Μετά την «θριαμβευτική επιτυχία» του Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκε από τα τουρκικά media, ο Τούρκος πρόεδρος έστρεψε το ενδιαφέρον του στο εσωτερικό και την δυσχερή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά ανακοινώνοντας θεαματική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 30% για να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη του κόστους ζωής.
Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: «Δεν θέλουμε πόλεμο αλλά…» – Νέες δηλώσεις για Ελλάδα
Με την νέα αύξηση, που εκτιμάται πως επηρεάζει το 40% του εργατικού δυναμικού της χώρας, ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στις 5,500 τουρκικές λίρες (328 δολάρια) από τις 4.250 λίρες (254 δολάρια) που ήταν.
Διαβάστε επίσης: Τα… μαθηματικά του βυθίζουν την Τουρκία
Πρόκειται ουσιαστικά για την δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες που ο Τούρκος πρόεδρος υποχρεώνεται να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού, σε μια μάλλον μάταιη προσπάθεια να βοηθήσει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις τιμές που καλπάζουν.
Η απαξίωση της λίρας
Η προηγούμενη αύξηση ύψους 50% είχε λάβει χώρα το Δεκέμβριο, με τον κατώτατο να διαμορφώνεται στις 4.250 λίρες που τότε, ωστόσο, αναλογούσε σε 275 αμερικανικά δολάρια, καθώς η πτωτική πορεία του τουρκικού νομίσματος συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.
Με δεδομένο πως η λίρα έχει χάσει πάνω από το 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου από τις αρχές Ιανουαρίου (πέραν των τεράστιων απωλειών που είχε καταγράψει πέρυσι) η πραγματική αύξηση στους μισθούς, μετά την αναπροσαρμογή του Δεκεμβρίου, υπολογίζονταν από τους αναλυτές πως έφτανε μόλις τα 9 δολάρια! Ένα ποσό ευτελές μπροστά στην συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους ζωής.
Συγκριτικά, στις αρχές του 2021, ο κατώτατος μισθός έφτανε τα 380 δολάρια, με βάση την ισοτιμία λίρας/δολαρίου.
Ο πληθωρισμός το Μάιο ξεπέρασε το 70%, αν και πολλοί αναλυτές επιμένουν πως τα πραγματικά νούμερα είναι κατά πολύ μεγαλύτερα.
Προς νέο άλμα του πληθωρισμού
Την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και θα ανακοινωθούν τα νέα στοιχεία για τα επίπεδα πληθωρισμού τον Ιούνιο, το σύνολο των αναλυτών περιμένει νέο ρεκόρ του δείκτη. Σε δημοσκόπηση του Reuters, ο μέσος όρος εκτίμησης έκανε λόγο για αύξηση πάνω από το 78% (με την χειρότερη εκτίμηση να αναφέρεται σε άνοδο στο 81,80%).
Η σημερινή άρον-άρον απόφαση για την αύξηση στον κατώτατο μισθό πιθανότατα συνδέεται με την ανακοίνωση της ερχόμενης Δευτέρας και το γεγονός πως πάμε για νέο ιστορικό ρεκόρ που θα φέρει σε ακόμη πιο δυσχερή θέση τον Ερντογάν.
Θυμίζουμε πως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σημαντική πτώση της απήχησης του Ερντογάν με φόντο την έντονη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για την ακρίβεια και την οικονομική ανέχεια. Πρόφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Gezici εμφανίζει τον Τούρκο πρόεδρο να υστερεί έναντι όλων των πιθανών αντιπάλων του και να χάνει την προεδρία στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εφόσον η κάλπη λάμβανε χώρα τώρα.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...