Η κρίση στην αγορά φυσικού αερίου με τις πολύ υψηλές τιμές στις αγορές και το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Ρωσία έχει το πρώτο της μεγάλο θύμα. Πρόκειται – ούτε λίγο ούτε πολύ – για τη μεγαλύτερη εταιρεία αγοράς και διανομής φυσικού αερίου σε ολόκληρη τη Γερμανία, την Uniper, η οποία γονάτισε από τις εξελίξεις και χρειάζεται τώρα κρατική βοήθεια για να σταθεί ξανά στα πόδια της.
Η Uniper ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις νέες πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της τα κέρδη προ τόκων και φόρων θα είναι «σημαντικά χαμηλότερα» από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς εδώ και εβδομάδες λαμβάνει μόλις το 40% του φυσικού αερίου που έχει παραγγείλει από τη ρωσική κρατική Gazprom.
«Η Uniper προμηθεύεται επί του παρόντος όγκους υποκατάστασης (των ελλείψεων) σε σημαντικά υψηλότερες τιμές», ανακοίνωσε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι εφόσον «δεν μπορεί ακόμη να μετακυλίσει αυτά τα πρόσθετα κόστη, αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις» για την ίδια. Ήδη η τιμή της μετοχής της βούλιαξε σχεδόν κατά 20% σε αναμονή των εξελίξεων. Βουτιά της τάξεως του 8% έκαναν οι μετοχές και της φινλανδικής μητρικής εταιρείας, της Fortum.
Ο επικεφαλής του σωματείου εργαζομένων στη γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας Uniper δήλωσε χθες ότι θα ήταν προτιμότερο να αποκτήσει μερίδιο το γερμανικό Δημόσιο στην εταιρεία – και μάλιστα πλειοψηφικό μερίδιο καθώς οι προκλήσεις είναι μεγάλες. «Η καλύτερη λύση θα ήταν αν το κράτος αποκτούσε μερίδιο στην Uniper», δήλωσε ο Χάραλντ Σίγκατζ, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της εταιρείας. «Ισως το κράτος θα μπορούσε να γίνει ακόμη και ο βασικός μέτοχος», προσέθεσε.
Το Βερολίνο
Η Uniper βρίσκεται σε συνεχείς συνομιλίες με την κυβέρνηση στο Βερολίνο για πιθανή αύξηση του ποσού δανείων από την κρατική τράπεζα KfW προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα.
«Η επιχειρηματική ανάπτυξη έχει επιδεινωθεί αισθητά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper, Κλάους Ντίτερ Μάουμπαχ. «Τώρα συζητάμε ξανά με τη γερμανική κυβέρνηση για μέτρα σταθεροποίησης», είπε στο Bloomberg.
Διαβάστε ακόμα: Δραματικές εκκλήσεις για την ενεργειακή κρίση στη Γερμανία
Η ρωσική Gazprom PJSC παραδίδει από τα μέσα Ιουνίου μόνο το περίπου 40% των ποσοτήτων που έχουν παραγγελθεί, σύμφωνα με την Uniper. Η Ρωσία διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream, της βασικής τροφοδοσίας προς την Ευρώπη, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα. Η κρίση επηρεάζει και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας και της Αυστρίας, οι οποίες επίσης ανέφεραν ότι λαμβάνουν λιγότερο φυσικό αέριο από αυτό που παραγγέλθηκε. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αυξήθηκαν περισσότερο από 40% τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Πλέον οι τιμές αναφοράς ξεπερνούν τα 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Διαβάστε ακόμα: Η σύρραξη δεν επηρεάζει τη λάμψη των «ματωμένων διαμαντιών» της Ρωσίας
Τα προβλήματα
Η έλλειψη φυσικού αερίου ανάγκασε τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας σε όλη την Ευρώπη να καλύπτουν ανάγκες αποκτώντας ποσότητες από τις λεγόμενες αγορές τύπου spot, οι οποίες είναι πολύ πιο ακριβές από τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις φυσικού αερίου. Την ίδια στιγμή οι πιο πολλές κυβερνήσεις που ανησυχούν για την αύξηση του πληθωρισμού – και οδεύουν ή μπορεί να οδεύουν προς εκλογές – έχουν περιορίσει τις τιμές που μπορούν να χρεωθούν για την ενέργεια από τις εταιρείες στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα οι εταιρείες αυτές να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Τώρα κυβερνήσεις της ΕΕ σπεύδουν να σώσουν και ενεργειακές εταιρείες. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, η κυβέρνηση ενέκρινε πακέτο για τη διάσωση τέτοιων στρατηγικών εταιρειών, ενώ στην Τσεχία η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας σχετικά με την παροχή επιπλέον ρευστότητας.
Latest News
Ο παράξενος λόγος που η Birkenstock κυνηγάει «μαϊμούδες»
Ο Γερμανός κατασκευαστής μοντέρνων υποδημάτων με βάση το φελλό κατέθεσε τρεις αγωγές για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων
Διψήφια αύξηση στα μπόνους στελεχών μεγάλων τραπεζών της Wall Street
Οι αυξήσεις ακολουθούν δύο χρόνια συγκράτησης στον κλάδο - Οι διοικούντες σχεδιάζουν αυξήσεις που αντικατοπτρίζουν την ανάκαμψη
Τι συμβαίνει με τις start up της Silicon Valey - Ποιο project μπαίνει στο συρτάρι
Τεράστιες πρόσφατες συμφωνίες συγκέντρωσης κεφαλαίων για Databricks, SpaceX και OpenAI καθυστερούν περαιτέρω την ανάγκη για ντεμπούτο στο χρηματιστήριο
ΔΝΤ για Τραμπ : Η απρόβλεπτη πολιτική του αυξάνει το κόστος δανεισμού παγκοσμίως
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Γκεοργκίεβα προειδοποιεί ότι οι απειλές του για τους δασμούς αυξάνουν την οικονομική αβεβαιότητα
Πόσοι κρύβουν χρήματα από τους συντρόφους τους
Οι δικηγόροι λένε ότι μυστικοί λογαριασμοί έρχονται συχνά στο φως κατά τη διάρκεια αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια
Ρεκόρ για την Tesco - Έζησε τα... καλύτερα Χριστούγεννα όλων των εποχών
Πώς έφτασε η Tesco να ελέγχει πλέον το 28,5% της βρετανικής αγοράς - Οι εκτιμήσεις για το 2025
Πόλος έλξης των Αμερικανών η Ισπανία - Τι γίνεται με τη χρυσή βίζα
Τον Απρίλιο τελειώνει το πρόγραμμα golden visa στην Ισπανία και οι Αμερικανοί σπεύδουν να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους
Ποιοι θέλουν να εξαγοράσουν το Tik Tok - Μήπως όμως δεν... πωλείται;
Ο Κέβιν Ο' Λίρι του ριάλιτι «Shark Tank» και ο δισεκατομμυριούχος Φραν ΜακΚορτ θέλουν να αγοράσουν την TikTok στις ΗΠΑ
ΕΕ: Καμπανάκι για την οικονομία – Επιβεβαιώνεται η έκθεση Ντράγκι
Τι αναφέρει έκθεση που περιγράφει τις μελλοντικές προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ
Μία μόνο μείωση των επιτοκίων από την Fed βλέπουν οι traders για το 2025
Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας που ενισχύουν την εκτίμηση για λιγότερες μειώσεις επιτοκίων από την Fed