Σε επίμονα υψηλά επίπεδα παρέμεινε το Μάιο ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ, αντανακλώντας τον σφιχτό πληθωριστικό κλοιό που συνεχίζει να «στραγγαλίζει» την αμερικανική οικονομία και δικαιώνοντας την πρόθεση της Federal Reserve να επιταχύνει τον ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Διαβάστε επίσης: Μέστερ-Fed: Αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β. τον Ιούλιο

Εξάλλου, ο PCE είναι ο «αγαπημένος» πληθωριστικός δείκτης που παρακολουθεί στενά η Fed προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της για τη διαμόρφωση της πολιτικής της.

Διαβάστε επίσης: S&P: Χάθηκαν 8,2 τρισ. δολάρια σε έξι μήνες

Συγκεκριμένα, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 4,7% σε ετήσια βάση, ποσοστό κατά 0,2% χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα, αλλά και πάλι σε επίπεδα που η αμερικανική οικονομία έχει να δει και να βιώσει από την δεκαετία του ’80.

Οι αναλυτές στις προβλέψεις τους περίμεναν πως ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 4,8%.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο βασικός πληθωρισμός εκτοξεύτηκε ακόμη υψηλότερα, σημειώνοντας άνοδο 0,6% σε μηνιαία βάση, αντί της πολύ μικρότερης αύξησης κατά 0,2% τον Απρίλιο. Αυτό κράτησε τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση στο 6,3%.

«Η άνοδος του κόστους ζωής απορρόφησε όλη την αυξημένη καταναλωτική δύναμη από την προσθήκη θέσεων εργασίας και υψηλότερων μισθών το Μάιο» σχολίασε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στα στοιχεία, ο οικονομολόγος της Comerica Bank, Μπιλ Άνταμς. Μάλιστα, επεσήμανε πως τα στοιχεία αιτιολογούν το γιατί η καταναλωτική εμπιστοσύνης έχει πάρει την κατιούσα.

Τα στοιχεία αυτά θα ενθαρρύνουν τα μέλη του συμβουλίου της Fed να προχωρήσουν σε μια ακόμη δυναμική αύξηση των επιτοκίων, μέσα στον Ιούλιο. Μάλιστα, δεν λείπουν και στελέχη μεταξύ των γερακιών που ζητούν επίμονα μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, και όχι μόνο κατά 50 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή