![Κυβερνοασφάλεια: Τα phishing emails που παραπλανούν τους εργαζομένους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/05/phishing.jpg)
Τα δεδομένα προσομοιωτή phishing από την Kaspersky Security Awareness Platform δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι τείνουν να μην παρατηρούν παγίδες που κρύβονται στα emails που έχουν ως θέμα εταιρικά ζητήματα και ειδοποιήσεις προβλημάτων παράδοσης. Σχεδόν ένας στους πέντε (16% έως 18%) έκανε κλικ στον σύνδεσμο στα emails templates που μιμούνταν τέτοιες επιθέσεις phishing.
Διαβάστε ακόμα: Γιγαντώθηκαν οι επιθέσεις phishing που στοχεύουν κρυπτονομίσματα
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 91% του συνόλου των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο ξεκινά με ένα phishing email και οι τεχνικές “ψαρέματος” εμπλέκονται στο 32% όλων των επιτυχημένων παραβιάσεων δεδομένων.
Διαβάστε ακόμα: Τρωτά σημεία σε routers – Πόσα ανακαλύφθηκαν το 2021
Για να παράσχει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με αυτήν την απειλή, η Kaspersky ανέλυσε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από έναν προσομοιωτή phishing και παρέχονται εθελοντικά από χρήστες. Ενσωματωμένο στην πλατφόρμα Kaspersky Security Awareness Platform, αυτό το εργαλείο βοηθά τις εταιρείες να ελέγχουν εάν το προσωπικό τους μπορεί να διακρίνει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα τύπου “phising” από ένα πραγματικό χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τα εταιρικά δεδομένα. Ένας διαχειριστής επιλέγει από το σύνολο προτύπων, μιμούμενος κοινά σενάρια ηλεκτρονικού ψαρέματος ή δημιουργεί ένα προσαρμοσμένο πρότυπο, στη συνέχεια το στέλνει στην ομάδα εργαζομένων χωρίς να τους προειδοποιεί και παρακολουθεί τα αποτελέσματα. Ένας μεγάλος αριθμός χρηστών που κάνουν κλικ στον σύνδεσμο είναι μια σαφής ένδειξη ότι απαιτείται πρόσθετη εκπαίδευση ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Οι πέντε πιο αποτελεσματικοί τύποι phishing
Σύμφωνα με πρόσφατες εκστρατείες προσομοίωσης phishing, οι πέντε πιο αποτελεσματικοί τύποι ηλεκτρονικού ψαρέματος είναι:
- Θέμα: Αποτυχία προσπάθειας παράδοσης – Δυστυχώς, ο ταχυμεταφορέας μας δεν μπόρεσε να παραδώσει το προϊόν σας. Αποστολέας: Υπηρεσία παράδοσης αλληλογραφίας. Ποσοστό κλικ: 18,5%
- Θέμα: Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν παραδόθηκαν λόγω υπερφόρτωσης των mail servers. Αποστολέας: Η ομάδα υποστήριξης της Google. Ποσοστό κλικ: 18%
- Θέμα: Διαδικτυακή έρευνα εργαζομένων: Τι θα βελτιώνατε σχετικά με την εργασία στην εταιρεία. Αποστολέας: Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού. Ποσοστό κλικ: 18%
- Θέμα: Υπενθύμιση: Νέος ενδυματολογικός κώδικας για όλη την εταιρεία. Αποστολέας: Ανθρώπινο Δυναμικό. Ποσοστό κλικ: 17,5%
- Θέμα: Προσοχή προς όλους τους εργαζομένους: νέο σχέδιο εκκένωσης κτιρίου. Αποστολέας: Τμήμα Ασφαλείας. Ποσοστό κλικ: 16%
Μεταξύ άλλων email phishing που κέρδισαν σημαντικό αριθμό κλικ είναι: επιβεβαιώσεις κρατήσεων από υπηρεσία κρατήσεων (11%), ειδοποίηση για παραγγελία (11%) και ανακοίνωση διαγωνισμού ΙΚΕΑ (10%).
Τα λιγότερο «επιτυχημένα»
Από την άλλη πλευρά, τα emails που απειλούν τον παραλήπτη, ή προσφέρουν άμεσα οφέλη, φάνηκαν να είναι λιγότερο «επιτυχημένα». Ένα πρότυπο με θέμα «Χάκαρα τον υπολογιστή σας και γνωρίζω το ιστορικό αναζήτησής σας» κέρδισε το 2% των κλικ, ενώ οι προσφορές για δωρεάν Netflix και 1.000 δολάρια κάνοντας κλικ σε έναν σύνδεσμο ξεγέλασαν μόλις το 1% των εργαζομένων.
Τρόποι αποτροπής
Για την αποτροπή παραβιάσεων δεδομένων και τυχόν σχετικών οικονομικών απωλειών και απωλειών φήμης που προκαλούνται από επιθέσεις phishing, η Kaspersky συνιστά τα ακόλουθα για τις επιχειρήσεις:
- Υπενθυμίστε στους υπαλλήλους σας τα βασικά σημάδια των phishing emails. Ένα δραματικό θέμα email, τυπογραφικά και άλλα λάθη, περίεργες διευθύνσεις αποστολέων και ύποπτοι σύνδεσμοι.
- Εάν υπάρχει αμφιβολία σχετικά με το email που έχετε λάβει, ελέγξτε τη μορφή των συνημμένων πριν τα ανοίξετε και την ορθότητα του συνδέσμου πριν κάνετε κλικ. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν τοποθετήσετε τον δείκτη του ποντικιού πάνω από αυτά τα στοιχεία – βεβαιωθείτε ότι η διεύθυνση φαίνεται αυθεντική και ότι τα συνημμένα αρχεία δεν είναι σε εκτελέσιμη μορφή.
- Να αναφέρετε πάντα επιθέσεις phishing. Εάν εντοπίσετε μια επίθεση ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing), αναφέρετέ τη στο τμήμα ασφάλειας IT και, εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να ανοίξετε το κακόβουλο email. Αυτό θα επιτρέψει στην ομάδα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο να διαμορφώσει εκ νέου τις πολιτικές κατά των ανεπιθύμητων μηνυμάτων και να αποτρέψει ένα περιστατικό.
- Παρέχετε στους υπαλλήλους σας βασικές γνώσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η εκπαίδευση θα πρέπει να στοχεύει στην αλλαγή της συμπεριφοράς των «μαθητών» και στο να διδαχθούν πώς να αντιμετωπίζουν τις απειλές.
- Επειδή οι απόπειρες phishing μπορεί να προκαλούν σύγχυση και δεν υπάρχει εγγύηση για την αποφυγή όλων των κλικ που γίνονται κατά λάθος, προστατέψτε τις συσκευές εργασίας σας με αξιόπιστη ασφάλεια. Επιλέξτε μια λύση που παρέχει δυνατότητες anti-spam, παρακολουθεί ύποπτη συμπεριφορά και δημιουργεί ένα αντίγραφο ασφαλείας των αρχείων σας σε περίπτωση επιθέσεων ransomware.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ίντερνετ: Χαμηλές ταχύτητες καταγράφει για το ελληνικό δίκτυο η Ookla](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/04/laptop-2-600x392.jpg)
Χαμηλές... πτήσεις για τις ταχύτητες στο ελληνικό ίντερνετ - Η έρευνα της Ookla
Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ookla, η Ελλάδα έχει μέση ταχύτητα download της τάξης των 57,9 Mbps, επίδοση που την κατατάσσει στην 96η θέση μεταξύ 154 χωρών
![Baidu: Θα κυκλοφορήσει φέτος μοντέλο AI επόμενης γενιάς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/2024-02-09T054552Z_105199907_RC27S1AV8U7D_RTRMADP_5_BAIDU-AI-SMARTPHONES-600x400.jpg)
Η Baidu θα κυκλοφορήσει μοντέλο AI επόμενης γενιάς φέτος
Η προγραμματισμένη κυκλοφορία της Baidu έρχεται εν μέσω εντεινόμενου ανταγωνισμού στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας
![Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/Sam-Altman-1-600x400.jpg)
Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο
Ο Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιείται συχνότερα καθώς το κόστος της θα συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα.
![Τεχνητή νοημοσύνη: Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον Christie’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/AI-art-600x338.jpg)
Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον οίκο Christie's
Οι δημιουργικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιγράψει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα έργα τους
![Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/macron-600x400.jpg)
Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν για AI
Ο Γάλλος πρόεδρος μιλά πριν από τη σύνοδο κορυφής AI στο Παρίσι για το 109 δισ. ευρώ όραμα του
![InvestAI: Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_ai2-600x352.png)
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
![ICEYE: Συνεργασία με την SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/PR_Satim-x-ICEYE-600x422.png)
Συνεργασία ICEYE και SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI
Η ICEYE και η SATIM θα ενισχύσουν τη χρήση δεδομένων SAR συνδυάζοντας δορυφορικές εικόνες SAR και προηγμένες λύσεις ανάλυσης
![Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Xristos-Papadopoulos-WITSIDE_image-1-600x494.jpeg)
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
![NXP: Με 307 εκατ. δολ. αποκτά την Kinara, που αναπτύσσει τεχνολογία νευρωνικών μονάδων επεξεργασίας (NPUs)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Eindhoven-Netherlands-600x338.jpg)
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
![Μασκ: Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολάρια για την OpenAI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/mask-1-600x400.jpg)
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας