![Ακίνητα – Tράπεζα της Ελλάδος: Θετικές – προς το παρόν – οι προσδοκίες στην κτηματαγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/07/ot_akinhtα3-1.png)
Θετικές παραμένουν οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προσδοκίες για την ελληνική αγορά ακινήτων, επισημαίνεται στην έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, παρότι τους πρώτους μήνες του 2022 βρίσκεται υπό την επίδραση αντίρροπων δυνάμεων.
Η υπερίσχυση των θετικών προσδοκιών αποτυπώνεται στις αξίες και τις χαμηλές, αναλογικά με άλλες περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας, αποδόσεις των ακινήτων εισοδήματος.
Εξάλλου, όπως αναφέρεται, οι θετικοί ρυθμοί μεταβολής στις αξίες των ακινήτων, η επενδυτική κινητικότητα και η ενίσχυση της κατασκευαστικής δραστηριότητας που καταγράφηκαν το 2021 αφήνουν ακόμη ισχυρό το αποτύπωμά τους στην αγορά.
Οι αβεβαιότητες
Σημαντικές ωστόσο αβεβαιότητες που επηρεάζουν την ακίνητη περιουσία άμεσα, όπως το αυξημένο κατασκευαστικό και ενεργειακό κόστος, αλλά και έμμεσα, όπως οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της γεωπολιτικής αστάθειας και των πληθωριστικών πιέσεων στον τουρισμό και την επενδυτική δραστηριότητα, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν εκ νέου την αγορά ακινήτων σε στάση αναμονής, ειδικά στην περίπτωση επενδύσεων σε νέα έργα ανάπτυξης ακινήτων.
«Προϋποθέσεις για τη βραχυπρόθεσμη διατήρηση της δυναμικής της ελληνικής κτηματαγοράς είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση της γεωπολιτικής κρίσης, αλλά και η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των εφοδιαστικών αλυσίδων μετά τη διατάραξη που ήταν απόρροια της υγειονομικής κρίσης και η οποία δεν έχει ακόμη τεθεί πλήρως υπό έλεγχο. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι απαραίτητες περαιτέρω σημαντικές παρεμβάσεις προς την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβιβάσεων, επενδύσεων και ανάπτυξης ακινήτων, ώστε να στηριχθεί η αγορά και να διασφαλιστεί η τρέχουσα δυναμική της», τονίζεται στην έκθεση.
Η πορεία της αγοράς κατοικιών
Στην αγορά κατοικιών συνέχισαν να καταγράφονται ανοδικές τάσεις στις τιμές, τόσο κατά τη διάρκεια του 2021 όσο και το α’ τρίμηνο του 2022. Βάσει των στοιχείων-εκτιμήσεων που συλλέγονται από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων το α’ τρίμηνο του 2022 ήταν αυξημένες σε ετήσια βάση κατά 8,6% (προσωρινά στοιχεία), ενώ για το 2021, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,4%.
Από την ανάλυση των στοιχείων κατά παλαιότητα, τόσο κατά τη διάρκεια του 2021 όσο και το α’ τρίμηνο του 2022, καταγράφονται εντονότεροι ρυθμοί αύξησης στα νέα διαμερίσματα (ηλικίας έως 5 ετών) έναντι των παλαιών (ηλικίας άνω των 5 ετών).
Ειδικότερα, το α’ τρίμηνο του 2022 οι τιμές των νέων διαμερισμάτων ήταν σημαντικά ενισχυμένες, με ετήσιο ρυθμό 10,3%, έναντι 7,4% των παλαιών, ενώ για το 2021 οι αντίστοιχες αυξήσεις διαμορφώθηκαν σε 7,9% και 7%. Κατά γεωγραφική περιοχή, υψηλούς ετήσιους ρυθμούς κατέγραψαν η Αθήνα (9,7% για το α ́ τρίμηνο του 2022 και 9,4% για το 2021) και η Θεσσαλονίκη (8,3% και 7,2% αντίστοιχα), κυρίως λόγω του έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Οικοδομή
Κατά τους πρώτους μήνες του 2022, εκτός από τις αξίες, παραμένουν θετικοί και άλλοι δείκτες που σχετίζονται με την αγορά κατοικιών.
Ειδικότερα, το πρώτο δίμηνο του 2022 ο δείκτης οικοδομικής δραστηριότητας κατοικιών της ΕΛΣΤΑΤ συνεχίζει να αυξάνεται, καταγράφοντας σε όρους όγκου μέση ετήσια αύξηση 35,7%.
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για την κατασκευή κατοικιών του ΙΟΒΕ, κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2022, σημείωσε βελτίωση έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2021 (64%).
Ξένες επενδύσεις
Το α’ τρίμηνο του 2022 οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα για την αγορά ακινήτων καταγράφουν υψηλό ετήσιο ρυθμό αύξησης (74,8%) και ανήλθαν σε 374 εκατ. ευρώ.
Αγκάθι το κατασκευαστικό κόστος
Οι επενδύσεις σε κατοικίες ενισχύονται, σε ετήσια βάση, κατά 18,6% το α’ τρίμηνο 2022, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ (1,4%). Παρά τη σημαντική αύξηση των νέων στεγαστικών δανείων το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2022 σε ετήσια βάση, αυτά παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Στους αρνητικούς δείκτες είναι το συνολικό κόστος κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών (ΕΛΣΤΑΤ) το οποίο, με βάση τα επίσημα στοιχεία έχει αυξηθεί το α’ τρίμηνο του 2022 σε ετήσια βάση κατά 7%, αν και η αγορά το τοποθετεί κατά πολύ υψηλότερα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Aκίνητα: Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/akinitaagora-1-600x337.jpg)
Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του οίκου Greece Sotheby's International Realty για τα ακίνητα στην Ελλάδα
![Ακίνητα: Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_anakainizo1-600x352.png)
Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ - Οι προϋποθέσεις
Ανοίγει στις 21 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα του «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» - Οι τέσσερις αλλαγές που δίνουν μεγαλύτερη επιδότηση σε περισσότερους δικαιούχους
![Ενοίκια: Στα ύψη οι τιμές – Οι πέντε πιο ακριβές περιοχές [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_enoikia242-600x352.png)
Με «σπασμένα φρένα» οι τιμές στα ενοίκια - Οι πέντε περιοχές - «φωτιά» [πίνακες]
Κατακόρυφα έχουν ανέβει οι τιμές στα ενοίκια - «Άπιαστο όνειρο» αποτελεί η αναζήτηση κατάλληλου και προσιτού ακινήτου
![Σκυλακάκης: Δεν γίνεται αυτή η αυθαιρεσία της «βουλιμίας» στη Μύκονο να συνεχιστεί](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/Eurokinissi-Skylakakis-600x338.jpg)
Σκυλακάκης για αυθαίρετα στη Μύκονο: Δεν γίνεται αυτή η αυθαιρεσία της «βουλιμίας» να συνεχιστεί
Τι είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης για τα κτίρια που βρίσκονται πάνω στο λεγόμενο «φρύδι» της Σαντορίνης
![Έρευνα: Στρέφονται σε ακίνητα και κρυπτονομίσματα για να αυξήσουν το εισόδημα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/misthoi-600x396.jpg)
Με ακίνητα και crypto προσπαθούν να αυξήσουν το εισόδημα
Το 35% των Ελλήνων με μόνιμη εργασία αναγκάζονται να καλύπτουν τα έξοδά τους και μέσω άλλων εναλλακτικών πηγών καθώς το βασικό εισόδημα δεν φτάνει
![«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Πότε ανοίγει ξανά η πλατφόρμα – Τι ανακοίνωσε η Σοφία Ζαχαράκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-10-600x341.jpg)
Πότε ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»- Τι ανακοίνωσε η Ζαχαράκη
Η μακροχρόνια μίσθωση είναι προϋπόθεση για την καταβολή της δεύτερης δόσης της επιχορήγησης του «Ανακαινίζω - Νοικιάζω», είπε μεταξύ άλλων η κα Ζαχαράκη
![«Σαρακήνικο»: Από το «κόσκινο» του υπουργείου Περιβάλλοντος οι οικοδομικές άδειες για μεγάλα έργα και επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/milos-600x395.jpg)
Το «Σαρακήνικο» έγινε μάθημα… - Έρχονται μέτρα για τις οικοδομικές άδειες
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μετά την υπόθεση στο Σαρακήνικο της Μήλου αποκαλύπτει στον ΟΤ τη σύσταση νέου «όργανου» που θα ελέγχει τις οικοδομικές άδειες
![Μεταβιβάσεις ακινήτων: Πώς και πότε φορολογούνται πέργκολες, πηγάδια και μπάρμπεκιου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_akinhta_metavivaseis-1024x600-1-600x352.png)
Πώς και πότε φορολογούνται πέργκολες, πηγάδια και μπάρμπεκιου
Σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλονται φόροι μεταβίβασης, γονικής παροχής, κληρονομιάς
![«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Δικαιούχοι και επιδοτήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/enoikia-600x387.jpg)
Πότε ανοίγει η πλατφόρμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» - Δικαιούχοι και επιδοτήσεις
Τι είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»
![Ακίνητα: Ποιοι φορολογούμενοι λαμβάνουν ειδοποιητήρια για εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/enfia-600x360.jpg)
Ακίνητα: Ποιοι φορολογούμενοι λαμβάνουν ειδοποιητήρια για εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ
Έως 14 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για ασφαλισμένες κατοικίες - Από 1,1 εκατ. ασφαλισμένες κατοικίες μόνο 250.000 παίρνουν την έκπτωση έως 20%