
Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να αναρτηθούν τα ποσά τα οποία πρέπει να επιστρέψουν οι περίπου 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έλαβαν κρατικά δάνεια ύψους 8,3 δισ. ευρώ.
Με βάση τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, για κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής θα εκδοθεί ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα.
Διαβάστε επίσης: Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Οι δόσεις και η προθεσμία – Τι πρέπει να γνωρίζετε
Σε ετοιμότητα
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ είναι έτοιμες ανά πάσα ώρα και στιγμή να ρίξουν στο σύστημα (taxisnet) τα ποσά των συνολικών ποσών που έχουν λάβει περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και εκείνα που θα χρειαστεί να επιστρέψουν στην εφορία είτε εφάπαξ με επιπλέον έκπτωση 15% είτε σε έως 96 δόσεις άτοκα.
Διαβάστε επίσης: myAADE: Νέα υπηρεσία για τους πολίτες με τον Μηνιαίο Φορολογικό Λογαριασμό
Οι 700.000 δικαιούχοι έχουν εισπράξει συνολικά 8,3 δισ. ευρώ και τελικά θα κληθούν να επιστρέψουν περί τα 3 δισ. ευρώ σε βάθος 8ετίας.
Οσοι επιλέξουν την αποπληρωμή σε δόσεις θα διαπιστώσουν ότι τα ποσά θα είναι κουρεμένα από 25% έως 50%, ενώ όσοι επιλέξουν την εφάπαξ πληρωμή θα έχουν και μία επιπλέον έκπτωση 15% επί του επιστρεφόμενου ποσού. Ως καταληκτική ημερομηνία εφάπαξ πληρωμής αλλά και αυτής της πληρωμής της 1ης από τις 96 δόσεις έχει οριστεί η 31η Ιουλίου.
Επιστροφές ποσών
Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς:
1. Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
• Επιστροφή ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση εσόδων ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το φορολογικό έτος 2020.
• Επιστροφή ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και έως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2019 και καταγράφει ζημίες προ φόρων το φορολογικό έτος 2020.
• Επιστροφή ποσοστού 50% της ενίσχυσης για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.
Διαβάστε επίσης: Εφορία: Μεγαλώνει η γενιά των οφειλετών του 500άρικου
Έναρξη μετά την 1/1/2019
2. Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, όπως αυτό προκύπτει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
• Επιστροφή ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το φορολογικό έτος 2020.
• Επιστροφή ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.
Η επανεξέταση των αιτήσεων μέχρι το 2023
Τη διαδικασία επανεξέτασης των αιτήσεων χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού αποσαφηνίζει η σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Η διαδικασία απάντησης στα αιτήματα επανεξέτασης ολοκληρώνεται έως 28.02.2023.
Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών προβαίνει στην επανεξέταση των αιτήσεων χορήγησης που έχουν απορριφθεί αποκλειστικά βάσει των δηλωθέντων από τις επιχειρήσεις στοιχείων, βάσει των στοιχείων που της αποστέλλονται εγγράφως από την ΑΑΔΕ μαζί με το οικείο αίτημα στο οποίο αφορούν, καθώς και με βάση τα στοιχεία που περιέχονται στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ. Ο φορολογικός έλεγχος σε βιβλία και στοιχεία ή οποιοσδήποτε άλλος έλεγχος διενεργείται αποκλειστικά από τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, ενημερώνοντας σχετικά την ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών, για τα αποτελέσματά του ως προς την τελική αποτύπωση των οικονομικών δεδομένων.
Εφόσον προκύψει η βασιμότητα του σχετικού αιτήματος το τελευταίο αποστέλλεται στην ΑΑΔΕ για επανεξέταση. Η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις αυτές περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων, και διενέργειας φορολογικού ελέγχου. Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης δημιουργείται συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό, ενώ η ενίσχυση καταβάλλεται από τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών.


Latest News

Λουκέτα και πρόστιμα της ΑΑΔΕ σε γνωστές ταβέρνες και εστιατόρια για μη έκδοση αποδείξεων
Η ΑΑΔΕ επέβαλε λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων και προστιμα για μη διασύνδεση POS

Ξηλώνεται το πουλόβερ του τεκμαρτού εισοδήματος
Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που θα περιορίσουν τις επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Στις 25 Απριλίου θα καταβληθούν 1,2 δισ. ευρώ σε 2.482.989 δικαιούχους για πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων

ΑΑΔΕ: Στα 71,3 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό των εισπραχθέντων εσόδων το 2024 – Υπέρβαση στόχου κατά 6,3 δισ.
Εντοπίστηκαν 1.706 επιχειρήσεις που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το 2023, παρότι παρουσίαζαν κανονική δραστηριότητα, σημειώνει η ΑΑΔΕ

Προς αξιοποίηση των κατασχεμένων προχωρά το δημόσιο
Παίρνει μπρος το σχέδιο αξιοποίησης δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες – Συστήνεται ειδική ομάδα εργασίας

Οι έξι αλλαγές στις κληρονομιές - Τι έχει κλειδώσει, τι εξετάζεται
Έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για τις περιπτώσεις διαζυγίου, διαδοχής συγγενών και συμφώνου συμβίωσης, όταν δεν υπάρχει διαθήκη

ΑΑΔΕ: Νέος τρόπος υποβολής στοιχείων εργολάβων ή υπεργολάβων τεχνικών έργων άνω των 6.000 ευρώ
Τι προβλέπει απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή

Σήμερα η τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου Πάσχα - Τι πρέπει να προσέξουν εργοδότες και εργαζόμενοι
Πώς επηρεάζει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό για το Δώρο Πάσχα

Ποια εισοδήματα, επιδόματα και αποζημιώσεις είναι αφορολόγητα
Η νέα επικαιροποιημένη λίστα της ΑΑΔΕ με τα εισοδήματα που δεν πιάνει το ραντάρ της εφορίας

Ψηφιακό πελατολόγιο: Τσουχτερό πρόστιμο για κάθε αυτοκίνητο που δεν καταγράφεται
Για ποιους είναι υποχρεωτικό το μέτρο από την 1η Ιουλίου – Ποιοι εξαιρούνται