Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμένουν πάνω από το όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι φέτος, καθώς η Ευρώπη και η δυτική κοινότητα ευρύτερα προσπαθεί να διαχειριστεί τις περικοπές που έχει αποφασίσει στις εισαγωγές ρωσικού αργού. Αυτό έδειξε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, μεταξύ 34 επιφανών οικονομολόγων και αναλυτών, την ώρα που τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+ σε νέα συνεδρίαση τους αποφάσισαν να κρατήσουν στάση αναμονής διατηρώντας αμετάβλητη την πολιτική τους για την καλοκαιρινή περίοδο.
Διαβάστε επίσης: Ποιος θα κερδίσει τον πόλεμο της ενέργειας;
Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚ: Μικρότερη ζήτηση για πετρέλαιο το 2023 λόγω πληθωρισμού
Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση έδειξε πως οι αναλυτές περιμένουν πως ο μέσος όρος τιμής του μαύρου χρυσού θα διαμορφωθεί φέτος στα 106,82 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται μακράν για την υψηλότερη τιμή που έχει προβλεφθεί σε σχετική δημοσκόπηση του πρακτορείου μέχρι τώρα φέτος.
Διαβάστε επίσης: Πώς οι υδρογονάνθρακες χρηματοδοτούν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ενδεικτικά σε προηγούμενη δημοσκόπηση, το Μάιο, η μέση προβλεπόμενη τιμή ήταν στα 101,89 δολάρια το βαρέλι.
Σταθερά σε υψηλά επίπεδα
Σήμερα, η τιμή του μαύρου χρυσού υποχωρεί στα 115,69 δολάρια το βαρέλι, όμως και πάλι παραμένει σε επίπεδα ιδιαίτερα πιεστικά για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Συνολικά για το πρώτο εξάμηνο η τιμή διαμορφώνεται περίπου στα 105 δολάρια το βαρέλι.
Την ίδια ώρα το παγκόσμιο πλεόνασμα στην παραγωγή πετρελαίου βρίσκεται κάτω από τα μισά σε σχέση με τον μέσο όρο του 2021, καθώς ο πόλεμος και οι κυρώσεις έχουν κλονίσει τον κλάδο. Οι ρωσικές εξαγωγές αναλογούν περίπου στο 7% της παγκόσμιας προσφοράς.
Παρά την ανησυχία για την επιβράδυνση των οικονομιών, τα επίπεδα ζήτησης παραμένουν υψηλά. Οι αναλυτές προβλέπουν πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ζήτησης θα κυμανθεί στα 2,3 με 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος και στα 2 με 2,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2023.
Οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ
Την ίδια ώρα παρά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής, πολλά κράτη μέλη –κυρίως κάποιες Αφρικανικές χώρες- δυσκολεύονται ήδη να «πιάνουν» τις ποσοστώσεις που τους αναλογούν, καθώς η οικονομική κρίση των προηγούμενων χρόνων προκάλεσε σημαντική μείωση στις επενδύσεις στον κλάδο.
Μιλώντας στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της συνάντησης του G7, o Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ανησυχία του διότι από όλα τα μέλη του καρτέλ, μόνο η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μπορούν να καλύψουν την αύξηση της παραγωγής και αυτό μάλλον οριακά.
Τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ και του ΟΠΕΚ+ ξεκίνησαν από χθες ένα νέο γύρο διήμερων επαφών, που ολοκληρώθηκαν νωρίτερα με το καρτέλ να αποφασίζει να κρατήσει στάση αναμονής για την υπόλοιπη καλοκαιρινή περίοδο.
Θυμίζουμε πως οι πετρελαϊοπαραγωγικές χώρες, σε συνεδρίαση τους στις αρχές Ιουνίου, ενέδωσαν στις διεθνείς πιέσεις αποφασίζοντας να ανοίξουν λίγο παραπάνω τις στρόφιγγες. Συγκεκριμένα αποφάσισαν αύξηση της παραγωγής κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Σήμερα περιορίστηκαν να εγκρίνουν την συνέχιση των επιπέδων αυτών, αλλά αποφεύγοντας τελικά να ανοίξουν τη συζήτηση για τα επίπεδα παραγωγής από τον Σεπτέμβριο.
Latest News
Τι παίζει με τα «πυρηνικά τσέπης»; - Ο Τραμπ, τα επιχειρηματικά deals και τα ελληνικά νησιά
Oι επιχειρηματικές κινήσεις διεθνώς για τα SMR, η στήριξη της COP29 και το νεύμα Μητσοτάκη στην πυρηνική ενέργεια
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία