Στις τεχνολογικές εξελίξεις, την τρισδιάστατη εκτύπωση, την εφαρμοσμένη έρευνα στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και τα ζητήματα που εγείρονται ως προς τη Δεοντολογία αναφέρθηκαν οι τέσσερις ομιλητές στο πάνελ του ΟΤ Forum 2 με θέμα «τo Ηub του “Δημόκριτου”, το 3D Printing, η Ηθική και η Δεοντολογία της Τεχνολογίας και οι Smart Cities».
Ομιλητές, οι Περικλής Τερλιξίδης (Εκτελεστικός Διευθυντής του Attica Hub for the Economy of Data and Devices), Φίλιππος Τουρλομούσης (founder & CEO @ Biological Lattice Industries, Corp., Chief Scientist @ Superlabs), Κωνσταντίνος Καραχάλιος (Managing Director, IEEE) και Δημήτρης Βέργαδος (Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά).
- Διαβάστε επίσης: OT FORUM 2 – Παπαθανάσης και Κατρίνης: Πεδίο διαλόγου και όχι αντιπαράθεσης η ψηφιακή εποχή
Στον χώρο του παλαιού Χρηματιστηρίου παρουσιάστηκαν υλικά κατασκευασμένα μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης, από θερμοπλαστικό και ατσάλι. Όπως ανέφερε ο κ. Τουρλομούσης, τα αντικείμενα που κατασκευάζονται μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης ήδη χρησιμοποιούνται σε ορισμένους τομείς όπως η αμυντική βιομηχανία, ενώ ολοένα και περισσότερες βιομηχανίες ενδιαφέρονται να εντάξουν τη νέα τεχνολογία στην παραγωγή τους.
Μια «μικρή έξυπνη πόλη» στον «Δημόκριτο»
Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Περικλής Τερλιξίδης ανέφερε ότι στον «Δημόκριτο» επιχειρείται η διαμόρφωση του campus του ΕΚΕΦΕ σε μια «μικρή έξυπνη πόλη» στην οποίαν εταιρείες που ασχολούνται μπορούν να δοκιμάζουν λύσεις για να προχωρά πιο γρήγορα η εμπορική αξιοποίηση. Εγκαθίστανται μηχανισμοί που θα μπορούν σύντομα να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε γραφείο.
Το τεχνολογικό πάρκο φιλοξενεί σήμερα 40 εταιρείες, ενώ πραγματοποιείται διαρκής συλλογή δεδομένων από τις εφαρμογές που αναπτύσσονται σε αυτό. Θα ακολουθήσει η μετατροπή του Διοικητηρίου σε «έξυπνο» κτήριο, όχι μόνο ως προς της υποδομές αλλά και ως προς τις διαδικασίες που ακολουθούνται.
Ο κ. Φίλιππος Τουρλομούσης σημείωσε ότι στον «Δημόκριτο» «έχουμε φτιάξει μια ερευνητική ομάδα, προσπαθούμε να βρούμε καινούργιες διεργασίες για να φτιάξουμε καινοτόμα προϊόντα. «Στόχος είναι η εμπορική αξιοποίηση σε δεύτερο στάδιο. Συνεργαζόμαστε με τη Ναυτιλία, προσπαθούμε να κατασκευάσουμε τμήματα πλοίων», είπε, τονίζοντας ότι αναζητούνται τρόποι ώστε τα τμήματα αυτά να κατασκευάζονται πιο γρήγορα και πιο φτηνά καθώς, λόγω των αναταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα, δεν υπάρχει πολυτέλεια για τις ναυτιλιακές εταιρείες να περιμένουν για ανταλλακτικά.
Ηθικά ζητήματα
Ο Κωνσταντίνος Καραχάλιος σημείωσε ότι αναπτύσσεται μία ίδια δυναμική στον χώρο της τεχνολογίας. Διερωτήθηκε πώς γίνεται να μιλάμε για «ίδια δυναμική» σε κάτι που κάνουμε οι ίδιοι, κάνοντας λόγο για φιλοσοφικό ερώτημα. Σημείωσε ότι τα κίνητρα του χώρου που περιέγραψε ως «τεχνοεπιστίμη» «δεν συμβαδίζουν πάντα με τα κίνητρα της ευρύτερης κοινωνίας». «Για τους επιστήμονες ίσως είναι σημαντικό να βρουν ένα μυστικό, που μπορεί όμως κοινωνικά να είναι καταστροφικό», είπε. «Δεν τους ενδιαφέρει ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημιά», θέτοντας το ερώτημα αν πραγματικά χρειάζονται τεχνολογικά επιτεύγματα όπως ο εικονικός συνομιλητής.
Παίρνοντας τον λόγο, ο Δημήτρης Βέργαδος έδωσε τον ορισμό της «έξυπνης πόλης» από την ΕΕ, που κάνει λόγο για έναν τόπο που δίκτυα και υπηρεσίες γίνονται πιο αποτελεσματικά προς όφελος κατοίκων και επιχειρήσεων. Αποτέλεσμα της ψηφιακής επανάστασης που βιώνουμε είναι ότι τα τρέχοντα αστικά σχέδια προκύπτουν από την ενσωμάτωση πολιτισμού και τεχνολογίας, πρόσθεσε, ενώ τόνισε την ανάγκη οι βιώσιμες πόλεις να μην εξυπηρετούν μόνο συγκεκριμένους δείκτες αλλά και να καθιστούν εύχρηστες και λειτουργικές για τους κατοίκους τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Το 3D printing
Αναφερόμενος στο 3D printing ο κ. Τουρλομούσης σημείωσε ότι πλέον ο κλάδος έχει περάσει από το στάδιο του hype στην κυρίως επιστήμη και το ερώτημα είναι τι μπορεί ουσιαστικά να προσφέρει. Στο ερώτημα αν μπορεί να προκύψει ένα υποθετικό σενάριο εκτύπωσης ενός εξαρτήματος για τις ανάγκες ενός πλοίου που βρίσκεται εν κινήσει, ο κ. Τουρλομούσης απάντησε ότι «αν υπάρχει ο χώρος θα μπορούσε να γίνει απομακρυσμένα».
Για το πόσο ευρεία μπορεί να γίνει η χρήση του 3D printing απάντησε ότι πολλές εταιρείες θεωρούν ότι εντός δεκαετίας θα πέσει αρκετά το κόστος χρήσης αυτής της κατηγορίας συστημάτων.
Έξυπνες πόλεις και υποδομές
Σε ερώτημα για τις «έξυπνες πόλεις» και τις διαθέσιμες υποδομές, ο κ. Βέργαδος επισήμανε ότι στο πρόσφατο παρελθόν πάρθηκαν «σοβαρές κανονιστικές αποφάσεις για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικής ίνας, την ψηφιακή τηλεόραση», υποδομές που αποδείχθηκαν απαραίτητες στη φάση της πανδημίας.
Επισήμανε επίσης ότι σε επίπεδο Internet of Things υπάρχουν ήδη πλατφόρμες διαθέσιμες για χρήση από δήμους, χώρες, οργανισμούς. Όπως είπε χαρακτηριστικά «η πανδημία μας ταρακούνησε ψηφιακά» επισημαίνοντας παράλληλα ότι πλέον υπάρχει «ψηφιακή ωρίμανση σε πολίτες και κράτος» και ότι το timing είναι κατάλληλο για να αρχίσει η ανάπτυξη των υπηρεσιών.
Η εξέλιξη των chatbots
Ο κ. Καραχάλιος τόνισε ότι ο εικονικός συνομιλητής ή chatbot έχει πλέον εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που «πλέον δεν μπορείς να καταλάβεις αν μιλάς με άνθρωπο ή μηχάνημα» καθώς «μπορεί να κατανοεί, να θυμάται, να συζητά μαζί σου αλλά και να μιμηθεί συναίσθημα, φόβο, χιούμορ». Σημείωσε παράλληλα ότι υπάρχει ανάγκη για ρυθμιστικά πλαίσια διαφόρων επιπέδων.
Σχετικά με τις έξυπνες πόλεις, ο κ. Τερλιξίδης σημείωσε ότι αυτές «θέλουν και έξυπνους ανθρώπους» ενώ απαιτείται και εκπαίδευση του κοινού στα νέα συστήματα. Ο κ. Βέργαδος τόνισε την ανάγκη της διεπιστημονικότητας, δηλαδή επιστήμονες διαφορετικών πεδίων συνεργάζονται για έναν κοινό στόχο, ειδικά στις έξυπνες πόλεις είναι απαραίτητο να συνεργαστούν πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες, προγραμματιστές, μηχανικοί άρα πρέπει να δημιουργηθεί ένα υπόβαθρο «ώστε να υπάρξει επικοινωνία και κατανόηση».
Η καινοτομία στην Ελλάδα
Σχετικά με την καινοτομία στην Ελλάδα, ο κ. Βέργαδος τόνισε ότι με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις μπορούν να ξεκινήσουν επιχειρήσεις μέσα από τα πανεπιστήμια ενώ είναι απαραίτητη η διασύνδεση πανεπιστημίων και αγοράς. Επιπλέον, επισήμανε ότι οι πόλεις μας δεν είναι βιώσιμες και θα πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε οι νέοι άνθρωποι να δημιουργούν επιχειρήσεις στην επαρχία.
Στο ερώτημα «τι άλλο περιμένουμε» ο κ. Καραχάλιος απάντησε απλά ότι «δεν υπάρχει όριο» και αν πρέπει να μπουν όρια αυτό θα πρέπει να γίνει συνειδητά. Επιπλέον, σημείωσε τον κίνδυνο ότι οι επιστήμονες έχουν γίνει μια «πολεμική μηχανή» που δεν ακούν κάποιον απέξω και χρειάζεται να μπουν όρια «από μέσα». Τέλος, αναφέρθηκε στο σύμφωνο συνεργασίας με τον Δημόκριτο για μεταφορά τεχνογνωσία σχετικά με την μελέτη αλγοριθμικών συστημάτων.