Στα «στρατοσφαιρικά επίπεδα» των 380 δολαρίων το βαρέλι μπορεί να φθάσει η τιμή του πετρελαίου,  εάν οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις ωθήσουν τη Ρωσία να επιβάλει αντίποινα σε περικοπές της παραγωγής αργού, προειδοποίησαν οι αναλυτές της JPMorgan Chase & Co, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η G7 επεξεργάζεται έναν περίπλοκο μηχανισμό για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, σε μια προσπάθεια περιορίσει την πολεμική μηχανή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Αλλά δεδομένης της ισχυρής δημοσιονομικής θέσης της Μόσχας, η Ρωσία μπορεί να αντέξει να μειώσει την ημερήσια παραγωγή αργού πετρελαίου κατά 5 εκατ. βαρέλια χωρίς να βλάψει υπερβολικά την οικονομία, σημειώνουν οι  αναλυτές της JPMorgan.

Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚ+: Για μια ακόμα φορά δεν πέτυχε τους στόχους παραγωγής

Για το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, ωστόσο, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά. Μια περικοπή 3 εκατομμυρίων βαρελιών στις ημερήσιες προμήθειες θα ωθούσε τις τιμές  του αργού στο Λονδίνο στα 190 δολάρια, ενώ το χειρότερο σενάριο περικοπής 5 εκατομμυρίων θα μπορούσε να σημαίνει  380 δολάρια το βαρέλι.

«Ο πιο προφανής και πιθανός κίνδυνος με ένα ανώτατο όριο τιμών είναι ότι η Ρωσία μπορεί να επιλέξει να μην συμμετάσχει και αντ’ αυτού να προβεί σε αντίποινα μειώνοντας τις εξαγωγές», τονίζουν. «Είναι πιθανό η κυβέρνηση να προβεί σε αντίποινα μειώνοντας την παραγωγή για να προκαλέσει «πόνο» στη Δύση. Η στενότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου είναι με το μέρος της Ρωσίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Διεθνή |

Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων

Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις