Οι νέες τάσεις στην κρουαζιέρα αναλύθηκαν μεταξύ άλλων στην ημερίδα για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού που διοργάνωσε η Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ και έλαβε χώρα στις 22 Ιουνίου 2022 στον Πολυχώρο του Παλαιού Φαλήρου με οικοδεσπότη τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου.
Στην ημερίδα συμμετείχαν αξιόλογα στελέχη της ναυτιλιακής και τουριστικής βιομηχανίας, καθώς και επίλεκτοι καλεσμένοι που παρακολούθησαν την Ημερίδα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πολύ στοχευμένες παρεμβάσεις.
Συντονιστής της Ημερίδας ήταν ο κ. Θεόδωρος Κόντες, Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ και Διευθυντής της Εταιρείας MAJESTIC INTERNATIONAL CRUISES INC, και ο κύριος Αναστάσιος Θωμαΐδης, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και Διδάκτορας Τουριστικής Νομοθεσίας Νομικής ΑΠΘ, ενώ και ο κύριος Γεώργιος Ξηραδάκης, Ναυτιλιακό στέλεχος /Οικονομολόγος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας XRTC, συντόνισε το συγκεκριμένο πάνελ το οποίο απαρτιζόταν από εκλεκτούς ομιλητές.
Παρευρέθηκαν επίσης και τοποθετήθηκαν Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γενικοί Γραμματείς, Πρόεδροι και αξιόλογα στελέχη των κλάδων της Ναυτιλίας και του Τουρισμού.
Αυξάνονται τα κρουαζιερόπλοια
Οι εισηγήσεις της ημερίδας ξεκίνησαν με την αναφορά του Θεόδωρου Κόντε, Επίτιμου Πρόεδρου της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) και διευθυντή της MAJESTIC INTERNATIONAL CRUISES, στον κλάδο της κρουαζιέρας σε παγκόσμιο επίπεδο με τις διαφοροποιήσεις του κλάδου από το έτος 2019 έως το έτος 2022, συμπεριλαμβανομένου και του καταστροφικού έτους 2020 λόγω της πανδημίας.
Ο κ. Κόντες αναφέρθηκε στις τάσεις που υπάρχουν για την αύξηση των κρουαζιερόπλοιων, μικρών και μεσαίου μεγέθους πλοίων, με ιδιαίτερη ανάπτυξη στο luxury cruising με τα expedition πλοία τα οποία προγραμματίζονται προς ειδικούς προορισμούς και συμπεριλαμβάνουν νέους στην ελληνική επικράτεια.
Ακολούθως έγινε η εισήγηση του κ. Αναστάσιου Θωμαΐδη ο οποίος αναφέρθηκε στην Νομοθεσία για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.
Το κεντρικό πάνελ
Στο κεντρικό πάνελ με συντονιστή τον κ. Γεώργιο Ξηραδάκη συμμετείχαν οι κάτωθι:
– κ. Γεώργιος Κουμπενάς, Πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ και Διευθυντής της Εταιρείας CELESTYAL CRUISES, ο οποίος αναφέρθηκε στην Κρουαζιέρα στην Ελλάδα και την συμβολή αυτής στην Ελληνική οικονομία, τις προβλέψεις για την ανάπτυξή της και τις προκλήσεις που θα υπάρξουν.
– κ. Διογένης Βενετόπουλος της Εταιρείας VARIETY CRUISES, ο οποίος επικεντρώθηκε στα μικρού μεγέθους κρουαζιερόπλοια και στους ειδικούς προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην ελληνική επικράτεια. Επίσης, αναφέρθηκε στις αδυναμίες της μικρής κρουαζιέρας αλλά και τις προκλήσεις με τα πλεονεκτήματα, τις ευκαιρίες και τις ιδιαιτερότητες, καταλήγοντας στις προτάσεις για ανάπτυξη.
– κα. Τζίνα Πολέμη, Διευθύντρια της εταιρείας BWA Yachting, η οποία αναφέρθηκε στο γιώτινγκ και στα αρνητικά και θετικά της χώρας μας στον τομέα αυτόν, καθώς και στον στόχο που υπάρχει ώστε το παγκόσμιο γιώτινγκ να επεκταθεί στην Ελληνική επικράτεια. Επίσης, αναφέρθηκε στο πρόσφατο Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην Βουλή και ισχύει από την παρούσα σεζόν καθώς και προτάσεις για περαιτέρω βελτιώσεις πάνω στο γιώτινγκ.
– κύριος Σταύρος Κατσικάδης, Πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της LAMDA FLISVOS MARINA SA, ο οποίος έλαβε τον λόγο εν συνεχεία και παρέθεσε στοιχεία Μαρινών στη χώρα μας, τον κύκλο εργασιών τους, την πληρότητα ελλιμενισμού και την προστιθέμενη αξία των Μαρινών. Επίσης έθιξε θέματα του κλάδου, τη συμβολή των Μαρινών και του γιώτινγκ καθώς και τις προοπτικές που υπάρχουν.
– κύριος Σταύρος Χαρίτος, Πολιτικός Μηχανικός και Σύμβουλος υπεράκτιων έργων ο οποίος ανέπτυξε το θέμα με τους λιμένες και τη χρήση seawalk ως προς την εύκολη και ασφαλή προσέγγιση, τα βασικά χαρακτηριστικά του και τα πλεονεκτήματά του καθώς και τις προτάσεις για τη χρήση του σε ελληνικούς προορισμούς.
– κύριος Ανδρέας Παλευρατζής, Δικηγόρος ΕΤΑΔ ΑΕ ο οποίος αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα βελτίωσης της Νομοθεσίας περί του θαλάσσιου τουρισμού με ιδιαιτερότητα στη νομοθεσία των Μαρινών.
– Τέλος το πάνελ έκλεισε με τον κύριο Παράσχο Καραβατάκη, της Εταιρείας ΠΑΡΑΣΧΟΣ ΚΑΡΑΒΑΤΑΚΗΣ και Συνεργάτες, ο οποίος είναι Αρχιτέκτονας – Τεχνικός σύμβουλος MID και κυρίως έθιξε την τεχνική εκπαίδευση για τον θαλάσσιο τουρισμο. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για τεχνική επαγγελματική σχολή με τμήματα μαθητείας στις ανάλογες εξειδικεύσεις και πιστοποιήσεις ειδικών τεχνιτών μετάλλου αλλά και ξύλινων παραδοσιακών σκαφών.
Latest News
Οι τρεις προκλήσεις για τη ναυτασφάλιση - Τι είπε ο Τσακίρης
Από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ναυτασφάλιση είναι ο «Σκοτεινός Στόλος», σύμφωνα με τα όσα λέει ο Ηλίας Τσακίρης
Επενδύσεις σε υποδομές και όχι τέλη - Το μήνυμα της MSC για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας
Ο επικεφαλής της MSC στάθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών στα λιμάνια - Kρουαζιέρες με home port τον Πειραιά όλο τον χειμώνα
Στοχευμένα μέτρα για τον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας
Με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές ζητούν επιπλέον κυρώσεις και τερματισμό των εισαγωγών ρωσικών ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ
Κωνσταντίνος Καπετανάκης: Τα εναλλακτικά καύσιμα είναι είδος εν ανεπαρκεία
Η ναυτιλία μπαίνει σε μια εποχή πολλαπλών καυσίμων, μόλις υπάρξουν επαρκείς ποσότητες, λέει ο πρόεδρος της International Bunker Industry Association (IBIA), Κωνσταντίνος Καπετανάκης
Celestyal: Επιπλέον 47 καμπίνες στο Celestyal Discovery
Η Celestyal ανακοινώνει επίσης τη σημαντική ενίσχυση των παροχών στις premium καμπίνες του στόλου της
Επενδύσεις 2 δισ. «υπόσχεται» ο Στυλιανίδης στα λιμάνια και ακτοπλοΐα
Τις εξαγγελίες του υπουργού τις υποδέχεται θετικά ο κλάδος της ακτοπλοΐας
Στυλιανίδης: Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε πρωτοβουλίες στο τρίπτυχο ασφάλεια-εκσυγχρονισμός-αναδιάρθρωση
Ο Χρήστος Στυλιανίδης επισήμανε ότι η ενίσχυση της ασφάλειας στις θαλάσσιες συγκοινωνίες αποτελεί κύρια προτεραιότητα του υπουργείου
Δεμένα τα πλοία στις 20 Νοεμβρίου – Τα αιτήματα
Χωρίς πλοία θα παραμείνει η χώρα στις 20 Νοεμβρίου για ένα εικοσιτετράωρο, λόγω της συμμετοχής της ΠΝΟ σε απεργία
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Από τους Καλούς Λιμένες, στην ναυτιλιακή αυτοκρατορία
Από τη ΣΕΚΑ της μίας «μάνας» ξεκίνησε η αυτοκρατορία της οικογένειας - Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και η Avin International
Η Κίνα το μεγαλύτερο ναυπηγείο του κόσμου
Η Κίνα είναι μακράν η μεγαλύτερη ναυπηγική δύναμη του πλανήτη