Θα προσπαθήσω να εξηγήσω όσο πιο απλά γίνεται το θέμα των εκλογών, αυτών που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο, αν και στις «προθέσεις» του προέδρου Κυριάκου, κατά τις απανωτές σχετικές δηλώσεις του (τις οποίες δύσκολα θα τηρήσει), είναι να εξαντλήσει την 4ετή θητεία για την οποία εξελέγη στις 7 Ιουλίου του 2019.

Πρώτον, μάλλον το έχει μετανιώσει που δεν τις έκανε νωρίτερα, την άνοιξη αυτού του χρόνου, παρά δεσμευόταν συνεχώς σε μια υπόθεση, η οποία εκ των πραγμάτων φαινόταν ότι δεν έβγαινε πουθενά. Δεύτερον, δεν έχει καμιά αντίρρηση να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, αρκεί να μην έχει συμβεί κάτι το τρομερά αναπόδραστο μέσα στο καλοκαίρι – μια επανάληψη ας πούμε του περσινού καλοκαιριού, με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Τρίτον, να μην έχει διαπιστωθεί από τις μετρήσεις ότι υπάρχει σαφής, καταγεγραμμένη, ζημιά της κυβέρνησης από τον πληθωρισμό, την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, σε ρεύμα, καύσιμα. Τέταρτον, να έχει πιστοποιηθεί ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί και λαμβάνονται ήδη προς ανακούφιση, ειδικά των ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεων, έχουν αποτέλεσμα. Είτε μειώνοντας τη σοβαρή φθορά του χειμώνα και της άνοιξης, είτε βελτιώνοντας την κυβερνητική δημοφιλία, που είχε φτάσει στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδό της στα μέσα του προηγούμενου μήνα.

Πέμπτον, θα περιμένει τις δημοσκοπήσεις του Ιουλίου, και της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου, θα τις διαβάσει, και μετά θα πατήσει το κουμπί. Πότε αναμένεται να το πατήσει; Στις 22 Αυγούστου, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες.

Για εκλογές είτε στις 18 Σεπτεμβρίου είτε το απώτερο στις 25. Ετσι ώστε, μου έλεγε ένας υπουργός, ένας εκ των πολλών με τους οποίους βρέθηκα και συζήτησα, σε κοινωνική εκδήλωση της περασμένης εβδομάδας, «να είμαστε στην παρέλαση» (της 28ης Οκτωβρίου).

Δεν μου διευκρίνισε μόνο, πάνω ή κάτω από την εξέδρα. Ισως γιατί το θεωρεί προφανώς δεδομένο το «πάνω»…

Επικοινωνιακές φανφάρες

Ξεκαθαρίζω εξ αρχής ότι δεν έχω σε καμία υπόληψη το σύστημα του «πόθεν έσχες», ήτοι του ελέγχου της οικονομικής κατάστασης των πολιτικών. Θεωρώ πως είναι λάθος έτσι όπως γίνεται. Από τη στιγμή που δεν ελέγχεται το «έσχες», το τι διαθέτει δηλαδή κάποιος εισερχόμενος στην πολιτική, και δεν συγκρίνεται αυτό το «έσχες» του στην πορεία, με το τι διαθέτει πλέον αναμειγνυόμενος με την πολιτική, δεν έχει κανένα νόημα η ύπαρξη του ελέγχου. Κατά συνέπεια, ό,τι παρακολουθείτε να εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα είναι μόνο και μόνο για τις επικοινωνιακές ανάγκες του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος ΣΥΡΙΖΑ όταν διαχειριζόταν τις τύχες της χώρας δεν έκανε τίποτε απολύτως για να εκκαθαρίσει αυτό το εξ αντικειμένου νόθο σύστημα, δημιουργώντας συνθήκες πραγματικού ελέγχου, ίσως εισάγοντας και καινούργιες μεθόδους ως προς αυτόν. Τίποτα δεν έκανε, ώστε να νομιμοποιείται σήμερα να προτείνει απίθανες, τάχα μου, έξυπνες προτάσεις, του είδους «πείτε μας υπουργοί της ΝουΔου αν εξυπηρετείτε τα δάνεια που έχετε λάβει». Το κόμμα το οποίο ως γνωστόν είναι πολύ καλό στις επικοινωνιακές φανφάρες, τα άθροισε κιόλας – έχουν λάβει λέει 12,7 εκατομμύρια ευρώ δάνεια, εν συνόλω οι της ΝουΔου. Μάλιστα, πολύ ωραία. Αλλά πώς ζητάς κάτι τέτοιο, όταν δεν υπάρχει σχετική υποχρέωση από τον νόμο; Και πώς εξηγείται το γεγονός ότι όταν ήσουν κυβέρνηση, απέφυγες να το θεσπίσεις ως υποχρέωση για τον ελεγχόμενο;

(Εκανες άλλους νόμους βέβαια, στο παρά 1′ των εκλογών, αλλά αυτή είναι μιας άλλης τάξεως συζήτηση…)

Μηδέν πρωτοτυπία

Το άλλο που έχω να σημειώσω σχετικά με αυτή την ιστορία, με την οποία το κόμμα της χαράς, μας έχει ζαλίσει τον έρωτα από την περασμένη Πέμπτη, οπότε και δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Βουλή τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών, είναι το εξής: αφήνεται να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς, κατά τις τοποθετήσεις των στελεχών του κόμματος, ότι ο έλεγχος δεν έχει γίνει σωστά ή ενδεχομένως, και προκειμένου περί των δηλώσεων των στελεχών της ΝουΔου, ότι δεν είναι και αντικειμενικός. Οτι πάσχει σοβαρά ή ακόμη χειρότερα, ότι δεν έγινε ποτέ, προκειμένου να τους καλύψουν. Ασε δε που αναφορικά με τον Μητσοτάκη και τη Μαρέβα είναι… ξεκάθαρο ότι δεν… ελέγχθηκαν καν!

Επειδή δε πάμε σε εκλογές, τι εκλογές θα είναι αυτές, χωρίς να παίζει Μαρέβα, η οποία ως γνωστόν, είναι το αγαπημένο θέμα ΣΥΡΙΖΑ και φιλοσυριζαίικων μέσων ενημέρωσης, ξανά μανά τα ίδια: το σπίτι του Βολταίρου, τα Zeus and Dione, οι επενδύσεις, τα… τα…

Καμία πρωτοτυπία.

(Για το γεγονός ότι στην επιτροπή ελέγχου των «Πόθεν έσχες» μετέχουν τέσσερις ανώτατοι δικαστικοί, και ότι με το να διακινούνται αυτές οι απίθανες αθλιότητες, στην πραγματικότητα βάλλεται εν συνόλω η ελληνική δικαιοσύνη, μάλλον δεν το έχει σκεφτεί κανείς εκεί στην Πλατεία Κουμουνδούρου…)

Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ

Δημοσκοπήσεις γίνονται κάθε μέρα, αυτό μπορώ να το βεβαιώσω. Και είτε πραγματοποιούνται τηλεφωνικά είτε γίνονται μέσω focus GROUP – ήτοι μαζεύονται από ένα τυχαίο δείγμα 10 άνθρωποι, και ερωτώνται διάφορα πράγματα αναφορικά με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Μετά παίρνουν τα επιτελεία τις απαντήσεις των ανθρώπων αυτών, τις επεξεργάζονται, κάνουν μια ανάλυση, και καταλήγουν σε μερικά συμπεράσματα.

Δημοσκοπήσεις γίνονται λοιπόν σε καθημερινή βάση, και για λογαριασμό της κυβέρνησης και για λογαριασμό της αντιπολίτευσης. Σε Αθήνα και περιφέρεια. Μια τέτοια πραγματοποιήθηκε στο νησί της Κω. Τη διενήργησε για λογαριασμό του ραδιοσταθμού Εκφραση 97 η Opinion Poll (εμένα μου την απέστειλε ο Ζαχαρίας Ζούπης). Τι καταγράφει για τους τρεις μεγάλους, στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων ψηφοδελτίων; Τα ακόλουθα, αποκαλυπτικά: ΝΔ 36,3%, ΣΥΡΙΖΑ 17,1%, και προσέξτε παρακαλώ, ΠΑΣΟΚ 17,8%!

Θα μου πει κάποιος, εντάξει, στα Δωδεκάνησα πάντοτε είχε μια ισχύ το ΠΑΣΟΚ, άρα μην το κάνεις θέμα, γιατί δεν υπάρχει. Σωστά, αλλά σε μια περίοδο που γίνεται συντονισμένη προσπάθεια, και από διάφορες πλευρές, να το κρατήσουν χαμηλά, στο… 13%, κάτι τέτοια νομίζω έχουν μια σημασία…

Αρχισαν τα όργανα

Στο μεταξύ, καθώς εκλογές πλησιάζουν όπως προανέφερα, άρχισαν τα όργανα. Το Σάββατο το βραδάκι, εκεί που οι περισσότεροι ήταν στους δρόμους για βόλτες, στα Εξάρχεια, τα παλικάρια, αποφάσισαν να (μας) θυμίσουν όλων ημών των αριστερών, δημοκρατών, αντιφασιστών κ.λπ. κ.λπ. Ετσι αρχικά επιτέθηκαν σε μερικούς αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ που έκαναν περιπολία, οι τελευταίοι φυσικά απάντησαν με τη ρίψη χημικών, και μετά τα παλικάρια πήγαν στα μέρη τα γνωστά. Εξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, και έξω από το κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού και επιτέθηκαν στις διμοιρίες των ΜΑΤ που κάνουν φύλαξη εκεί. Κι επειδή αυτό δεν ήταν αρκετό, μετά βγήκαν τσάρκα στα στενά των Εξαρχείων, έβαλαν φωτιές σε αυτοκίνητα, κάδους, και τα συναφή, για να επανέλθει σε νέα προβολή το εργάκι «μπάτσοι-γουρούνια-δολοφόνοι, η Αστυνομία προκαλεί τη βία».

Εκλογές, έρχονται. Θα δούμε κι άλλα (παρόμοια) έργα, θυμηθείτε με…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Opinion |

Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]

Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη