Την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για τις νέες τεχνολογίες τόνισε ο επικεφαλής του 4ου γραφείου τεχνολογίας των ΗΠΑ Michael Kratsios, μιλώντας στο OT FORUM-Meta Living.
Ο ίδιος τόνισε ότι η άνοδος της Κίνας έχει δημιουργήσει ένα διαχωρισμό ανάμεσα στον κόσμο. Υπάρχει ο τρόπος που χρησιμοποιεί την τεχνολογία η Δύση και ο τρόπος που το κάνει η Κίνα» σημείωσε ο ίδιος, για να προσθέσει με νόημα πως η δεύτερη χρησιμοποιεί «μη θεμιτές πρακτικές». Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «Ως δημοκρατίες οφείλουμε να συνεργαστούμε», εξαίροντας την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τους περισσότερος αποφοίτους νέων τεχνολογιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Διαβάστε επίσης: OT FORUM 2 – Ernst Ekkehard: Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει
Πρόληψη πυρκαγιών
Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνεται χρήση της τεχνολογίας για την πρόληψη πυρκαγιών, κάτι το οποίο κάνουν και στις ΗΠΑ.
Όπως είπε «είμαστε σε θέση να χαρτογραφήσουμε περιοχές, όπως η Καλιφόρνια», ενώ παράλληλα «λαμβάνουμε δεδομένα για ανέμους, βροχοπτώσεις κ.α» για να προσθέσει πως «Όταν υπάρξει μια πυρκαγιά, τότε μπορούμε σε στείλουμε –με κατάλληλο τρόπο – τις πυροσβεστικές δυνάμεις για να σβήσουν τη φωτιά», καθότι «μποροούμε να προβλέψουμε το ποιες περιοχές μπορεί να πληγούν περισσότερο».
Διαβάστε επίσης: ΟΤ FORUM 2 – Chris Fabian: Πρόσβαση σε υπολογιστή σημαίνει πρόσβαση στη μόρφωση
Τεχνολογία και Άμυνα
Επίσης, αναφέρθηκε και στα ζητήματα της διασύνδεσης της νέας τεχνολογίας με τα ζητήματα Άμυνας. Μάλιστα, προέτρεψε την Ελλάδα να κάνει χρήση τέτοιων «φθηνών τεχνολογιών» προκειμένου να «εποπτεύσει τα νησιά της» ή να παρακολουθήσει το τι συμβαίνει στα σύνορά της. Ουσιαστικά, έκανε λόγο για αξιοποίηση φωτογραφιών από δορυφόρους, ούτως ώστε να ελέγχει το τι συμβαίνει.
Έφερε και ως παράδειγμα την επόπτευση του Αιγαίου μέσω της νέας τεχνολογίας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν εταιρείες, όπως η Space X, οι οποίες χρησιμοποιούν τις εικόνες από τους δορυφόρους, καλώντας και την Ευρωπαϊκή Ένωση να κατευθυνθεί σε τέτοιες λύσεις.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι «σε εξαιρετική κατάσταση» από πλευράς Άμυνας, θυμίζοντας ότι είναι από τις χώρες, οι οποίες καταβάλουν το 2% των δαπανών, όπως προβλέπει το ΝΑΤΟ.