![Χρίστος Δήμας: Βασικό εργαλείο ανάπτυξης τα γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/Χρίστος-Δήμας.jpg)
«Τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας αποτελούν ένα βασικό εργαλείο ανάπτυξης της καινοτομίας στους επιστημονικούς φορείς και απαραίτητο στοιχείο για να συνδέσουμε πιο αποτελεσματικά τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα με την πραγματική οικονομία και την επιχειρηματικότητα για τις ανάγκες της κοινωνίας».
Αυτό σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την παρουσίαση του έργου «Χρηματοδότηση Δομών και Δράσεων Μεταφοράς Τεχνολογίας στο ΕΚΠΑ».
- Διαβάστε επίσης: Χρίστος Δήμας: Δομικές οι αλλαγές στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα
Οι δομές και η λειτουργίας τους
Ο υφυπουργός μίλησε για τις δράσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ώστε να γεφυρωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό το χάσμα μεταξύ έρευνας και καινοτομίας και σημείωσε τα εξής:
«Το ΕΚΠΑ έχει ιδρύσει και λειτουργεί το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ”Αρχιμήδης”, ενώ από το 2019 έχει δημιουργήσει και τον ομώνυμο επιχειρηματικό επιταχυντή. Η δράση υποστηρίζει τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας σε θέματα διαχείρισης διανοητικής ιδιοκτησίας, μεταφοράς τεχνολογίας και διασύνδεσης του ΕΚΠΑ με οργανισμούς και επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα, το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του Κέντρου Αρχιμήδης, θα ”μεταφέρει” τεχνογνωσία και εμπειρία, σε τρία Ακαδημαϊκά Ιδρύματα (Πανεπιστήμιο Πειραιά, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Ίδρυμα ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών), δημιουργώντας ένα δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων με ισχυρή διεπιστημονικότητα.»
- Διαβάστε επίσης: Ταμείο Ανάκαμψης: Πάνω από 500 εκατ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία, λέει ο Χρίστος Δήμας
«Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με το νέο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΠΑνΕΚ υποστηρίζει τις δράσεις μεταφοράς τεχνολογίας και την σύσταση τεχνοβλαστών (spin off)», πρόσθεσε.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Baidu: Θα κυκλοφορήσει φέτος μοντέλο AI επόμενης γενιάς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/2024-02-09T054552Z_105199907_RC27S1AV8U7D_RTRMADP_5_BAIDU-AI-SMARTPHONES-600x400.jpg)
Η Baidu θα κυκλοφορήσει μοντέλο AI επόμενης γενιάς φέτος
Η προγραμματισμένη κυκλοφορία της Baidu έρχεται εν μέσω εντεινόμενου ανταγωνισμού στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας
![Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/Sam-Altman-1-600x400.jpg)
Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο
Ο Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιείται συχνότερα καθώς το κόστος της θα συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα.
![Τεχνητή νοημοσύνη: Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον Christie’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/AI-art-600x338.jpg)
Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον οίκο Christie's
Οι δημιουργικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιγράψει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα έργα τους
![Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/macron-600x400.jpg)
Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν για AI
Ο Γάλλος πρόεδρος μιλά πριν από τη σύνοδο κορυφής AI στο Παρίσι για το 109 δισ. ευρώ όραμα του
![InvestAI: Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_ai2-600x352.png)
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
![ICEYE: Συνεργασία με την SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/PR_Satim-x-ICEYE-600x422.png)
Συνεργασία ICEYE και SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI
Η ICEYE και η SATIM θα ενισχύσουν τη χρήση δεδομένων SAR συνδυάζοντας δορυφορικές εικόνες SAR και προηγμένες λύσεις ανάλυσης
![Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Xristos-Papadopoulos-WITSIDE_image-1-600x494.jpeg)
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
![NXP: Με 307 εκατ. δολ. αποκτά την Kinara, που αναπτύσσει τεχνολογία νευρωνικών μονάδων επεξεργασίας (NPUs)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Eindhoven-Netherlands-600x338.jpg)
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
![Μασκ: Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολάρια για την OpenAI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/mask-1-600x400.jpg)
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
![Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/sdf-600x400.jpg)
Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google