Από τα ακίνητα ξεκινά την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου το Υπερταμείο. Βάζοντας ψηλά στην ατζέντα την αξιοποίηση των ακινήτων που ανήκουν στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου του, ξεκινά μέσα στη χρονιά ένα πιλοτικό πρόγραμμα fast track αποτίμησης των πρώτων 1.000 ακινήτων της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Μέσα στο 2023, θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τη Συμφωνία Πλαίσιο που θα βάλει πια στο μικροσκόπιο το σύνολο των περίπου 77 χιλιάδων ακινήτων που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Υπερταμείου.

«Θα πρέπει να αποτιμήσουμε τα περιουσιακά μας στοιχεία προκειμένου να ξεκλειδώσουμε την αξία που έχουμε, ειδικά στον τομέα του real estate όπου υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, παρουσιάζοντας τους άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου 2022-2024. Ουσιαστικά, η αποτίμηση των assets του Υπερταμείου αποτελεί έναν από τους πυλώνες του σχεδιασμού για την τριετία.

Διαβάστε επίσης – Υπερταμείο: Το πλάνο για τα ακίνητα στρατηγικής σημασίας του Δημοσίου

Η καταγραφή και αξιολόγηση του γκρουπ των πρώτων 1.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ εντός του 2022 (ο στόχος είναι να φτάσει τουλάχιστον στο 70%) θα αποτελέσει τον μπούσουλα για την κατηγοριοποίηση και κατάτμηση του συνόλου του χαρτοφυλακίου. Βάσει αυτής της κατηγοριοποίησης, θα γίνει εν συνεχεία η χάραξη της στρατηγικής για κάθε ομάδα ακινήτων. Σημειώνεται ότι ο κύριος όγκος ακινήτων, περί τις 70 χιλιάδες, ανήκουν στην ΕΤΑΔ, όμως ακίνητα έχουν ακόμα στην κατοχή τους το ΤΑΙΠΕΔ, η ΓΑΙΑΟΣΕ, οι συγκοινωνιακοί φορείς.

Διαβάστε επίσης – Υπερταμείο: Ο απολογισμός δράσης του 2021

Ποια μπορούν να αξιοποιηθούν

Ουσιαστικά, η καταγραφή και κατηγοριοποίηση των ακινήτων θα συμβάλλει στην αξιολόγηση του ποια από αυτά μπορούν να ωριμάσουν, ώστε να αξιοποιηθούν, αλλά και ποια είναι τα στάδια ωρίμανσης. Διότι συχνά υπάρχουν σοβαρά ή ακόμα και ανυπέρβλητα εμπόδια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι καταπατήσεις. Υπάρχουν εκτιμήσεις κατά τις οποίες περί τα 27.000 από τα ακίνητα αυτά είναι καταπατημένα. Συγχρόνως υπάρχουν και πρακτικά ζητήματα, όπως ας πούμε ένα ακίνητο να είναι πια δρόμος.

Το κυρίως μενού της αποτίμησης θα έρθει το 2023 με την έναρξη του διαγωνισμού με τη μέθοδο του framework agreement για το σύνολο των ακινήτων. Σε αδρές γραμμές, το Υπερταμείο θα απευθύνει πρόσκληση στην αγορά και ο κάθε συμμετέχων θα αναλαμβάνει μια ομάδα ακινήτων, θα κάνει την καταγραφή με δικούς του εκτιμητές και για κάθε ομάδα που θα παραδίδεται, θα αναλαμβάνει μια επόμενη. Η μέθοδος αυτή έχει επιλεγεί προκειμένου τα πράγματα να τρέξουν γρήγορα, χωρίς καθυστερήσεις. Όσο η διαδικασία αυτή θα εξελίσσεται, οι ομάδες ακινήτων που θα είναι πια καταγεγραμμένες και ομαδοποιημένες, θα προχωρούν προς αποτίμηση.

Η αποτίμηση όλων των επιχειρήσεων που ανήκουν στο Υπερταμείο θα προχωρήσει μες το 2023. Τελικός στόχος όλης αυτής της διαδικασίας είναι η δημιουργία ενός ξεκάθαρου αρχείου περιουσιακών στοιχείων και η επικαιροποίηση των διαδικασιών ωρίμανσης και εκμετάλλευσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
«Διατηρώ»: Με καθυστέρηση και ψαλιδισμένο budget το «λίφτινγκ» στα διατηρητέα κτίρια
Ακίνητα |

Με ψαλιδισμένο budget το λίφτινγκ στα διατηρητέα κτίρια – «Καμπανάκι» από φορείς

Συρρικνώθηκε το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και μαζί το «Διατηρώ» - Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος – Δεύτερη επιστολή διεθνών φορέων στον πρωθυπουργό

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Ακίνητα |

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων

Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου