Ένα νέο «σιδηρούν παραπέτασμα» δομείται μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.
Τον όρο αυτόν του Ουίνστον Τσώρτσιλ που έρχεται από το μακρινό 1946 και σηματοδότησε την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου χρησιμοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ την Πέμπτη για να περιγράψει τον ανταγωνισμό με τη Δύση, μία ημέρα αφότου το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τη Ρωσία ως τη «πιο σημαντική απειλή» για τη Συμμαχία.
«Σχεδόν έχει αρχίσει ήδη να ορθώνεται (σ.σ., το παραπέτασμα). Ας συμπεριφερθούν προσεκτικά», δήλωσε ο Λαβρόφ αναφερόμενος στις δυτικές χώρες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ρωσία, «η πιο σημαντική απειλή» για το ΝΑΤΟ
Σημειώνεται ότι το ανακοινωθέν της Συνόδου που εκδόθηκε χθες, περιγράφει τη Ρωσία ως «την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων», αντιδρώντας στην απότομη επιδείνωση της σχέσης με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η Συμμαχία υποσχέθηκε περαιτέρω βοήθεια προς το Κίεβο και συμφώνησε μια δέσμη μέτρων στήριξης με στόχο τον εκσυγχρονισμό του αμυντικού τομέα της χώρας.
Ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να ενισχύσει σημαντικά τη δική του αποτροπή και άμυνα.
«Οι σύμμαχοι έχουν δεσμευτεί να αναπτύξουν πρόσθετες ισχυρές και ετοιμοπόλεμες δυνάμεις στα ανατολικά της Συμμαχίας, οι οποίες θα κλιμακωθούν από τις υπάρχουσες ομάδες μάχης σε μονάδες μεγέθους ταξιαρχίας, όπου και όταν απαιτείται, υποστηριζόμενες από αξιόπιστες διαθέσιμες ενισχύσεις, προ-τοποθετημένο εξοπλισμό και ενισχυμένη διοίκηση και έλεγχο», αναφέρει το ανακοινωθέν.
- Διαβάστε επίσης: Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τα επόμενα βήματα του απρόβλεπτου Ερντογάν
Ακόμα, το ΝΑΤΟ κατηγορεί τη Ρωσία ότι επιδιώκει «να εγκαθιδρύσει σφαίρες επιρροής και άμεσο έλεγχο μέσω εξαναγκασμού, υπονόμευσης, επιθετικότητας και προσάρτησης».
Η Συμμαχία υποστηρίζει ότι η Μόσχα εφαρμόζει συμβατικά στρατιωτικά, κυβερνο- και υβριδικά μέσα για να επιτύχει αυτούς τους στόχους. «Η στρατιωτική ανάπτυξη της Μόσχας, μεταξύ άλλων στις περιοχές της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, καθώς και η στρατιωτική της ενσωμάτωση με τη Λευκορωσία αμφισβητούν την ασφάλεια και τα συμφέροντά μας», αναφέρεται στη νέα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ.
Εκφράζεται επίσης ανησυχία για τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας, τις απειλές της Μόσχας για χρήση πυρηνικών όπλων και την ανάπτυξη «νέων και αποδιοργανωτικών συστημάτων με διπλή ικανότητα», μια αναφορά στην ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων που μπορούν να φέρουν τόσο συμβατικές όσο και πυρηνικές κεφαλές πολέμου.
Ως απάντηση στις κινήσεις της Ρωσίας, το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει σημαντικά την αποτροπή και την άμυνά του, αναφέρεται στο έγγραφο, ενώ τονίζεται ότι η συμμαχία δεν επιδιώκει τη σύγκρουση με τη Μόσχα, αλλά τον διάλογο.
«Παραμένουμε πρόθυμοι να διατηρήσουμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα για τη διαχείριση και τον μετριασμό των κινδύνων, την πρόληψη της κλιμάκωσης και την αύξηση της διαφάνειας», αναφέρεται στο νέο στρατηγικό δόγμα.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία από την πλευρά της κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια με την επέκτασή του προς τα ανατολικά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Αναφορά στην Κίνα
Η Κίνα αναφέρεται για πρώτη φορά στο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ. Οι «δεδηλωμένες φιλοδοξίες και οι καταναγκαστικές πολιτικές του Πεκίνου αμφισβητούν τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας», αναφέρει το έγγραφο. Κατηγορεί την Κίνα ότι χρησιμοποιεί κακόβουλες υβριδικές και κυβερνοεπιχειρήσεις, συγκρουσιακή ρητορική και παραπληροφόρηση για να στοχοποιήσει συμμάχους του ΝΑΤΟ και να βλάψει την ασφάλειά του.
- Διαβάστε επίσης: G7: «Σύμπραξη για τις Παγκόσμιες Υποδομές» – 600 δισ. στις αναπτυσσόμενες χώρες ως απάντηση στην Κίνα
Η Κίνα αρνείται οποιαδήποτε τέτοια τακτική.
Το έγγραφο αναφέρεται επίσης στις οικονομικές φιλοδοξίες της Κίνας, δηλώνοντας ότι το Πεκίνο επιδιώκει να ελέγξει βασικούς τεχνολογικούς και βιομηχανικούς τομείς, κρίσιμες υποδομές, καθώς και στρατηγικά υλικά και αλυσίδες εφοδιασμού.
«Χρησιμοποιεί την οικονομική της επιρροή για να δημιουργήσει στρατηγικές εξαρτήσεις και να ενισχύσει την επιρροή της», αναφέρεται.
«Προσπαθεί να ανατρέψει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, μεταξύ άλλων στο διάστημα, στον κυβερνοχώρο και στη θάλασσα», σημειώνεται επίσης, ενώ εκφράζεται ανησυχία για τους στενότερους δεσμούς μεταξύ της Μόσχας και Πεκίνου, οι οποίοι – σύμφωνα με το ΝΑΤΟ – «ενισχύουν αμοιβαία τις προσπάθειες υπονόμευσης της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες».
Η αντίδραση του Πεκίνου
Απαντώντας την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian δήλωσε ότι το ίδιο το ΝΑΤΟ αποτελεί μια συστηματική πρόκληση για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.
«Το ίδιο το ΝΑΤΟ αποτελεί συστημική πρόκληση για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα», δήλωσε ο Κινέζος διπλωμάτης σε τακτική συνέντευξη Τύπου. Ο οργανισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ενώ τοποθετείται ως αμυντικό μπλοκ, έχει επιδιώξει να προχωρήσει σε νέες περιοχές και τομείς, πρόσθεσε. Είπε επίσης ότι «το ΝΑΤΟ έχει το αίμα του παγκόσμιου πληθυσμού στα χέρια του.
«Θέλουμε να δηλώσουμε ανοιχτά ότι το ΝΑΤΟ υπερβάλλει και διογκώνει τη λεγόμενη κινεζική απειλή και αυτό είναι μια απολύτως μάταιη προσπάθεια», σημείωσε ο Zhao Lijian. Προέτρεψε το στρατιωτικό μπλοκ να σταματήσει αμέσως την αβάσιμη κριτική και τις προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Κίνας και να απέχει από την ιδεολογία του Ψυχρού Πολέμου και την αντίληψη του παιχνιδιού μηδενικού αθροίσματος.
Latest News
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κλιμακώνει τη σύρραξη στην Ουκρανία, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και ότι ο εκεί πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
ΜΜΕ από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία βλέπουν την Κίνα πίσω από τη νέα υπόθεση δολιοφθοράς στο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική. Σε εξέλιξη οι έρευνες.
Ο νέος πολιτικός «χάρτης» στη Βουλή - Ο νέος «δικομματισμός» αι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Τι φέρνει το σημερινό διαζύγιο της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης
Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου για Νετανιάχου και Γκάλαντ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και για τον Μοχάμεντ Ντέιφ της Χαμάς - Η απόφαση
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Αλλαγές με βαριά πρόστιμα φέρνει ο ΚΟΚ για τα ηλεκτρικά πατίνια
Αυστηρές είναι πλέον οι ποινές του ΚΟΚ για όσους έχουν ηλεκτρικά πατίνια και καταφεύγουν σε παραβάσεις
Πέθανε ο Μανούσος Μανουσάκης
Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης
Τον πιστό συνεργάτη του, Μάθιου Γουίτακερ, διόρισε ο Τραμπ πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ότι δεν θα εγγυάται την προστασία των χωρών μελών που δεν αφιερώνουν επαρκείς πόρους στον αμυντικό προϋπολογισμό τους