Fed, είχαμε ομαλή προσγείωση της οικονομίας. Όμως, ο πληθωρισμός τότε ήταν γύρω στο 3%, όχι γύρω στο 8,5% (όπως είναι σήμερα)» τόνισε χαρακτηριστικά.
Καθυστερημένη η αντίδραση της Fed
Όσον αφορά τις πιθανές ευθύνες της Fed, η οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας παραδέχτηκε πως πολλοί φορείς και αναλυτές έκαναν λάθος εκτίμηση αναφορικά με το ρίσκο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν, η Fed, το Διεθνείς Νομισματικό Ταμείο και άλλοι, αν και η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ξεκαθαρίσει πως ο αυξημένος πληθωρισμός παραμένει «ένα πραγματικό ρίσκο».
Ωστόσο, συμφώνησε με όσους έχουν υποστηρίξει πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα έπρεπε να έχει κινηθεί νωρίτερα και πιο επιθετικά. «H Fed θα έπρεπε να αναλάβει δράση –και το έχω πει εδώ και καιρό- πιο νωρίς και να κινηθεί πιο επιθετικά. Όσο πιο πολύ περιμένει κανείς, τόσο πιο δρακόντεια μέτρα θα πρέπει να πάρει».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ίλον Μασκ: Κάτω από τα 400 δισ. δολάρια η καθαρή περιουσία του – Για πρώτη φορά το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/Elon-Musk-1024x682-1-600x400.jpg)
Η περιουσία του Μασκ κατρακυλά... έπεσε κάτω από τα 400 δισ. δολάρια
Η περιουσία του Μασκ μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό των 486 δισεκατομμυρίων δολαρίων - Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει 27% από τότε που κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο
![Τραμπ: Δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump-2-600x410.jpg)
O Τράμπ πάτησε τη σκανδάλη - Δασμούς 25% σε αλουμίνιο και χάλυβα, χωρίς εξαιρέσεις
Σε νέα φάση πέρασε ο εμπορικός πόλεμος που είχε προαναγγείλει ότι θα εξαπέλυε ο Τραμπ
![Shein: Πώς σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/shein-600x400.jpg)
Πώς η Shein σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ
Η στρατηγική της Shein στοχεύει να αποφύγει την τιμωρητική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για τα αγαθά που προέρχονται από την Κίνα
![Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Marks-and-Spencer-600x422.jpg)
Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων
Το αφεντικό της Marks & Spencer αντιτίθεται στην πρόθεση του βρετανικού υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει σειρά νέων φόρων
![Αμερικανικά Ομόλογα: Ποιοι κατέχουν και πόσα – Τι ψάχνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_trump_agores-1024x600-1-600x300.png)
Ποιοι κατέχουν το αμερικανικό χρέος και τι ψάχνει ο Τραμπ στα ομόλογα
To αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 36 τρισ. δολάρια
![Ισπανία: Πώς έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/spain-flag-600x400.jpg)
Πώς η Ισπανία έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης
Η Ισπανία ως χώρα προσέλκυσης επενδύσεων σε τουρισμό και νέες τεχνολογίες
![Τραμπ 2.0: Γιατί αναθεωρούν οι οικονομολόγοι – Καμπανάκι για την ανάπτυξη το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump3-scaled-1-600x396.jpg)
Ο fast and furious ρυθμός του Trump 2.0 - Τι προβληματίζει τους οικονομολόγους
Η προτίμηση των εμπορικών πολέμων και των απελάσεων έναντι των φορολογικών ελαφρύνσεων δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία το 2025.
![Συνάλλαγμα: Παίρνουν «ζωή» και πάλι τα desk της αγοράς – Τι φέρνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/11/trader-wall-768x512-1-600x400.jpg)
Παίρνουν «ζωή» και πάλι τα desk της αγοράς συναλλάγματος – Τι φέρνει ο Τραμπ
Μετά από πολλά χρόνια «ηρεμίας», οι traders στην αγορά συναλλάγματος βιώνουν κι αυτοί με τη σειρά τους την αδρεναλίνη των γρήγορων κινήσεων
![Ζιμπάμπουε: Πάνω από 3.000 δολάρια η τιμή των χρυσών νομισμάτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mosi-oa-tunya-gold-coin.jpg)
Πάνω από 3.000 δολάρια η τιμή των χρυσών νομισμάτων της Ζιμπάμπουε
Τα νομίσματα έχουν γίνει ανάρπαστα από θεσμικούς επενδυτές και απλούς πολίτες
![AP Funds: Απομείωσαν πλήρως το σύνολο της επένδυσης στην χρεοκοπημένη Northvolt](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/Northvolt-600x343.jpeg)
AP Funds: Απομείωσαν πλήρως το σύνολο της επένδυσης στην χρεοκοπημένη Northvolt
Τα AP Funds είχαν επενδύσει 5,8 δισ. σουηδικές κορώνες (531 εκατ. δολάρια) σε μετοχές και μετατρέψιμο χρέος της Northvolt