![Μικροτσίπ: Η TSMC ίσως ξεπεράσει σε έσοδα την Intel για πρώτη φορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/01/semiconductor-microchip-in-gloved-hand-2021-08-29-12-54-02-utc.jpg)
Η ταϊβανέζικη TSMC αναμένεται να ξεπεράσει σε έσοδα τριμήνου της αμερικανική Intel, για πρώτη φορά από την ίδρυσή της, σε ένα ακόμα σημάδι ότι η πορεία της βιομηχανίας των ημιαγωγών έχει αλλάξει.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της Wall Street, η TSMC θα επιδείξει ανάπτυξη της τάξης του 43% το β’ τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, καταγράφοντας έσοδα της τάξης των 18,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Διαβάστε ακόμα: Τι κάνουν οι Έλληνες τις παλιές συσκευές
Η Intel από την άλλη πλευρά, που γιγαντώθηκε την εποχή της παντοκρατορίας των σταθερών υπολογιστών, αναμένεται να δει τις πωλήσεις της να μειώνονται κατά 2% στα 17,98 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Yahoo Finance.
Διαβάστε ακόμα: Εντονα ανοδικά κινούνται οι δαπάνες για cloud
Μια αγορά που αλλάζει
Η προοπτική η TSMC να προσπεράσει την Intel σε επίπεδο εσόδων τριμήνου είναι χαρακτηριστική του πόσο έχει μεγαλώσει η ζήτηση για την κατασκευή συμβατικών ημιαγωγών, που τροφοδοτείται από εταιρείες όπως η Qualcomm, η Nvidia, η AMD και η Apple που σχεδιάζουν τα δικά τους τσιπ και αναθέτουν την παραγωγή σε χυτήρια όπως η TSMC.
Αυτή η τάση έχει δημιουργήσει ένα δίλημμα για την Intel. Ο γίγαντας των ημιαγωγών κατασκευάζει «παραδοσιακά» τους επεξεργαστές που σχεδιάζει ως μέρος του μοντέλου κατασκευής ολοκληρωμένων συσκευών, αλλά η εταιρεία εξαρτάται πλέον όλο και περισσότερο από την TSMC και άλλα χυτήρια για ορισμένα εξαρτήματα, ενώ επεκτείνει τη δική της παραγωγική ικανότητα στη Δύση.
Το σχέδιο της Intel
Το σχέδιο της Intel προβλέπει χρήση της αυξημένης ικανότητας που έχει για να παράγει περισσότερα από τα δικά της τσιπ, ενώ συγχρόνως υποστηρίζει το σύνολο της βιομηχανίας παραγωγής ημιαγωγών, ελπίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι θα πάρει δραστηριότητες από την TSMC και την κορεατική Samsung μελλοντικά.
Αυτή η νέα στρατηγική της Intel ονομάζεται IDM 2.0 και σημαίνει ότι η εταιρεία θα πρέπει να «ισορροπήσει» σε δύο κάπως αντικρουόμενους στόχους:
• να αφαιρέσει μερίδια αγοράς από το κομμάτι της παραγωγής από τις TSMC και Samsung, πείθοντας διάφορους σχεδιαστές μικροτσίπ
• και κάνοντας η ίδια χρήση κόμβων αιχμής από την TSMC και τη Samsung για ορισμένα εξαρτήματα για να ανταγωνιστούν εταιρείες όπως η AMD και η Nvidia
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/macron-600x400.jpg)
Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν για AI
Ο Γάλλος πρόεδρος μιλά πριν από τη σύνοδο κορυφής AI στο Παρίσι για το 109 δισ. ευρώ όραμα του
![InvestAI: Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_ai2-600x352.png)
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
![ICEYE: Συνεργασία με την SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/PR_Satim-x-ICEYE-600x422.png)
Συνεργασία ICEYE και SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI
Η ICEYE και η SATIM θα ενισχύσουν τη χρήση δεδομένων SAR συνδυάζοντας δορυφορικές εικόνες SAR και προηγμένες λύσεις ανάλυσης
![Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Xristos-Papadopoulos-WITSIDE_image-1-600x494.jpeg)
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
![NXP: Με 307 εκατ. δολ. αποκτά την Kinara, που αναπτύσσει τεχνολογία νευρωνικών μονάδων επεξεργασίας (NPUs)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Eindhoven-Netherlands-600x338.jpg)
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
![Μασκ: Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολάρια για την OpenAI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/mask-1-600x400.jpg)
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
![Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/sdf-600x400.jpg)
Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google
![Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2017-11-27T182719Z_121180323_RC111A62D430_RTRMADP_3_BLOCKCHAIN-REGULATION-TOKENS-600x400.jpg)
Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin
Σκληρός δίσκος με 8.000 bitcoin κατέληξε στα σκουπίδια πριν από 11 χρόνια. Η αναζήτηση ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.
![Εμανουέλ Μακρόν: Αγοράστε γαλλική και ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/MAKRO-600x400.jpeg)
Μακρόν: Αγοράστε γαλλική και ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη
Χρειάζεται «οικονομικός πατριωτισμός» κατά τον πρόεδρο της Γαλλίας, που θα επενδύσει 109 δισ. ευρώ στην ΑΙ
![Oumi: Οι Έλληνες που θέλουν να φτιάξουν το αντίπαλο δέος της DeepSeek](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_oumi_greek_team-600x352.png)
Οι Έλληνες που θέλουν να φτιάξουν το αντίπαλο δέος της DeepSeek - Τι είναι το OumiAI
H Oumi αποσκοπεί στο να γίνει η πρώτη πραγματικά ανοιχτή πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης - Τι λέει ο Έλληνας CEO στο Ot.gr