Τις δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όσον αφορά την αξιοποίηση των επιτευγμάτων της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης στον τομέα του Πολιτισμού παρουσίασε στο 2ο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου «Meta Living», ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας.
Εμβληματικότερη ίσως δράση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η δημιουργία ενός ψηφιακού μουσείου με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το οποίο ταξιδεύει σε σημαντικές πόλεις της περιοχής εντυπωσιάζοντας όσους το επισκέπτονται.
Η ιδέα και η υλοποίηση
«Θεωρήσαμε χρέος μας να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης με πολλές εκδηλώσεις -πάνω από 130- αλλά θέσαμε και έναν πολύ βασικό στόχο, να κάνουμε δράσεις και εκδηλώσεις που θα έχουν διάρκεια στο χρόνο», ανέφερε ο κ. Φίλιας.
«Φτιάξαμε, λοιπόν, ένα κινητό ψηφιακό μουσείο μέσω του οποίου οι πολίτες όλης της χώρας μπορούν και συνομιλούν με την ιστορία με έναν ελκυστικό τρόπο και πολύ κοντά σε αυτούς που θέλουμε να είναι το κοινό μας, τη νεολαία μας. Γι’ αυτό επιλέξαμε να φτιάξουμε αυτό το ψηφιακό πάρκο, στο οποίο βλέπεις την ιστορία αλλά μπορεί και να μετακινηθεί. Πηγαίνει αυτό τους πολίτες και δεν αναγκάζουμε τους πολίτες να έρθουν σε ένα σταθερό σημείο. Έχει ξεκινήσει το ταξίδι του από τον Μάρτιο στα Καλάβρυτα με μεγάλη επιτυχία, κοντά στους 5000 επισκέπτες, στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.
- Διαβάστε επίσης: OT FORUM 2 – Γ. Μπρατάκος: Η έξυπνη πόλη δεν είναι η ψηφιακή πόλη
«Το Μουσείο αφορά σε ένα τεράστιο πρότζεκτ. Χρειάζονται 12 κοντέινερ για να μεταφερθεί», υπογράμμισε, ενώ τόνισε ότι «για να στηθεί χρειάζεται ένα στρέμμα».
Πλατφόρμα για επισκέψεις
Ο κ. Φίλιας έκανε ειδική αναφορά και στην εκπαιδευτική σημασία του Μουσείου, καθώς στόχος της προσπάθειας είναι να διευκολύνει μαθητές και εκπαιδευτικούς να έρθουν σε επαφή με την ιστορία με βιωματικό τρόπο.
«Υπάρχει συγκεκριμένη πλατφόρμα μέσω της οποίας όλα τα σχολεία μπορούν να κλείσουν ραντεβού για να το επισκεφτούν. Όταν ολοκληρώσει τον κύκλο του, μετά από άλλε έξι πόλεις, στο τέλος του χρόνου θέλουμε να το έχει επισκεφτεί ένα μεγάλο μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας της Δυτικής Ελλάδας», είπε. Όσον αφορά το μέλλον του «μεταφερόμενου» μουσείου, όταν ολοκληρώσει την «αποστολή» του το «μισό» από αυτό – δηλαδή έξι κοντέινερς – θα μείνουν στα Καλάβρυτα και τα υπόλοιπα έξι θα μεταφερθούν στο Μεσολόγγι, έτσι ώστε οι πόλεις αυτές να αποκτήσουν ένα ακόμη πόλο έλξης.
- Διαβάστε επίσης: OT FORUM 2 – Δήμαρχος Π. Φαλήρου: Η «έξυπνη» πλατφόρμα για την υγεία
Ψηφιακή ξενάγηση
Το ψηφιακό μουσείο δεν αποτελεί όμως τον μόνο τομέα δραστηριοποίησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στον τομέα της σύνδεσης της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης με τον Πολιτισμό.
«Άλλο ένα πολύ σημαντικό μας έργο είναι η ψηφιακή ξενάγηση σε 2.500 σημεία της Περιφέρειας χωρίς καν να χρειάζεται να συνδεθείς στο διαδίκτυο», σημείωσε ο κ. Φίλιας και συνέχισε: «Με αυτή τη δράση μπορεί κάποιος να αντλεί πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία για την περιοχή αλλά και να παίρνει πληροφορίες για την διαμονή και την εστίαση. Το επόμενο καλοκαίρι θα μπορούν οι τουριστικοί πράκτορες να διαφημίζουν και ένα επιπλέον χαρακτηριστικό: ότι μπορείτε να ξεναγηθείτε στην περιοχή μόνο με το κινητό σας».