Είναι επίσημο: Μετά από μία μακρόχρονη και κοπιώδη διαδικασία, προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας, το ΝΑΤΟ καλεί επισήμως τη Σουηδία και τη Φινλανδία να γίνουν μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας.
«Η προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα τους κάνει (τους συμμάχους) πιο ασφαλείς, το ΝΑΤΟ ισχυρότερο και την ευρωατλαντική περιοχή πιο ασφαλή», αναφέρεται σε ανακοινωθέν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η συμμαχία συμφώνησε επίσης σε μια νέα στρατηγική αντίληψη.
«Ρωσία, η πιο σημαντική απειλή»
Το ανακοινωθέν περιέγραφε τη Ρωσία ως «την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων», αντιδρώντας στην απότομη επιδείνωση της σχέσης με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η Συμμαχία υποσχέθηκε περαιτέρω βοήθεια προς το Κίεβο και συμφώνησε μια δέσμη μέτρων στήριξης με στόχο τον εκσυγχρονισμό του αμυντικού τομέα της χώρας.
Ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να ενισχύσει σημαντικά τη δική του αποτροπή και άμυνα.
«Οι σύμμαχοι έχουν δεσμευτεί να αναπτύξουν πρόσθετες ισχυρές και ετοιμοπόλεμες δυνάμεις στα ανατολικά της Συμμαχίας, οι οποίες θα κλιμακωθούν από τις υπάρχουσες ομάδες μάχης σε μονάδες μεγέθους ταξιαρχίας, όπου και όταν απαιτείται, υποστηριζόμενες από αξιόπιστες διαθέσιμες ενισχύσεις, προ-τοποθετημένο εξοπλισμό και ενισχυμένη διοίκηση και έλεγχο», αναφέρει το ανακοινωθέν.
- Διαβάστε επίσης: Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τα επόμενα βήματα του απρόβλεπτου Ερντογάν
Ακόμα, το ΝΑΤΟ κατηγορεί τη Ρωσία ότι επιδιώκει «να εγκαθιδρύσει σφαίρες επιρροής και άμεσο έλεγχο μέσω εξαναγκασμού, υπονόμευσης, επιθετικότητας και προσάρτησης».
Η Συμμαχία υποστηρίζει ότι η Μόσχα εφαρμόζει συμβατικά στρατιωτικά, κυβερνο- και υβριδικά μέσα για να επιτύχει αυτούς τους στόχους. «Η στρατιωτική ανάπτυξη της Μόσχας, μεταξύ άλλων στις περιοχές της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, καθώς και η στρατιωτική της ενσωμάτωση με τη Λευκορωσία αμφισβητούν την ασφάλεια και τα συμφέροντά μας», αναφέρεται στη νέα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ.
Εκφράζεται επίσης ανησυχία για τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας, τις απειλές της Μόσχας για χρήση πυρηνικών όπλων και την ανάπτυξη «νέων και αποδιοργανωτικών συστημάτων με διπλή ικανότητα», μια αναφορά στην ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων που μπορούν να φέρουν τόσο συμβατικές όσο και πυρηνικές κεφαλές πολέμου.
Ως απάντηση στις κινήσεις της Ρωσίας, το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει σημαντικά την αποτροπή και την άμυνά του, αναφέρεται στο έγγραφο, ενώ τονίζεται ότι η συμμαχία δεν επιδιώκει τη σύγκρουση με τη Μόσχα, αλλά τον διάλογο.
«Παραμένουμε πρόθυμοι να διατηρήσουμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα για τη διαχείριση και τον μετριασμό των κινδύνων, την πρόληψη της κλιμάκωσης και την αύξηση της διαφάνειας», αναφέρεται στο νέο στρατηγικό δόγμα.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία από την πλευρά της κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια με την επέκτασή του προς τα ανατολικά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Αναφορά στην Κίνα
Η Κίνα αναφέρεται για πρώτη φορά στο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ. Οι «δεδηλωμένες φιλοδοξίες και οι καταναγκαστικές πολιτικές του Πεκίνου αμφισβητούν τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας», αναφέρει το έγγραφο. Κατηγορεί την Κίνα ότι χρησιμοποιεί κακόβουλες υβριδικές και κυβερνοεπιχειρήσεις, συγκρουσιακή ρητορική και παραπληροφόρηση για να στοχοποιήσει συμμάχους του ΝΑΤΟ και να βλάψει την ασφάλειά του.
- Διαβάστε επίσης: G7: «Σύμπραξη για τις Παγκόσμιες Υποδομές» – 600 δισ. στις αναπτυσσόμενες χώρες ως απάντηση στην Κίνα
Η Κίνα αρνείται οποιαδήποτε τέτοια τακτική.
Το έγγραφο αναφέρεται επίσης στις οικονομικές φιλοδοξίες της Κίνας, δηλώνοντας ότι το Πεκίνο επιδιώκει να ελέγξει βασικούς τεχνολογικούς και βιομηχανικούς τομείς, κρίσιμες υποδομές, καθώς και στρατηγικά υλικά και αλυσίδες εφοδιασμού.
«Χρησιμοποιεί την οικονομική της επιρροή για να δημιουργήσει στρατηγικές εξαρτήσεις και να ενισχύσει την επιρροή της», αναφέρεται.
«Προσπαθεί να ανατρέψει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, μεταξύ άλλων στο διάστημα, στον κυβερνοχώρο και στη θάλασσα», σημειώνεται επίσης, ενώ εκφράζεται ανησυχία για τους στενότερους δεσμούς μεταξύ της Μόσχας και Πεκίνου, οι οποίοι – σύμφωνα με το ΝΑΤΟ – «ενισχύουν αμοιβαία τις προσπάθειες υπονόμευσης της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες».
Latest News
Μητσοτάκης: Έκτακτο επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους τον Δεκέμβριο
Σε συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο έκτακτο επίδομα και στην αύξηση του κατώτατου μισθού
Καιρός: Αίθριος με λίγες νεφώσεις – Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία
Αίθριος θα είναι ο καιρός στις περισσότερες περιοχές το Σάββατο
Εκλογές στις ΗΠΑ: Ισοπαλία-θρίλερ και «καυτά» ερωτήματα
Για τις εκλογές στις ΗΠΑ μέχρι χθες είχαν ψηφίσει περίπου 60 εκατ. πολίτες, αριθμός που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% όσων είχαν λάβει μέρος στις εκλογές του 2020
ΗΠΑ: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 425 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία
Οι ΗΠΑ υποστηρίζει σθεναρά την Ουκρανία σε στρατιωτικό εξοπλισμό, έχοντας δώσει περισσότερα από 60 δισ.. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια
Πώς η καλλιέργεια διαμαντιών «ρίχνει» κυβερνήσεις - Το παράδειγμα της Μποτσουάνα
Η οικονομία της Μποτσουάνα στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στα διαμάντια παρά τις προσπάθειες που γίνονται για διαφοροποίηση
Τραγωδία στη Σερβία - 13 νεκροί από κατάρρευση οροφής σε σιδηροδρομικό σταθμό
Τα σωστικά συνεργεία στη Σερβία συνεχίζουν να αναζητούν εγκλωβισμένους κάτω από τα ερείπια στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σάντ
Μ. Βρετανία: Χθες μετανάστρια, αύριο πρωθυπουργός;
Η Κέμι Μπέιντενοκ, με καταγωγή από τη Νιγηρία, δηλώνει θαυμάστρια της Θάτσερ και διεκδικεί με αξιώσεις την ηγεσία του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος. Θα τα καταφέρει;
Ιράν: Είναι πιθανό να αυξήσει το βεληνεκές των βαλλιστικών πυραύλων της.
Το πυρηνικό δόγμα μπορεί να αλλάξει αν η χώρα βρεθεί αντιμέτωπη με υπαρξιακή απειλή, λέει ο σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ
Μήνυμα Μασούτη για τον κατώτατο: Να συνοδευτεί από μέτρα τόνωσης των επιχειρήσεων
Τι είπε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Ιωάννης Μασούτης για το νέο σύστημα προσδιορισμού του κατώτατου μισθού
Μην απαντήσετε σε αυτό το SMS - Θα χάσετε χρήματα!
Δείτε εικόνες παραπλανητικών μηνυμάτων που χρησιμοποιούνται στις ηλεκτρονικές απάτες - Η ΑΑΔΕ δεν ζητά ποτέ και για κανένα λόγο από τους φορολογούμενους, να αποκαλύψουν προσωπικά τους στοιχεία