Επέκταση σε πάνω από 400 σημεία στην Ελλάδα και συνεργασίες στο εξωτερικό, με πρώτους σταθμούς στην Ευρώπη, σχεδιάζει η ελληνική Pandas ως το τέλος του 2022.
Διαβάστε επίσης: Smartphones: Τι κάνουν οι Έλληνες τις παλιές συσκευές
Η νεοφυής επιχείρηση που ξεκίνησε το 2020 στον τομέα του re-commerce ως Green Panda δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες έξυπνων κινητών τηλεφώνων να τα επιστρέψουν κερδίζοντας άμεσο όφελος, ενώ συγχρόνως τους δίνουν έξτρα ζωή αφήνοντας θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Η startup που μέχρι σήμερα έχει αντλήσει 2,2 εκατ. ευρώ από διεθνείς στρατηγικούς επενδυτές βρίσκεται μπροστά σε έναν νέο κύκλο χρηματοδότησης, προκειμένου να συνεχίσει να αναπτύσσεται.
Ξεκινώντας μέσα στην πανδημία, τα microrobots της Pandas βρίσκονται σήμερα σε 70 σημεία σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Ρόδο, Ηράκλειο, Χανιά, καθώς και στην Κύπρο. Με όχημα νέες συνεργασίες, όπως είπε, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Pandas, κ. Φάνης Κουτουβέλης, η εταιρεία σκοπεύει να υπερ-πενταπλασιάσει ως το τέλος του έτους τα live σημεία ξεπερνώντας τα 400.
Ανάπτυξη μέσω νέων συνεργασιών και καινοτόμων εφαρμογών
Έχοντας 35 συνεργάτες εντός Ελλάδας, η εταιρεία ξεκινά την επέκτασή της στο εξωτερικό, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται μέσα στο επόμενο δίμηνο. «Στο επίκεντρο βρίσκονται χώρες με υψηλό πληθυσμό και υψηλό ΑΕΠ, γιατί εκεί οι χρήστες αλλάζουν συχνότερα συσκευές», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της εταιρείας, επισημαίνοντας ότι η αρχή γίνεται στην Ευρώπη, ενώ σε επόμενη φάση υπάρχουν προοπτικές και σε αγορές πέρα από την Ευρώπη.
Μέσω των Pandas ATMs, η εταιρεία προσφέρει υπηρεσία trade-in εντός καταστημάτων σε συνεργασία με μεγάλους retailers, όπως iStorm, Πλαίσιο, Xiaomi Store, Wind, you.gr και ΑΒ Βασιλόπουλος. «Έχουμε φτιάξει ένα microrobot που μέσα σε 3 λεπτά μπορεί να αναγνωρίσει όλα τα χαρακτηριστικά ενός smartphone. Είναι σαν να κάνει μια “χειραψία” με τη συσκευή και σκανάρει όλα τα χαρακτηριστικά της, χωρίς να έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα», εξήγησε ο κ. Κουτουβέλης. Αναγνωρίζει τον σειριακό αριθμό, το μοντέλο, αν η συσκευή είναι κλεμμένη, αν έχει φθορές και σε λιγότερο από 3 λεπτά παρουσιάζει την προσφορά. Ο χρήστης λοιπόν μπορεί να ανταλλάξει το κινητό του και να λάβει εκπτωτικό κουπόνι.
Κάνοντας τη διαδικασία ακόμα πιο απλή και από την άνεση του καναπέ, ως το τέλος της χρονιάς, η αξιολόγηση του smartphone θα γίνεται και μέσω online εφαρμογής, η οποία αναπτύσσεται το τελευταίο ενιάμηνο για να προσφέρει μέσω μιας εμπειρίας παιχνιδιού την καλύτερη και πιο αξιόπιστη εκτίμηση. Ήδη, στο κομμάτι του at home, υπάρχει το Pandas scooter, που μετά από ραντεβού πηγαίνει στον χώρο του εκάστοτε ενδιαφερόμενου για άμεση αξιολόγηση και αγορά του smartphone του.
Αλλάζουν συχνά smartphoneοι Έλληνες
Η επιστροφή ενός smartphone μπορεί σήμερα να αποφέρει στον χρήστη από 5 ευρώ για μία πολύ παλιά και φθαρμένη συσκευή ως και 1.000 ευρώ. «Ξεκινήσαμε με μέσο όρο συναλλαγής ανά κινητό τα 43 ευρώ και πλέον έχουμε υπερβεί τα 120 ευρώ», ανέφερε ο ιδρυτής της Pandas, διευκρινίζοντας ότι τα κινητά που «ανακυκλώνονται» καταλήγουν ως επί το πλείστον μετά από επισκευή στο εξωτερικό, ειδικότερα σε αγορές όπως το Μαρόκο, όπου η οικονομική δυνατότητα για την απόκτηση νέας συσκευής είναι περιορισμένη.
Σχολιάζοντας δε τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε πανελλαδικά το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για λογαριασμό της Pandas, ο κ. Κουτουβέλης τόνισε πως το γεγονός ότι οι Έλληνες χρήστες αλλάζουμε smartphone κατά μέσο όρο ανά ενάμιση χρόνο είναι εντυπωσιακό, δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις ήταν τα δύο έτη. Παραπέμπει δε στην εικόνα τεχνολογικά πιο προηγμένων αγορών, όπως το Ισραήλ. Στη χώρα μας, αυτή τη στιγμή, στις πρώτες 7 θέσεις των επιστροφών βρίσκονται μοντέλα iPhone και αυτά που κυριαρχούν είναι τα iPhone 12 και 13.
Πώς θα μειώσουμε κατά 70 εκατ. τόνους ετησίως τις εκπομπές CO2;
Σήμερα, 3 δισ. άνθρωποι χρησιμοποιούν smartphones και αναζητούν τρόπους για να έχουν στα χέρια τους πιο σύγχρονη, αναβαθμισμένη τεχνολογία. Αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε χρόνο 1 δισ. έξυπνα κινητά μπαίνουν σε αχρηστία, τότε το περιθώριο της επανάχρησης είναι μεγάλο, δίνοντας ευκαιρίες πρόσβασης σε νέες τεχνολογίες. Η εξομάλυνση αυτού του «κενού» αποτέλεσε εξαρχής το κίνητρο για τη δημιουργία της Green Panda, που μετονομάστηκε πρόσφατα σε Pandas.
Οι μικρές συσκευές τεχνολογίας συμβάλλουν, σήμερα, περίπου στο 10% των παγκόσμιων ηλεκτρονικών αποβλήτων. «Τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία αποβλήτων που παράγουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτουβέλης, καθώς για την κατασκευή κάθε νέου smartphone, παράγονται περίπου 60 κιλά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Εάν λοιπόν, το επόμενο 1 δισ. συσκευών στην αγορά είναι αναχρησιμοποιούμενες, τότε μπορούμε να έχουμε 70 εκατ. τόνους λιγότερων εκπομπών CO2 ετησίως.
«Αποστολή μας είναι να δώσουμε επιπλέον ζωή στην τεχνολογία, ενώ οι χρήστες κερδίζουν χρήματα και έχουν θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, κάνοντας τη διαδικασίαεύκολη, γρήγορη και ασφαλή», ανέφερε. Ειδικότερα, ο όρος επιπλέον ζωή μπορεί να σημαίνει μεταπώληση, επισκευή και επανάχρηση ή ανακύκλωση όταν τα υπόλοιπα είναι ασύμφορα. Μέχρι σήμερα, η Pandas έχει δώσει νέα ζωή σε πάνω από 15.000 έξυπνα κινητά τηλέφωνα. «Χωρίς ακόμα να έχουμε αναπτύξει όλες τις συνεργασίες μας, έχουμε δώσει πίσω σε καταναλωτές πάνω από 1 εκατ. ευρώ και έχουν σωθεί 900 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, που αντιστοιχούν στις εκπομπές ρύπων από τα ετήσια ταξίδια 669 αυτοκινήτων», εξήγησε ο επικεφαλής της startup.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων