Το πολύ εντός δύο εβδομάδων θα ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», το οποίο περιλαμβάνει την ψηφιακή άϋλη κάρτα για τον τουρισμό, ύψους 150 ευρώ.
Το παραπάνω ανέφερε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στο OT FORUM-Meta Living.
Οι 200.000 δικαιούχοι
Πρόκειται, όπως είπε, για ένα πρόγραμμα ύψους 30 εκατ. ευρώ που αφορά σε περισσότερους από 200.000 δικαιούχους. Ουσιαστικά, όπως είπε «είδαμε πόσοι ήταν οι δικαιούχοι κατά τα προηγούμενα 2 χρόνια και τους βάλαμε όλους σε ένα έτος»
Το πρόγραμμα προβλέπει μία άυλη ψηφιακή κάρτα, ύψους 150 ευρώ, την οποία κάθε δικαιούχος θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για τη διαμονή του σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα επιθυμεί, αλλά και για την πληρωμή τουριστικού πρακτορείου. Όπως είπε η ίδια θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, όπως ατομικό εισόδημα έως 16.000 ευρώ και 28.000 ευρώ οικογενειακό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε ένα παιδί κατά 1.500 ευρώ.
Η κα υφυπουργός τόνισε ότι εφόσον είναι περισσότεροι οι συμμετέχοντες, τότε θα υπάρξει κλήρωση.
Διαβάστε επίσης: ΟΤ FORUM 2- Γιώργος Καρακούσης: «Smart» λύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας
Θετικά τα μηνύματα για τον τουρισμό
Από εκεί και πέρα, η ίδια σημείωσε ότι «Τα μηνύματα από τον τουρισμό είναι πολύ θετικά και πλέον δεν έχουμε μόνο ενδείξεις για αυτό, αλλά και αποδείξεις». Μάλιστα επικαλέστηκε στοιχεία της ΤτΕ για το ρπώτο τετράμηνο του 2022, τα οποία δείχνουν ότι υπήρξε ανάκτηση -παρά τους περιορισμούς- του 83% της τουριστικής κίνησης σε σχέση με τη χρονιά-ρεκόρ του 2019,
Επίσης, σημείωσε ότι τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που δείχνουν ότι οι πτήσεις είναι περισσότερες σε σχέση με το 2019, όπως και η μέση δαπάνη (2019: αφίξεις 33 εκατ. τουρίστες και έσοδα 18 δισ. ευρώ).
Η ενίσχυση μέω του Ταμείου Ανάκαμψης
Από εκεί και πέρα, η τόσο η ίδια όσο και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Δημήτρης Σκάλκος αναφέρθηκαν στο πώς συνδυάζεται η ψηφιακή εποχή με τις «έξυπνες» πόλεις και τον «έξυπνο» τουρισμό.
Η κα Ζαχαράκη αναφέρθηκε στην ενίσχυση που θα υπάρξει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (3 πυλώνες: Πράσινος, Μπλε και Ψηφιακός).
Ψηφιακές μαρίνες και ΕΟΤ
Αναφορικά με το τελευταίο, η ίδια είπε ότι θα υπάρχει ένα κονδύλι της τάξης των 120 εκατ. ευρώ, το οποίο θα κατευθυνθεί -μεταξύ άλλων- στις ψηφιακές μαρίνες.
Ουσιαστικά, θα υπάρξει ψηφιοποίηση των μαρίνων στην Ελλάδα, ούτες ώστε να γνωρίζουν οι τουρίστες το πού βρίσκονται. Επίσης, μέσω του «Ελλάδα 2.0» θα πραγματοποιηθεί και ψηφιοποίηση μονοπατιών σε όλη την Ελλάδα, τονίζοντας ότι τόσο «ο οικοτουρισμός όσο και η προσέγγιση στη φύση, όπως και κομμάτια του περιβαντολογικού τουρισμού» θα ενισχυθούν είναι ακόμη πιο έτοιμη.
Επίσης, αναμένεται να υπάρξει και ψηφιοποίηση του ΕΟΤ, η οποία θα στοιχίσει περί τα 20 εκατ. ευρώ.
Έρχεται 1 δισ. για ψηφιακό μετασχηματισμό μέσω ΕΣΠΑ
Από την πλευρά του ο κ. Σκάλκος αναφέρθηκε στην αξιοποίηση πόρων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μέσω του ΕΣΠΑ.
Όπως τόνισε, ήδη εγκρίθηκε το πρόγραμμα Ανταγνωιστικότητα, ύψους 4 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι οι πρώτες προσκλήσεις για πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό (ύψους 1 δισ. ευρώ) θα αρχίσουν να «τρέχουν» από τον Οκτώβριο.
«Έξυπνες» επιχειρήσεις και το παράδειγμα της Βαλένθια
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη σύνδεσης του τουρισμού με την πράσινη μετάβαση και τις «έξυπνες» τουριστικές επιχειρήσεις, μέσα σε «έξυπνες» πόλεις.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις προβλέψεις, οι οποίες κάνουν λόγο για 1,8 δισ. τουρίστες μέχρι το 2030 σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι το οποίο «θα πρέπει να μας κάνει να αναζητήσουμε την ποιότητα στον τουρισμό».
Ανέφερε ως πρότυπο και τη Βαλένθια, η οποία ανδείχθηκε πρωτοπόρος για το 2022, σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές υπηρεσίες, τις οποίες προσφέρει, κάτι το οποίο πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για την Ελλάδα. Όπως είπε η συγκεκριμένη πόλη δίνει τη δυνατότητα να περιηγηθείς, χωρίς να χρειάζεται καν να γνωρίζεις αγγλικά.
Ανοίγει το πρόγραμμα για Ψηφιακές Υποδομές
Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το 79% των τουριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρομεσαίες, τονίζοντας την ανάγκη για αύξηση του μεγέθους τους, μέσω συνεγειών.
Διαβάστε επίσης: OT FORUM 2 – Αχτσιόγλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει 35ωρο, χωρίς μείωση μισθού
Ακόμη, ο κ. Σκάλκος προανήγγειλε την έγκριση -μεθαύριο- του προγράμματος ψηφιακών υποδομών, το οποίο περιλαμβάνει 220 δράσεις για «έξυπνες« πόλεις.
Διαχείριση λαϊκών αγορών και ψηφιακό πάρκινγκ
Μάλιστα, ανέφερε, ως παραδείγματα του προγράμματος την ψηφιακή διαχείριση λαϊκών αγορών μέχρι το «πού θα βρίσκουμε να παρκάρουμε»
Τέλος, σημείωσε ότι αναμένονται περίπου 90 εκατ. αευρώ από το «Ελλάδα 2.0» το οποίο θα αφορά την ψηφιοποίηση μέσων στον τουρισμό.
Digital Nomads
Τόσο η κα Ζαχαράκη όσο και ο κ. Σκάλκος αναφέρθηκαν και στο πρόγραμμα digital nomads, το οποίο μπορεί να τρέξει με ομαλό τρόπο, την ώρα που γίνονται βήματα για ανάπτυξη “smart cities” στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα σε Αθήνα και Πάτρα.
Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι ο “virtual τουρισμός” ενδέχεται να φέρει μείωση των -αναγκαίων μέχρι σήμερα- μεγάλων διαφημιστικών δαπανών που κάνει η Ελλάδα.