Για την τεχνολογία blockchain, τα νέα εργαλεία για την ασφαλή μεταφορά αρχείων και για την κρυπτογράφηση μίλησε μεταξύ άλλων στο δεύτερο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, η Μαρία Μιναρίκοβα, διευθύντρια επιχειρηματικής ανάπτυξης της εταιρείας Fetch.ai,
Η εταιρεία αυτή που έχει ως βάση το Κέμπριτζ, αλλά δραστηριοποιείται επίσης σε Γερμανία και ΗΠΑ, ειδικεύεται στη δημιουργία νέων δικτύων blockchain, τα οποία συνδυάζουν τη μηχανική μάθηση με την τεχνητή νοημοσύνη.
Διαβάστε επίσης -OT FORUM 2 – Ernst Ekkehard: Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει
Η νέα πλατφόρμα
Η κ. Μιναρίκοβα περιέγραψε την δημιουργία μιας νέας εφαρμογής, μιας νέας πλατφόρμας, η οποία επιτρέπει τον διαμερισμό των πληροφοριών και αρχείων μέσω ίντερνετ με ασφαλή τρόπο. Η πλατφόρμα που διατίθεται δωρεάν επιτρέπει στον χρήστη να παρακολουθεί που πάνε τα αρχεία, αυτά και ποιοι έχουν πρόσβαση σε αυτά, ενώ θα μπορούν να ανακαλούν την πρόσβαση ορισμένων ανθρώπων σε αυτά τα αρχεία.
Η κ. Μιναρίκοβα αναφέρθηκε σε νέα εργαλεία που συνδυάζουν την τεχνολογία blockchain και την κρυπτογράφηση, δημιουργώντας ένα νέο πιο ασφαλές αποκεντρωμένο περιβάλλον.
Εξήγησε μάλιστα, ότι τα με τα νέα αυτά εργαλεία χτίζονται αποκεντρωμένα συστήματα, κι έτσι τα στοιχεία, τις πληροφορίες ή τα αρχεία που μεταφέρονται μέσω του διαδικτύου δεν θα ελέγχονται από τις λίγες μεγάλες εταιρείες που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή.
Αποκεντρωμένα δίκτυα
«Έξω υπάρχουν πλατφόρμες, οι οποίες συγκεντρώνουν στοιχεία για εμάς προς δικό τους όφελος» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι με τη νέα τεχνολογία ουσιαστικά «ανακτούμε τον έλεγχο των δικών μας δεδομένων».
«Αποκτούμε καλύτερη κατανόηση για το πού έχουν διαχυθεί αυτά τα δεδομένα και τα μετατρέπουμε σε χρήμα και αξία. Στόχος είναι να ανακτήσουμε τον έλεγχο και την ιδιωτικότητα των δεδομένων μας» είπε χαρακτηριστικά.
Το Catena-X
Η κ. Μιρανίκοβα έφερε ως παράδειγμα αυτών των νέων εργαλείων το consortium Catena-X.
Το Catena-X είναι το πρώτο ολοκληρωμένο, συνεργατικό, ανοιχτό οικοσύστημα δεδομένων για την αυτοκινητοβιομηχανία του μέλλοντος. Συνδέει ευκολότερα όλους τους παίκτες με αλυσίδες αξίας από άκρο σε άκρο και είναι πιο ασφαλής και πιο ανεξάρτητη από ποτέ.
Μέχρι στιγμής συμμετέχουν αυτοκινητοβιομηχανίες κυρίως της Γερμανίας, αλλά γρήγορα αναπτύσσεται σε άλλους τομείς.
Από το Web2 στην αποκέντρωση
Η κ. Μιναρίκοβα έκανε μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν, αναφερόμενη σε αυτό που ονομάσαμε Web 2: «Το Web 2 μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε, ωστόσο όλα τα στοιχεία μας ήταν σε χέρια εταιρειών. Με τα εργαλεία αποκέντρωσης όπως το blockchain μπορούμε να ανοίξουμε αυτό το σύστημα και θα είμαστε σε θέση όλοι να συνεργαστούμε για να δημιοργήσουμε νέες αλυσίδες αξίας», τόνισε.
Η ασφάλεια των στοιχείων
Αναφερόμενη στο θέμα της ασφάλειας, υπογράμμισε ότι οι διάφοροι χρήστες απαιτούν διαφορετικό επίπεδο ιδιωτικότητας: άλλα είναι ευρέως προσβάσιμα κι άλλα είναι διαβαθμισμένα.
Έφερε δε, ως παράδειγμα τα email μέσω των οποίων στέλνουμε συχνά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τα οποία επί της ουσίας σήμερα δεν ελέγχονται από εμάς. Και πρόσθεσε ότι τα νέα αποκεντρωμένα εργαλεία διασφαλίζουν ότι εκτός από εμάς και τον παραλήπτη των στοιχείων, ουδείς άλλος θα έχει πρόσβαση.
Υπογράμμισε επίσης ότι οι τεχνολογίες αυτές, δεδομένης της φύσης τους, είναι λιγότερο ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις.
Ρυθμίσεις από κράτη
Ερωτηθείσα για το αν η νέα αυτή πραγματικότητα θα πρέπει να ρυθμιστεί από τις αρμόδιες αρχές των κρατών, η κ. Μιναρίκοβα ήταν κατηγορηματική:
«Φυσικά, αυτό χρειαζόμαστε και για αυτό δουλεύουμε όλοι» τόνισε, προσθέτοντας ότι ήδη τρέχουν πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Κομισιόν.
Κρυπτονομίσματα
Σε ερώτηση για το ποια είναι η άποψή της για τα κρυπτονομίσματα η κ. Μιναρίκοβα υπογράμμισε ότι θα ήθελε να τα δει να διασυνδέονται με τον πραγματικό κόσμο.
Υποστήριξε ότι, θα πρέπει να αποδείξουμε τα οφέλη των κρυπτονομισμάτων και της τεχνολογίας blockchain στον πραγματικό κόσμο, σε πραγματικές συναλλαγές, προκειμένου ο κόσμος θα καταλάβει την αξία της και γιατί τα χρειαζόμαστε.