Στην εθνική στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο OT FORUM 2 και τονίζοντας ότι για πολλά χρόνια δεν υπήρχε τέτοια στρατηγική για τη χώρα.
Όπως τόνισε, η στρατηγική του ψηφιακού μετασχηματισμού διατρέχει οριζόντια όλα τα προγράμματα των υπουργείων και μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η «στρατηγική Μητσοτάκη» με τη δημιουργία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν αυτό το υπουργείο να αγγίζει οριζόντια όλο το κράτος.
Διαβάστε επίσης: Καλογιάννης: Το «ΗΡΩΝ ΕΝ.Α » προσφέρει πρόσβαση σε ηλιακή ενέργεια χωρίς πάνελ στην ταράτσα
Ανέφερε ότι έχουν γίνει άλματα σε αυτό τον τομέα και μεγάλες ξένες επιχειρήσεις στο χώρο των νέων τεχνολογιών θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα επειδή, όπως τόνισε, έχουμε δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα.
Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι ο αναπτυξιακός νόμος, μέσω του ιδιαίτερου καθεστώτος, που προβλέπει τη σύνδεση της νέας επιχειρηματικότητας με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και άλλα προγράμματα για τη μεταποίηση, τον τουρισμό, την αγροτοδιατροφή, το νέο επιχειρείν κ.λπ. συμβάλλουν στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας και στην στήριξη των επιχειρήσεων.
Κίνητρα για τις επιχειρήσεις
Οι μικρές επιχειρήσεις θα λαμβάνουν χρήμα, ενώ οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα λαμβάνουν φοροαπαλλαγή, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, αναφορικά με τα κίνητρα στις επιχειρήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πάντως ότι η γραφειοκρατία είναι ένα τέρας που δεν ξεριζώνεται «με ένα νόμο και ένα άρθρο», αλλά καταπολεμιέται σταδιακά.
Αναφερόμενος στη δυνατότητα πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού, ο Νίκος Παπαθανάσης τόνισε ότι προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις να παρουσιάσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο, να είναι προσεκτικές με τη δανειακή στήριξη και να αποδείξουν ότι μπορούν να ολοκληρώσουν το σχέδιό τους. Όπως τόνισε, για τα επόμενα 6-8 χρόνια στην οικονομία θα «πέσουν» 80 δισεκατομμύρια ευρώ και η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει, όπως είπε, το γεγονός ότι «σήμερα είμαστε πρωταθλητές στην απορρόφηση».
Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι πάνω από το 20% των πόρων του πάνε στον ψηφιακό μετασχηματισμό, λέγοντας ότι παράλληλα «τρέχουν» προγράμματα όπως ΣΔΙΤ για ταχύτερο ίντερνετ, που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. «Το Ταμείο Ανάκαμψης στοχεύει να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών και τη στήριξη της ιδιωτικής οικονομίας. Φθηνά δάνεια για τις επιχειρήσεις και έργα υποδομής σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης: OT FORUM 2 – Γ. Παπανδρέου: Η Ελλάδα μπορεί να είναι αυτάρκης ενεργειακά
Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι μετά από τρία μνημόνια και μια πανδημία η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα, καθώς στις 20 Αυγούστου βγαίνουμε από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
Στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στην ακρίβεια
Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκε μπροστά και η χώρα εφαρμόζει το δικό της πρόγραμμα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και δεν περιμένει την ΕΕ στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μάλιστα ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι με τα τελευταία μέτρα θα δούμε μείωση κατά 85% της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Από εκεί και πέρα, απέρριψε τα οριζόντια μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως οι μειώσεις έμμεσων φόρων, λέγοντας ότι «το οριζόντιο μέτρο δεν σημαίνει ότι είναι το καλύτερο» και επέμεινε στη λογική των στοχευμένων μέτρων καθώς, όπως σημείωσε, «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί απέναντι στις αγορές, γιατί τα επιτόκια αυξάνονται και είμαστε ελλειμματικοί και το 2022, γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να ρισκάρουμε».
Κατρίνης: «Από τη γραφειοκρατία, πήγαμε στην ηλεκτρονική γραφειοκρατία»
Με τα πεπραγμένα των κυβέρνησεων του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την τοποθέτησή του στο OT FORUM, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
«Κατ’ αρχήν, να πούμε ότι, αρκετά χρόνια πριν, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με την Διαύγεια, το open.gov, συμβάλλοντας στη διαφάνεια και τη λογοδοσία», υπενθύμισε.
Ο κ. Κατρίνης σημείωσε ότι η πανδημία ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να προχωρήσουν τα πράγματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό. «Εμείς δεν θα μηδενίσουμε όσα έγιναν για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, όπως το gov.gr, αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη, γιατί όλοι οι ευρωπαϊκοί δείκτες και αυτοί του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι είμαστε αρκετά πίσω στην ψηφιακή οικονομία – συγκεκριμένα, η Ελλάδα είναι στην 25η θέση στις 27 χώρες της ΕΕ, τόσο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και των επιχειρήσεων, όσο και στο ανθρώπινο κεφάλαιο, αλλά την συνδεσιμότητα, που είναι πολύ σημαντική», τόνισε χαρακτηριστικά.
Προσέθεσε ότι πρέπει να κινηθούμε με στρατηγική, πιο γρήγορα και συντεταγμένα. Ο ρόλος της πολιτείας είναι να άρει εμπόδια και ανισότητες για την πρόσβαση όλων στη νέα ψηφιακή δημοκρατία, όπως είπε.
Σε ερώτηση που δέχθηκε για το ποια θα ήταν η πρώτη του κίνηση αν αναλάμβανε υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Κατρίνης απάντησε χαριτολογώντας ότι πρόκειται για ένα «πολύ υποθετικό σενάριο και το πιθανότερο είναι να μην γίνει πραγματικότητα»…
Και σημείωσε: «Θεωρώ ότι στο κομμάτι των επιχειρήσεων πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα, υπάρχει ψηφιακή υστέρηση στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας και ευχόμαστε ένα κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης να πάει εκεί. Σε πολλά ζητήματα δεν καταφέρνουμε να πατάξουμε τη γραφειοκρατία, όπως πχ στον αναπτυξιακό νόμο, δηλαδή, αντικαταστήσαμε ουσιαστικά τη γραφειοκρατία με την ηλεκτρονική γραφειοκρατία.
»Επίσης, την ψηφιακή απονομή συντάξεων, την ακούμε 2,5 χρόνια αλλά οι ρυθμοί είναι πολύ αργοί, η ψηφιακή απονομή δικαιοσύνης, εξακολουθούν να περιμένουν επί χρόνια υποθέσεις για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Μαζί με αυτά πρέπει να ενταχθούν στην ψηφιακή εποχή και τα εργασιακά δικαιώματα και η παιδεία. Ειδικά για την παιδεία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι σημαντικός, χωρίς όμως να αλλοιώνεται ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της εκπαίδευσης».
Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε πως το θέμα της ψηφιακής εποχής αποτελεί πεδίο διαλόγου και όχι αντιπαράθεσης με την εκάστοτε κυβέρνηση και ότι μόνο ενισχυτικά μπορεί να συμβάλλει το κόμμα του, αλλά επέμεινε ότι πρέπει να γίνουν πράγματα πιο γρήγορα και, κυρίως, ότι η ψηφιακή εποχή πρέπει να αποτελεί δικαίωμα για όλους.
«Χαμηλή ή και ανύπαρκτη συνδεσιμότητα»
Λόγω της χαμηλής συνδεσιμότητας και του υψηλού κόστους των νέων τεχνολογιών – και αυτό είναι ένα ‘καμπανάκι’ για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας – θα είναι πολύ δύσκολη η ισότιμη χρήση των δικτύων 5G, για παράδειγμα, προσέθεσε.
Ως προς το θέμα της συνδεσιμότητας, ο Μιχάλης Κατρίνης επεσήμανε μάλιστα ότι στο νομό Ηλείας, όπου εκλέγεται ο ίδιος, στο μισό νομό, όπως είπε, δεν υπάρχει σύνδεση ή είναι πολύ χαμηλή. Το ίδιο συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, προσέθεσε, τονίζοντας πως έχουμε το υψηλότερο κόστος στη χρήση διαδικτύου. Έχουν γίνει πολύ μικρά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.
Ο υπουργός είπε τη λέξη-κλειδί, σημείωσε ο κ. Κατρίνης, ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να βρουν ανοιχτή την πόρτα των τραπεζών για να πάρουν δάνεια. Ζητάμε επίμονα ως ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, να είναι πιο ευέλικτα τα κριτήρια, δεν μπορεί μια επιχείρηση να έχει εγκριθεί από τον αναπτυξιακό νόμο και να μην μπορεί να πάρει δάνειο από την τράπεζα. Άρα, υπογράμμισε, η μαγική λέξη δεν είναι ‘απορρόφηση’ των πόρων, αλλά ‘αξιοποίηση’».
Και τόνισε ότι η Πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει τους όρους, ώστε να μην υπάρχει χάσμα και ανισότητα, με επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και άλλες ενέργειες, προκειμένου να εξασφαλίσουμε για όλους ισότιμη πρόσβαση στην ψηφιακή εποχή. Και σε αυτό, όπως είπε, έχουν σημασία οι επιλογές που θα γίνουν από την πολιτεία και η κατανομή των πόρων.
«Κυβερνητική αδράνεια και λάθος επιλογές για την ακρίβεια»
Αναφερόμενος τέλος στο μείζον πρόβλημα της ακρίβειας, ο Μιχάλης Κατρίνης, έκανε λόγο για «αδράνεια και λάθος στόχευση» των μέτρων της κυβέρνησης, τονίζοντας πως η κυβερνητική λογική της «εισαγόμενης κρίσης» δεν δίνει απαντήσεις στους πολίτες. «Είναι εισαγόμενη σε ένα βαθμό», παραδέχτηκε, «αλλά έχει άμεση σχέση με την αδράνεια και τις επιλογές της κυβέρνησης», επανέλαβε.
Ο κ. Κατρίνης έφερε ως παράδειγμα την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, εδώ και πέντε μήνες, όπως είπε, να μειωθεί ο ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, ενώ τόνισε πως η ελληνική οικονομία είναι ευάλωτη και «δεν είναι θωρακισμένη, όπως ακούμε, στο θέμα της ακρίβειας».
Ωστόσο, κατέληξε, «η κυβέρνηση, έστω και τώρα, προεκλογικά» – όπως είπε χαρακτηριστικά – «οφείλει να πάρει συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα».