Τις ιδιαίτερα ανθεκτικές επιδόσεις της ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, η θητεία του οποίου ανανεώθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων σήμερα για άλλα τρία χρόνια έως το 2025.
Ο Γιώργος Στάσσης μιλώντας στους μετόχους κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης τόνισε πως «στο τέλος της τρέχουσας θητείας μου καταφέραμε η ΔΕΗ, από τον κίνδυνο κατάρρευσης της να στηριχθεί σταθερά στα πόδια της και να διαθέτει σήμερα ισχυρή ρευστότητα και να προχωρά σε επενδύσεις. Αν η ΔΕΗ δεν είχε κάνει τα βήματα οικονομικής εξυγίανσης δεν θα μπορούσε να αντέξει το βάρος ενεργειακής κρίσης και να στηρίξει τους πελάτες της», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης.
- Διαβάστε επίσης: Στάσσης (ΔΕΗ) – Το σχέδιο για τις λιγνιτικές περιοχές
Ο ίδιος έθεσε ως στόχους τη συνέχιση της στρατηγικής για την πλήρη απανθρακοποίηση των δραστηριοτήτων, την πλήρη ψηφιοποίηση τους και την ανάπτυξη ενός πελατοκεντρικού μοντέλου. «Φέρνουμε τη ΔΕΗ πιο κοντά στο μέλλον», είπε για να υπογραμμίσει: «Σήμερα κλείνει ένας κύκλος οικονομικής αποκατάστασης και ανοίγει ένας νέος κύκλος ανάπτυξης. Θα εφαρμόσουμε με συνέπεια το αναπτυξιακό μας πλάνο».
Εκλογή Δ.Σ.
Επίσης η γενική συνέλευση των μετόχων σήμερα, εκτός από την επανεκλογή του κ. Στάσση στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, εξέλεξε για το ΔΣ τους Αλέξανδρο Πατεράκη ως μέλος, του κ. Παπαδημητρίου ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους, της Δέσποινας Δοξιάδη ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους, του Στέφανου Καρδαμάκη ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους, του Στέφανου Θεοδωρίδη ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους και ως μέλη τους Αλέξανδρο Φωτακίδη και Γρηγόριο Δημητριάδη.
Μέρισμα και στήριξη μετοχής
Ο κ. Στάσσης επανέλαβε επίσης τη δέσμευση της διοίκησης για διανομή μερίσματος στους μετόχους από τη χρήση του 2023 και μετά.
Επιπροσθέτως έκανε γνωστό πως τον επόμενο μήνα το διοικητικό συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει ευρύ πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της εταιρείας: «Δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση από το να επενδύσουμε στη μετοχή της ΔΕΗ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο απαντώντας σε ερώτηση μετόχου σημείωσε ότι «η μετοχή της εταιρείας είναι φθηνή. Κάνετε υπομονή», συνέστησε, «και θα βελτιωθεί. Σε έξι με εννέα μήνες θα συζητήσουμε ξανά».
Διαβεβαίωσε δε, πως η ΔΕΗ θα εφαρμόσει στο ακέραιο το στρατηγικό της πλάνο, το οποίο τρέχει γρηγορότερα. Μάλιστα διευκρίνισε ότι τα χρήματα που αντλήθηκαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου δεν έχουν πειραχτεί και παραμένουν διαθέσιμα για το στρατηγικό σχέδιο της.
- Διαβάστε επίσης: ΟΤ FORUM 2 – Πατεράκης: Μέχρι τέλος του καλοκαιριού 15 χιλ. νοικοκυριά στο δίκτυο οπτικής ίνας της ΔΕΗ
Το «πλαφόν» και οι προβλέψεις για τις τιμές
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ρωτήθηκε για τις επιπτώσεις στη ΔΕΗ από τον μηχανισμό παρέμβασης στις τιμές που εφαρμόζει η κυβέρνηση από την 1η Ιουλίου καθώς και για τη φορολόγηση των αυξημένων κερδών.
«Η ΔΕΗ είναι μία καθετοποιημένη επιχείρηση. Ανάλογα με το πως είναι οι αγορές άλλες φορές η παραγωγή έχει περισσότερα άλλες λιγότερα κέρδη και άλλες φορές έχει η εμπορία. Με το κούρεμα των αποζημιώσεων των τιμών στην ηλεκτροπαραγωγή μένουμε σε μία νορμαλ κερδοφορία», εξήγησε.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «η ΔΕΗ θα έχει επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα αλλά στο τέλος το επαναλαμβανόμενο EBITDA θα είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα».
Αναφορικά με την έκτακτη φορολόγηση των κερδών, ο κ. Στάσσης εκτίμησε: «Μπορούμε να έχουμε έκτακτη φορολόγηση αλλά αν κοιτάξουμε μπροστά μας θα εξισορροπήσουμε. Ο επόμενος χειμώνας θα είναι καλύτερος από τον περσινό. Περνάμε δύσκολη ενεργειακή κρίση. Αλλά στο τέλος του τούνελ θα βγούμε, με κάποιες γρατζουνιές, αλλά θα πατάμε σταθερά στα πόδια μας. Θα είμαστε πιο ισχυροί».
Σύμφωνα με τον κ. Στάσση οι επιδοτήσεις του ΤΕΜ και το κούρεμα των αποζημιώσεων στην ηλεκτροπαραγωγή θα φέρει τις τιμές στα επίπεδα του περσινού Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.
Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της εμπορικής πολιτικής που ακολούθησε η ΔΕΗ, λέγοντας πως «αν δεν τις δίναμε δεν είναι σίγουρο πως θα είχαμε εισπραξιμότητα των λογαριασμών ρεύματος».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, η ΔΕΗ με το νέο μηχανισμό δίνει χέρι βοηθείας σε όλη πλέον την αγορά αφού τα έσοδα για το ΤΕΜ θα προέρχονται ως επί το πλείστον από την επιχείρηση.
- Διαβάστε επίσης: ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Αποκτά χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Volterra
Για ενεργειακή επάρκεια
Είμαστε έτοιμοι ώστε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή διαθεσιμότητα επάρκειας ισχύος, είπε επίσης ο κ. Στάσσης απαντώντας σε ερώτηση για το αν η εταιρεία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο διακοπής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Όπως είπε αν διακοπεί η παροχή αερίου σε όλη την Ευρώπη, τα συστήματα θα έλθουν αντιμέτωπα με εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Εμείς ως ΔΕΗ έχουμε λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή διαθεσιμότητα σε λιγνιτικές μονάδες αλλά και σε μονάδες με εναλλακτικά καύσιμα.
Ο στόχος του EBITDA
Ο κ. Στάσσης επισήμανε, αναφερόμενος στα οικονομικά αποτελέσματα του 2021, πως «παρά το δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον πετύχαμε ανθεκτικές επιδόσεις αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα του καθετοποιημένου ομίλου. Απορροφήσαμε σημαντικό μέρος των αυξήσεων των τιμών ενέργειας και αυξήσαμε τις επενδύσεις σε διανομή και ΑΠΕ. Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει την ενεργειακή κρίση με ανθεκτικότητα και για το 2022 συνεχίζουμε τις επενδύσεις».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος επανέλαβε πως παραμένει ο στόχος για επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία το 2022 στα επίπεδα του 2021. Πέρυσι τα EBITDA έκλεισαν στα 872 εκ. ευρώ
Ο ίδιος τόνισε την αύξηση των επενδύσεων πέρυσι, οι οποίες ανήλθαν στα 436 εκ. ευρώ καθώς και τη μείωση κατά 200 εκ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων.
Ηλεκτροκίνηση και τηλεπικοινωνίες
Η ΔΕΗ βλέπει σημαντικές ευκαιρίες στην ηλεκτροκίνηση και τις τηλεπικοινωνίες, όπως είπε ο κ. Στάσσης.
Έτσι η εταιρεία δίνει προτεραιότητα σε αυτούς του δύο τομείς κάνοντας γνωστό πως στα επόμενα δύο χρόνια το δίκτυο φορτιστών θα ανέλθει στα 2.000 σημεία, ενώ το πιλοτικό έργο για την οπτική ίνα στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022.
Latest News
Υγρο πυρ σε καταναλωτές από τις αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο [γράφημα]
Ράλι 15,7% στο αργό και 24% στο φυσικό αέριο από το Σεπτέμβριο - Σφίγγει ο κλοιός για τα νοικοκυριά
«Παγώνουν» οι εξαγωγές πετρελαίου στην Αρκτική, απο τη Ρωσία, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει η Ρωσία στις εγκαταστάσεις κοντά στον αρκτικό κύκλο
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Σημαντική αύξηση 30,03% στην κατανάλωση φυσικού αερίου το 2024 στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ τo 71,64% της ποσότητας LNG που εκφορτώθηκε στον Τερματικό Σταθμό LNG Ρεβυθούσας προήλθε από τις ΗΠΑ
Για δυνατούς παίκτες οι παγκόσμιες προμήθειες LNG - Ο μείζων ρόλος της Ευρώπης
Ο κόσμος προετοιμάζεται για έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προμήθειες σε φυσικό αέριο για φέτος
Ο ενεργειακός γόρδιος δεσμός της Ευρώπης - Υψηλές τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Νέες προκλήσεις στην ενέργεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση - Τι δείχνουν τα futures για τη μελλοντική πορεία των τιμών
Gazprom: Σχέδια για απολύσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων
Σημαντικό το κόστος των κυρώσεων και της διακοπής της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Τι πρότεινε η αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας αναφορικά με τη μείωση του προσωπικού
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Πότε κληρώνει… για τη γεώτρηση στην Κρήτη – Τι σταθμίζει η ExxonMobil
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη από την ExxonMobil μπαίνουν σε κομβικό σημείο – Οι αποφάσεις για τις δύο παραχωρήσεις
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν