
Η διεθνής ενεργειακή κρίση που πλήττει τον πλανήτη τους τελευταίους μήνες συνοδεύεται συχνά από αναλύσεις και προβλέψεις για τη διάρκεια και το τέλος της. Η ανησυχία των πολιτών και των Κυβερνήσεων είναι εύλογη καθώς η επάρκεια και το κόστος της ενέργειας θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό την είσοδο της παγκόσμιας οικονομίας σε νέα ύφεση ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2022.
Διαβάστε επίσης – Πυρηνικά απόβλητα: Η απάντηση στην ενεργειακή κρίση
Οι τρεις προϋποθέσεις
Μπορούμε να πούμε με σχετική ασφάλεια πως η ενεργειακή κρίση δεν θα τελειώσει αν δεν συντρέξουν σωρευτικά οι παρακάτω τρεις προϋποθέσεις:
- Ο τερματισμός της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία. Όσο η Ρωσία συνεχίζει να επιδιώκει την κατάληψη ουκρανικών εδαφών και η Ουκρανία εξοπλίζεται από τη Δύση, τόσο η πρώτη θα χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου εκβιαστικά για να επιτύχει εμμέσως τον περιορισμό της ουκρανικής αντίστασης και τη νίκη σε αυτή της την ιδιότυπη μάχη με τη Δύση. Όσο οι κυρώσεις δεν επιτυγχάνουν τα σκοπούμενα αποτελέσματα και η Ρωσία εξακολουθεί να διαθέτει το φυσικό της αέριο έμμεσα στην Ευρώπη παρακάμπτοντας τες ή σε τρίτες χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, τόσο θα ενισχύεται η ανάγκη για εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην Ουκρανία, ώστε να ομαλοποιηθούν οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία τουλάχιστον για το μεταβατικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την πλήρη απεξάρτηση από αυτό.
- Υιοθέτηση ενιαίων πολιτικών. Ο διεθνής χαρακτήρας της κρίσης απαιτεί ενιαίες διακρατικές και δεσμευτικές πολιτικές. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα βήματα που γίνονται για ενιαία στάση της Ένωσης πρέπει να επιταχυνθούν όσο πλησιάζουμε τον Σεπτέμβριο, ενώ η συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ιαπωνία και τις άλλες ισχυρές οικονομίες της Δύσης είναι μονόδρομος για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Τη στιγμή που εθνικές προτεραιότητες τείνουν να διασπάσουν το ενιαίο μέτωπο, είναι επίσης σημαντική και η συνεργασία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού τομέα και των κεφαλαιαγορών, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας νέας κατάρρευσης εξαιτίας της ενέργεια αυτή τη φορά.
- Προώθηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας και αποθήκευσης. Οι υποστηρικτές των εναλλακτικών πηγών ενέργειας ευαγγελίζονται τη σωτηρία από την ενεργειακή κρίση και την προστασία του περιβάλλοντος. Η μετάβαση σε αυτές, ωστόσο, απαιτεί ρεαλιστικούς υπολογισμούς, συγκεκριμένους στόχους και περιορισμό των ενίοτε αβάσιμων προσδοκιών. Την ίδια ώρα, η αποτελεσματική αποθήκευση και ο ενδιάμεσος περιορισμός της κατανάλωσης με κίνητρα σε πολίτες και επιχειρήσεις μπορούν να επιτύχουν αμεσότερα αποτελέσματα.


Latest News

Παροχές σε λάθος χρόνο
Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να κάνουμε και πάλι τη λάθος συζήτηση

Χάνεται η λογική
Μπερδεύουν στην κυβέρνηση το «κράτος-εργοδότη» με το «κοινωνικό κράτος»

Ο Τραμπ, ο γεωπολιτικός αναταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας και η παγίδα του Θουκυδίδη;
Το βιβλίο των Αθ. Πλατιά και Β. Τρίγκα από τον Ιωάννη Ε. Κωτούλα και η ανάλυση του επίκαιρου και διόλου ακίνδυνου ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας

Οι «κρυφές» αμυντικές βιομηχανίες και τα οικονομικά οδοφράγματα
Ουδείς είχε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολλές βιομηχανίες παραγωγής αμυντικού υλικού κάθε είδους

Ζώντας με 743 ευρώ το μήνα
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παραβλέποντας ότι αυτός αποτυπώνει ακόμη μια πολύ δύσκολη συνθήκη.

Βάζουν πλάτη οι επιχειρήσεις
Η αύξηση της τάξεως του 6% του κατώτατου μισθού, που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι διόλου αμελητέα ως ποσοστό

Ο καθρέφτης του χρηματιστηρίου
Σημαντική αύξηση των συναλλαγών, επιχειρηματικές εξελίξεις, νέες συμφωνίες και μεγάλη κινητικότητα σε πολλούς κλάδους είναι ξεκάθαρο σημάδι μιας οικονομίας σε ανάπτυξη

Κλείνει υποθέσεις με το παρελθόν
Το επίσημο ελληνικό κράτος οφείλει να «ξεψαχνίσει» και να φέρει στα ταμεία και το παραμικρό από τα χρωστούμενα, πριν αποφασίσει να προχωρήσουμε ως χώρα

Από τα μπλοκάκια στις εταιρείες για να αποφύγουν την κλίμακα των μισθωτών
Η «μαύρη» εργασία σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκε με τη χρήση της κάρτας εργασίας, αλλά και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης εργαζομένων στην περίοδο που διαδέχτηκε τα μνημόνια

Ανισότητες: Μύθοι και πραγματικότητες
Σε αντίθεση με τις λαϊκές πεποιθήσεις τα στατικά στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια ανισότητα φθίνει και βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο των 220 τελευταίων ετών.