Άμεσες επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και αύξηση της καθαρής αξίας των περιουσιακών του στοιχείων κατά 15% σχεδιάζει το Υπερταμείο με ορίζοντα το 2024. Οι «mega» δείκτες απόδοσης του νέου Στρατηγικού Σχεδίου 2022-2024 παρουσιάστηκαν σήμερα, σε ειδική εκδήλωση, από τη Διοίκηση του Υπερταμείου. Η εξέλιξή του σε public wealth fund, η fast track αποτίμηση των ακινήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιό του και η αξιοποίηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.
Διαβάστε επίσης: Διώρυγα της Κορίνθου: Επαναλειτουργεί από τον Ιούλιο
«Αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε αξία και ευημερία επιτυγχάνοντας μακροπρόθεσμες αποδόσεις, χτίζοντας σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, στηρίζοντας την πράσινη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία. Αυτή η αποστολή, προσδιορίζει και το νέο ενεργό μας ρόλο», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης.
Ο ρόλος
Όσον αφορά στις άμεσες επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ έως το 2024, αυτές θα έρθουν μέσα από την άσκηση για πρώτη φορά του επενδυτικού ρόλου του Υπερταμείου στη χώρα. Ο οργανισμός στοχεύει μέσα στην τριετία 2022-2024 να βελτιώσει την απόδοση μερισμάτων προς το ελληνικό Δημόσιο κατά 60% και να επιτύχει αύξηση της καθαρής αξίας των περιουσιακών στοιχείων κατά 15% έως το 2024.
Διαβάστε επίσης: Υπερταμείο: Ο Μάριος Τέμπος ανέλαβε Group Procurement & Operations Officer
Παράλληλα, επιδιώκει να εξορθολογήσει τα λειτουργικά έξοδα και να σταθεροποιήσει την κερδοφορία όλου του Ομίλου σε ποσοστό πάνω από 30%. Τέλος, εκτιμάται ότι η συνολική συνεισφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα ανέλθει στα 85 εκατ. ευρώ.
Οι στόχοι
Η Διοίκηση του Υπερταμείου παρουσίασε, κατά τη δημοσιογραφική ενημέρωση, τους τρεις «mega» δείκτες απόδοσης για το 2024 που είναι συνδεδεμένοι άρρηκτα με την οικονομία, το περιβάλλον και τους πολίτες. Ειδικότερα η στοχοθεσία αφορά:
– Για την οικονομία, στην αύξηση της καθαρής αξίας των περιουσιακών στοιχείων κατά +15%
– Για το περιβάλλον, στη μείωση εκπομπών άνθρακα κατά -15%
– Για τους πολίτες, στην αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών κατά +40% από τις τιμές βάσης του 2021.
Αναγνωρισιμότητα
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο δείκτης αναγνωρισιμότητας του Υπερταμείου στο Γενικό Κοινό, από 36% το Μάιο του 2021, έχει αυξηθεί σε 50% τον Ιούνιο του 2022.
Επί του παρόντος, μία σειρά από σημαντικά έργα βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας ή σε εξέλιξη. Αυτά είναι :
α) το πιλοτικό πρόγραμμα καταγραφής και αποτίμησης της αξίας 1000 ακινήτων της ΕΤΑΔ σε συνεργασία με τη Διοίκησή της και με τον σχετικό διαγωνισμό να ξεκινά μέσα στο 2022,
β) η επανεκκίνηση της Διώρυγας της Κορίνθου με αναβαθμίσεις στις αρχές Ιουλίου, και
γ) η ολοκλήρωση της προετοιμασίας του διαγωνισμού για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, με στόχο να βγει στον αέρα άμεσα, και η σταδιακή ολοκλήρωση των μελετών για την αξιολόγηση αξιοποίησης για τα 22 υπόλοιπα αεροδρόμια.
Διαβάστε επίσης: Υπερταμείο: Το πλάνο για τα ακίνητα στρατηγικής σημασίας του Δημοσίου
Επιτάχυνση πλάνου
Σημαντικές εξελίξεις του τελευταίου ενάμιση έτους αφορούν στην τοποθέτηση της νέας Διοίκησης στο ΤΑΙΠΕΔ και την επιτάχυνση του πλάνου του, παράλληλα με την ταχεία ωρίμανση στρατηγικών έργων από το PPF. Επίσης, την επίτευξη της συμφωνίας για την τιμή του ακατέργαστου νερού για την ΕΥΔΑΠ, την ολοκλήρωση της σύμβασης παραχώρησης του Θριασίου, την εκκίνηση αξιοποίησης των 22+1 Περιφερειακών Αεροδρομίων της χώρας, τον νέο τρόπο αποζημίωσης με σκοπό τη μείωση των επιχορηγήσεων για τις Συγκοινωνίες Αθηνών. Επιπλέον, το 2021 ήταν το έτος κατάρτισης του Στρατηγικού Σχεδίου 2022-2024 και ανανέωσης των business plans των εταιρειών προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με το νέο Στρατηγικό Σχέδιο.
Ψηφιακός μετασχηματισμός
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, κ. Στέφανος Γιουρέλης, εστίασε στις δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού παρουσιάζοντας την ανάπτυξη έξυπνων υποδομών και συνεργειών, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της θωράκισης του Ομίλου έναντι των κυβερνοεπιθέσεων. Ειδικότερα, για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, το Υπερταμείο έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας της χώρας. Με ένα ξεχωριστό ESG & Sustainability πλάνο δράσεων ανά εταιρεία, δημιουργεί ένα οικοσύστημα το οποίο συμβάλλει αθροιστικά στην επίτευξη των στόχων του Εθνικού Κλιματικού Νόμου και της Συμφωνίας του Παρισιού.
Η πράσινη μετάβαση
Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τις Διοικήσεις του, θέτει κριτήρια ESG στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ενώ ευθυγραμμίζει τα επενδυτικά σχέδια των θυγατρικών του με την πράσινη μετάβαση.
Ειδικότερα:
o Δημιουργείται δείκτης απανθρακοποίησης και δρομολογείται ένα συγκεκριμένο πλάνο μετάβασης, με πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα στις Συγκοινωνίες Αθηνών.
o Υλοποιείται πανελλαδική μελέτη του ΙΟΒΕ για την κοινωνική και περιβαλλοντική επίδραση του Υπερταμείου που περιλαμβάνει την επίδραση στην εθνική οικονομία (ΑΕΠ-οικονομική επίδραση, επίδραση στην απασχόληση και στο περιβάλλον).
o Στον άξονα της βιώσιμης ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο/πελάτη, δημιουργούνται νέες υπηρεσίες που απλουστεύουν τις διαδικασίες και διευκολύνουν τους χρήστες, όπως Chatbot στον ΟΑΣΑ, συνεργασία των Business Units της ΕΤΑΔ με λιανεμπορικές επιχειρήσεις και υπηρεσία Online Ticketing στην Διώρυγα της Κορίνθου.
o Στον άξονα βιωσιμότητας σε σχέση με τους εργαζόμενους, υλοποιείται έρευνα ικανοποίησης για όλο το οικοσύστημα σε συνεργασία με την εταιρία Great Place to Work, με σκοπό τον εντοπισμό των σημείων βελτίωσης της ενδοεταιρικής κουλτούρας και του εργασιακού περιβάλλοντος.
o Γίνεται επίσης αποτύπωση της κατάστασης της διαφορετικότητας και συμπερίληψης του Ομίλου.
Τέλος, παρουσιάστηκε το νέο λογότυπο του Υπερταμείου το οποίο σηματοδοτεί τον μετασχηματισμό του Υπερταμείου, την εξέλιξη, και την στοχοπροσήλωση στην ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας, μέσα από έναν στιβαρό και σύγχρονο σχεδιασμό. Αντιστοίχως υιοθετήθηκε ως νέο URL του Υπερταμείου το growthfund.gr.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων