
Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμένουν πάνω από το όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι φέτος, καθώς η Ευρώπη και η δυτική κοινότητα ευρύτερα προσπαθεί να διαχειριστεί τις περικοπές που έχει αποφασίσει στις εισαγωγές ρωσικού αργού. Αυτό έδειξε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, μεταξύ 34 επιφανών οικονομολόγων και αναλυτών, την ώρα που τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+ σε νέα συνεδρίαση τους αποφάσισαν να κρατήσουν στάση αναμονής διατηρώντας αμετάβλητη την πολιτική τους για την καλοκαιρινή περίοδο.
Διαβάστε επίσης: Ποιος θα κερδίσει τον πόλεμο της ενέργειας;
Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚ: Μικρότερη ζήτηση για πετρέλαιο το 2023 λόγω πληθωρισμού
Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση έδειξε πως οι αναλυτές περιμένουν πως ο μέσος όρος τιμής του μαύρου χρυσού θα διαμορφωθεί φέτος στα 106,82 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται μακράν για την υψηλότερη τιμή που έχει προβλεφθεί σε σχετική δημοσκόπηση του πρακτορείου μέχρι τώρα φέτος.
Διαβάστε επίσης: Πώς οι υδρογονάνθρακες χρηματοδοτούν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ενδεικτικά σε προηγούμενη δημοσκόπηση, το Μάιο, η μέση προβλεπόμενη τιμή ήταν στα 101,89 δολάρια το βαρέλι.
Σταθερά σε υψηλά επίπεδα
Σήμερα, η τιμή του μαύρου χρυσού υποχωρεί στα 115,69 δολάρια το βαρέλι, όμως και πάλι παραμένει σε επίπεδα ιδιαίτερα πιεστικά για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Συνολικά για το πρώτο εξάμηνο η τιμή διαμορφώνεται περίπου στα 105 δολάρια το βαρέλι.
Την ίδια ώρα το παγκόσμιο πλεόνασμα στην παραγωγή πετρελαίου βρίσκεται κάτω από τα μισά σε σχέση με τον μέσο όρο του 2021, καθώς ο πόλεμος και οι κυρώσεις έχουν κλονίσει τον κλάδο. Οι ρωσικές εξαγωγές αναλογούν περίπου στο 7% της παγκόσμιας προσφοράς.
Παρά την ανησυχία για την επιβράδυνση των οικονομιών, τα επίπεδα ζήτησης παραμένουν υψηλά. Οι αναλυτές προβλέπουν πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ζήτησης θα κυμανθεί στα 2,3 με 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος και στα 2 με 2,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2023.

Οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ
Την ίδια ώρα παρά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής, πολλά κράτη μέλη –κυρίως κάποιες Αφρικανικές χώρες- δυσκολεύονται ήδη να «πιάνουν» τις ποσοστώσεις που τους αναλογούν, καθώς η οικονομική κρίση των προηγούμενων χρόνων προκάλεσε σημαντική μείωση στις επενδύσεις στον κλάδο.
Μιλώντας στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της συνάντησης του G7, o Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ανησυχία του διότι από όλα τα μέλη του καρτέλ, μόνο η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μπορούν να καλύψουν την αύξηση της παραγωγής και αυτό μάλλον οριακά.
Τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ και του ΟΠΕΚ+ ξεκίνησαν από χθες ένα νέο γύρο διήμερων επαφών, που ολοκληρώθηκαν νωρίτερα με το καρτέλ να αποφασίζει να κρατήσει στάση αναμονής για την υπόλοιπη καλοκαιρινή περίοδο.
Θυμίζουμε πως οι πετρελαϊοπαραγωγικές χώρες, σε συνεδρίαση τους στις αρχές Ιουνίου, ενέδωσαν στις διεθνείς πιέσεις αποφασίζοντας να ανοίξουν λίγο παραπάνω τις στρόφιγγες. Συγκεκριμένα αποφάσισαν αύξηση της παραγωγής κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Σήμερα περιορίστηκαν να εγκρίνουν την συνέχιση των επιπέδων αυτών, αλλά αποφεύγοντας τελικά να ανοίξουν τη συζήτηση για τα επίπεδα παραγωγής από τον Σεπτέμβριο.


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού