Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει διευρύνει τα παγκόσμια γεωπολιτικά ρήγματα, ενισχύει τις τάσεις αποπαγκοσμιοποίησης και κατακερματισμού των κεφαλαιαγορών, με τις κυβερνήσεις αλλά και τους επικεφαλής των εταιρειών να επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην αναζήτηση ασφάλειας και ανθεκτικότητας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των αμυντικών δαπανών και της διαφοροποίησης στις αλυσίδες εφοδιασμού, εκτιμά μεταξύ άλλων σκιαγραφώντας το οικονομικό και επενδυτικό τοπίο της επόμενης πενταετίας η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων PIMCO.
Διαβάστε επίσης: Αμυντικές δαπάνες στον ευρωπαϊκό χώρο: Αλλαγή σελίδας
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, οι πληθωριστικές πιέσεις που μειώνουν τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών και η εστίαση των κεντρικών τραπεζών πρώτιστα στην καταπολέμηση του πληθωρισμού φέρνουν πιο κοντά την επόμενη διετία τον κίνδυνο της ύφεσης, ενώ συνολικά το μακροοικονομικό τοπίο της επόμενης πενταετίας αναμένεται αβέβαιο και ασταθές.
Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια οικονομία: Η ύφεση μπορεί να περιμένει, ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει
Επιπλέον, εάν και όταν έρθει η επόμενη ύφεση, οι νομισματικές και δημοσιονομικές απαντήσεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής θα είναι πιο συγκρατημένες σε σχέση με τις τελευταίες υφέσεις, κατά τις οποίες ούτε ο πληθωρισμός ούτε τα επίπεδα δημόσιου χρέους ούτε και οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών ήταν τόσο διογκωμένοι.
Ετσι, ενώ για πολλούς λόγους η PIMCO εκτιμά πως η επόμενη ύφεση είναι απίθανο να είναι τόσο βαθιά όσο η νέα «Μεγάλη Υφεση» του 2008 που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers, ή αυτή του 2020 που ακολούθησε την πανδημία της COVID, μπορεί όμως να είναι παρατεταμένη, ενώ και η ανάκαμψη θα είναι πιο αργή, απόρροια και των περιορισμένων δυνατοτήτων αντίδρασης από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις.
Η ανάδειξη της Κίνας
Παράλληλα μία από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία αφορά τη διεύρυνση των γεωπολιτικών ρωγμών, που θα επιταχύνουν τη μετάβαση από έναν μονοπολικό σε έναν διπολικό ή πολυπολικό κόσμο, μια ρήξη που είχε ήδη ξεκινήσει με την ανάδειξη της Κίνας σε σημαντικό οικονομικό και γεωπολιτικό παράγοντα, κάτι που ενίσχυσε τον σκεπτικισμό της Δύσης απέναντι στον «κίτρινο δράκο».
Σε έναν πιο κατακερματισμένο κόσμο, πολλές κυβερνήσεις – ειδικά στην Ευρώπη αλλά και αλλού – αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με στοιχεία της McKinsey ήδη 15 χώρες του ΝΑΤΟ και η Σουηδία – Φινλανδία δήλωσαν ότι θα δαπανήσουν περισσότερα για άμυνα, ενώ πέντε χώρες θα επιτύχουν για πρώτη φορά εφέτος τον στόχο του 2% του ΑΕΠ που αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στην Ουαλία το 2014.
Παράλληλα, πέρα από τις αμυντικές δαπάνες, ανακοινώνονται νέες επενδύσεις στην ενέργεια, στην υγειονομική περίθαλψη και στην επισιτιστική ασφάλεια, ενώ οι επικεφαλής μεγάλων εταιρειών επικεντρώνονται στην οικοδόμηση πιο ανθεκτικών και διαφοροποιημένων αλυσίδων εφοδιασμού μέσω και παραγωγικών επενδύσεων με γνώμονα τη γεωγραφική εγγύτητα, μια τάση που ήδη είχε ξεκινήσει ως απάντηση στις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ – Κίνας, αλλά αναμένεται να ενταθεί μετά την πανδημία και το νέο γεωπολιτικό τοπίο.
Οι πρόσθετες δαπάνες πάντως δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγικότητας σε σχέση με τη δεκαετία που προηγήθηκε της πανδημίας, ενώ και το νέο τοπίο στις αλυσίδες εφοδιασμού μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του προστατευτισμού με επιπτώσεις στη δυνητική ανάπτυξη. Στο νέο περιβάλλον ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι κίνδυνοι πιστωτικών γεγονότων στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθούν. Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους πιθανότατα θα είναι υψηλότερο και ο κίνδυνος ύφεσης πραγματικός. Ο αυξημένος πληθωρισμός υποδηλώνει ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμες ή λιγότερο ικανές να στηρίξουν τους οφειλέτες του ιδιωτικού τομέα.
Οι κυβερνήσεις μπορεί επίσης να είναι λιγότερο πρόθυμες να τους βοηθήσουν, λόγω της αύξησης του χρέους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και της ανάγκης χρηματοδότησης του αυξανόμενου κόστους συντάξεων και υγειονομικής περίθαλψης. Παράλληλα, αυξάνεται ο κίνδυνος και της χρηματοπιστωτικής αποπαγκοσμιοποίησης μέσω του κατακερματισμού των κεφαλαιαγορών ή ενός επερχόμενου «capital war», όπως ονομάστηκε από μερικούς επαγγελματίες των αγορών.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...