Η κυρίαρχη εικόνα των αστών βουλευτών με κοστούμια και γραβάτες φαίνεται ότι θα αργήσει να αλλάξει στη Γαλλία.

Παρόλα αυτά οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές σηματοδότησαν -πέρα από την απώλεια της προεδρικής πλειοψηφίας και την επαναβεβαίωση της τριχοτόμησης της γαλλικής πολιτικής σκηνής– μια σημαδιακή αλλαγή στον «χάρτη» της Βουλής.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Η πανδημική στροφή στα βιοτεχνικά επαγγέλματα

Όχι μόνο ως προς τις πολιτικές ισορροπίες μεταξύ κομμάτων και ιδεολογικών ρευμάτων, αλλά και από πλευράς επαγγελμάτων και κοινωνικής θέσης αυτών που κάθονται από αυτή την Τρίτη στα έδρανα του ημικυκλίου.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Οι επόμενες κινήσεις του Εμανουέλ Μακρόν μετά το αποτέλεσμα των εκλογών

Σε αυτά έχει πλέον βρει τη θέση της μια νέα «φουρνιά» βουλευτών με εντελώς διαφορετικά προφίλ από αυτά που χρόνια τώρα κυριαρχούν στη γαλλική εθνοσυνέλευση.

Πρόκειται για ανθρώπους του μεροκάματου ή της μικρομεσαίας τάξης, την οποία τώρα καλούνται να εκπροσωπήσουν με τη νέα ιδιότητά τους.

Προέρχονται πρωτίστως από τον συνασπισμό της ευρύτερης Αριστεράς NUPES, αλλά και από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, η οποία επιχείρησε επικοινωνικά μεν, μεθοδικά δε να κερδίσει σημαντικό κομμάτι της ψήφου της εργατικής τάξης.

Ακόμη και με τις νέες εισόδους πάντως οι εργάτες και οι υπάλληλοι εξακολουθούν να υποεκροσωπούνται στη γαλλική Βουλή. Σήμερα αποτελούν το 0,9% και το 4,5% αντίστοιχα, ενώ αποτελούν το 12,1% και το 16,1% του γαλλικού πληθυσμού.

Σε κάθε περίπτωση, η  αναλογία στις τάξεις του NUPES από τη μια, της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν από την άλλη είναι πιο κοντά στην γαλλική κοινωνική πραγματικότητα. Στο μεν πρώτο είναι 2 και 7%, στη δε δεύτερη 7 και 11%.

Ιδού μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις…

Ρασέλ Κεκέ, καμαριέρα

Εκλεγμένη υπό τη «σκέπη» του NUPES ως υποψήφια της Ανυπότακτης Γαλλίας της ριζοσπαστικής Aριστέρας του Ζαν-Λικ Μελανσόν, η 48χρονη Ρασέλ Κεκέ είναι η πρώτη καμαριέρα που εκλέγεται βουλευτής στη γαλλική εθνοσυνέλευση, διαψεύδοντας τις δυσοίωνες για την ίδια εκλογικές προβλέψεις.

Μετανάστρια από την Ακτή Ελεφαντοστού, πολιτογραφημένη Γαλλίδα από το 2015, πρωτοστάτησε προ τριετίας σε απεργία στο ξενοδοχείο στο βορειοανατολικό Παρίσι όπου δουλεύει, δίνοντας μια εξαντλητική αλλά τελικά επιτυχημένη μάχη 22 μηνών για καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας.

Τώρα ως βουλευτής υπόσχεται να γίνει «η φωνή όσων δεν ακούγεται η φωνή τους».

«Είμαι καμαριέρα, οικονόμος, φύλακας, βοηθός νοσηλευτή, βοηθός στο σπίτι», λέει χαρακτηριστικά: «εκπροσωπώ όλα αυτά τα αόρατα επαγγέλματα, που στη νέα εθνοσυνέλευση θα είναι ορατά».

Στη Βουλή έχουν επίσης εκλεγεί δύο πρώην καθαρίστριες, η 51χρονη Κατιανά Λεβαβασέρ και η 54χρονη Λιζέτ Πολέ. Αμφότερες είναι βουλευτίνες με το κόμμα της Λεπέν, υπέρ της οποίας η Κεκέ φέρεται να είχε κάνει αναδημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2017.

«Πριν από μερικά χρόνια, μοιράστηκα στο Facebook αναρτήσεις που ουδόλως αντικατοπτρίζουν το ποια είμαι και τι πρεσβεύω σήμερα στον πολιτικό αγώνα μου», διευκρίνισε η αριστερή νυν βουλευτίνα, που βρέθηκε από νωρίς στο στόχαστρο μιας εκστρατείας λάσπης.

Έκτοτε «έμαθα πολλά από τη συνδικαλιστική μάχη που έδωσα», τόνισε.  «Ως βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας και του NUPES συμμερίζομαι απόλυτα τους αγώνες και τις αξίες τους».

Αντί Κερμπράτ, υπάλληλος τηλεφωνικού κέντρου

Το βράδυ της 19ης Ιουνίου, ο 32χρονος Αντί απάντησε ένα προς ένα τα εκατοντάδες συγχαρητήρια μηνύματα που έλαβε για την εκλογή του ως βουλευτής με την Ανυπότακτη Γαλλία.

Το κάνει άλλωστε καθημερινά στην επαγγελματική ζωή του, ως υπάλληλος τηλεφωνικού κέντρου σε πλατφόρμα οδικής βοήθειας.

Μέλος της LGBTQI+ κοινότητας, χαρακτηρίζει τον εαυτό του «ακτιβιστή της βάσης που τρέχει παντού, από πόρτα σε πόρτα». Κατά την προεκλογική εκστρατεία, υπήρξε πολλές φορές θύμα ομοφοβικού εκφοβισμού, απειλών και προσβολών.

«Κερμπράτ, ξέρουμε που μένεις» αναγραφόταν σε ένα από τα τουλάχιστον οκτώ ανάλογου ύψους σημειώματα που ο Αντί βρήκε τον τελευταίο καιρό έξω από το σπίτι του στη Νάντη, όπου είναι και η εκλογική περιφέρειά του.

Έλαβε αμέσως τη στήριξη της σοσιαλίστριας δημάρχου της πόλης του, καθώς και του κόμματός του. Ο ίδιος κατήγγειλε τα περιστατικά στην αστυνομία και δημόσια την κουλτούρα βίας και μισαλλοδοξίας στην περιοχή του.

Τώρα ετοιμάζεται να δώσει τον αγώνα του από τα βουλευτικά έδρανα. Εξέλιξη, που ούτε ο ίδιος έδειχνε αρχικά να το πιστεύει.

Ήταν μόλις την επομένη του β’ γύρου των βουλευτικών εκλογών της προπερασμένης Κυριακής που αποφάσισε να κλείσει ένα εισιτήριο τρένου για το Παρίσι,, για την πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας νέας Βουλής. «Όλατα δρομολογία ήταν γεμάτα», διαπίστωσε. «Βρήκα μόνο ένα στις 5 το πρωί»…

Ντιντιέ Λεμέρ, πυροσβέστης

Το 2017 η περιφερειακή εφημερίδα στον τόπο του, στην Αλσατία, τον είχε αναδείξει ως «Αλσατό της εβδομάδας».

Η αφορμή ήταν ο ζήλος που είχε δείξει τότε ο Ντινιέ να σώσει ενός ποδοσφαιριστή που είχε πάθει καρδιακή προσβολή την ώρα ενός αγώνα. Χωρίς δεύτερη σκέψη πήδηξε από τις κερκίδες στον αγωνιστικό χώρο και του έκανε μαλάξεις επί ένα τέταρτο, κρατώντας τον στη ζωή.

Γενικά, λέει, έχει στόχο να προσφέρει όπως μπορεί στους άλλους. Πυροσβέστης στο επάγγελμα, παντρεμένος με νοσοκόμα και πατέρας δύο παιδιών, δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια πολιτικά σε τοπικό επίπεδο στην γενέτειρά του, στον νομό του Άνω Ρήνου.

Ανήκε μέχρι πρότινος στο μικρό κεντρώο κόμμα UDI. Πέρυσι ωστόσο εντάχθηκε στο νέο κεντροδεξιό κόμμα Ορίζοντες (Horizons) του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρντ Φιλίπ. Το κόμμα ουσιαστικά δημιουργήθηκε για να προσελκύσει ψηφορόρους της Δεξιάς στο πολιτικό «στρατόπεδο» του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ήταν λοιπόν υπό τον συνασπισμό Μαζί -μεταξύ του μακρονικού LREM, του κεντρώου MoDem και των Οριζόντων- που ο Λεμέρ εξελέγη στα 46 χρόνια του βουλευτής.

Προτεραιότητά του υπό την νέα του ιδιότητα, τονίζει, είναι τα ζητήματα υγείας, ασφάλειας, νεολαίας και εκπαίδευσης.

Ζορίς Μποβέ, ντελιβεράς

Η εκλογή του στις 19 του μήνα ήταν έκπληξη ακόμη και για τον ίδιο.

Υποψήφιος βουλευτής με την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν στο Αλιέ της κεντρικής Γαλλίας, ο Ζορίς Μποβέ -ένας 29χρονος διανομέας τροφίμων- κατάφερε να εκλεγεί εξασφαλίζοντας στον δεύτερο γύρο το 50,22% των ψήφων έναντι του αντιπάλου του από το NUPES.

Στη λεπενική ακροδεξιά εντάχθηκε πριν από δύο χρόνια χωρίς να έχει ξανασχοληθεί ενεργά με την πολιτική.

«Προέρχομαι από τον κόσμο της εργατιάς», είπε στην περιφερειακή εφημερίδα La Montagne.  «Δουλεύω από τα 16 μου. Γνωρίζω τη ζωή του απλού πολίτη».

Τώρα που έγινε βουλευτής θέλει, τονίζει, να παλέψει για την περιοχή του που βρίσκεται αντιμέτωπη με την αποβιομηχάνιση και ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό πολιτών που ζει μέσα στη φτώχεια.

Πιερίκ Μπερτελό, ναυτικός

Είναι 23 ετών, ναυτικός και ψαράς από τη Δουνκέρκη.

Αν και δισέγγονος Γάλλου αντιστασιακού που εκτελέστηκε από τους ναζί το 1944, αποφάσισε να μπει στην πολιτική το 2020 σε τοπικό επίπεδο με το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Διετέλεσε δημοτικός και περιφερειακός σύμβουλος, αρμόδιος μεταξύ άλλων «για την οργάνωση στρατιωτικών και πατριωτικών τελετών».

Την απόφασή του να ασχοληθεί με την πολιτική, λέει, διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό το μπούλινγκ που δέχτηκε ως «παχουλός και ομοφιλόφυλος» όταν σπούδαζε στη ναυτική ακαδημία στο Πα-ντε-Καλαί.

Δούλεψε για ένα διάστημα ως ναυτικός και εργάστηκε σε πολλές χώρες, μέχρι που έριξε «άγκυρα» στη Γαλλία, δουλεύοντας σε ακτοπλοϊκή εταιρεία που εκτελεί δρομολόγια στη Μάγχη.

Στο δεύτερο γύρο της 19ης Ιουνίου επικράτησε στην εκλογική περιφέρειά του έναντι της οικολόγου υποψήφιας με το NUPES.

Τώρα ως βουλευτής «θέλω να αποδείξω στους ανθρώπους ότι η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός», λέει, «και ότι η ωριμότητα είναι επιλογή».

Ζοζέ Μπορέν & Σεμπαστιάν Πεταβί

Εκλέχθηκαν βουλευτές με διαμετρικά αντίθετα κόμματα: ο μεν 50χρονος Ζοζέ με την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση, ο δε 4χρονος Σεμπαστιάν με τους οικολόγους υπό τον αριστερό συνασπισμό του NUPES.

Αυτό όμως που τους ενώνει είναι ότι αμφότεροι εκπροσωπούν, μεταξύ άλλων, την κοινότητα των ΑμεΑ.

Με διακρίσεις στο bodybuilding και χορδιστής πιάνων στο επάγγελμα, ο Ζοζέ Μπορέν είναι ο πρώτος τυφλός βουλευτής της Γαλλίας. Γεννήθηκε με συγγενές γλαύκωμα και έχασε εντελώς την όρασή του το 2008.

Ως βουλευτής έχει στόχο του, τονίζει, «να ανοίξει τα μάτια των ανθρώπων για τις αναπηρίες».

Το ίδιος θα επιδιώξει και ο Σεμπαστιάν Πεταβί, ο οποίος έμεινε παραπληγικός από παιδί λόγο επιπλοκών έπειτα από μια εγχείρηση καρδιάς. Τώρα είναι ο πρώτος Γάλλος βουλευτής σε αναπηρικό καροτσάκι.

Το πόσο σημαδιακή θα είναι η θητεία του καταδεικνύει από μόνο του το γεγονός ότι θα ασκεί τα νέα του καθήκοντα -στην παρούσα φάση τουλάχιστον- καθήμενος αναγκαστικά δίπλα στους υπουργούς της κυβέρνησης Μακρόν.

Στο χαμηλότερο δηλαδή επίπεδο της αίθουσας της γαλλικής εθνοσυνέλευσης, η οποία δεν έχει μέχρι και σήμερα την κατάλληλη υποδομή για ΑμεΑ.

Μέχρι να λυθούν τα ζητήματα προσβασιμότητας, διαμορφώθηκε ειδικά γι’ αυτόν μια θέση με σύστημα για τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, ένα τάμπλετ και μικρόφωνο.

Η «χαρτογράφηση» της νέας Βουλής

Από τους συνολικά 577 βουλευτές, οι 302 είναι νέοι. Η ανανέωση ωστόσο είναι επί της ουσίας μόνο εν μέρει.

Πάνω από το 50% των μελών της νέας γαλλικής Βουλής -για την ακρίβεια οι 316- είναι ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων ή δημοσίων υπηρεσιών, επαγγελματίες του πνευματικού και καλλιτεχνικού χώρου, επικεφαλής  εταιρειών με δέκα ή περισσότερους υπαλλήλους.

Ηλικιακά εν τω μεταξύ, υπό τη νέα σύνθεσή του, το νομοθετικό σώμα είναι ελάχιστα πιο… νεανικό από το προηγούμενο. Έχει μέσο όρο τα 48,5 έτη έναντι 48,8 έτη που ήταν το 2017. Είναι πάντως σαφώς χαμηλότερος από τα 54,6 έτη του 2012.

Τον τίτλο του μεγαλύτερου βουλευτή έχει σήμερα ένας 79χρονος, ενώ αυτόν του νεότερου κατέχουν δύο 21χρονοι, αμφότεροι του NUPES. Μάλιστα σπάνε το ρεκόρ της ακροδεξιάς γόνου και ανηψιάς της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν Μερεσάλ, η οποία είχε εκλεγεί το 2012 βουλευτής στα 22 της χρόνια.

Όσο για τις γυναίκες της σημερινής Βουλής;

Αναδεικνύονται μεν σε ανώτατα αξιώματα της Γαλλικής Δημοκρατίας: η Ελιζαμπέτ Μπορν παραμένει πρωθυπουργός, τουλάχιστον προσώρας, η μακρονική Γιαέλ Μπρον-Πιβέ έγινε την Τρίτη η πρώτη θηλυκού γένος πρόεδρος της Βουλής, ενώ τέσσερις βουλευτίνες ορίστηκαν επικεφαλής Κοινοβουλευτικών Ομάδων, με την 35χρονη Ορόρ Μπερζέ να γίνεται η πρώτη στα χρονικά πρόεδρος κυβερνητικής παράταξης.

Ωστόσο η συνολική εικόνα που παρουσιάζει η νέα εθνοσυνέλευση είναι εντελώς διαφορετική και απέχει πολύ από τον νομικά κατοχυρωμένο στόχο για ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων.

Από 224 που ήταν το 2017, οι βουλευτίνες φέτος μειώθηκαν σε 215, φέρνοντας τη Γαλλία στην έβδομη θέση της σχετικής κατάταξης στις τάξεις των «27».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραμπ για Αντετοκούνμπο: «Ποιος είναι πιο Έλληνας, εγώ ή αυτός» είπε σε προεκλογική συγκέντρωση
Επικαιρότητα |

«Ποιος είναι πιο Έλληνας, εγώ ή αυτός;» - Ρατσιστικό σχόλιο Τραμπ για τον Αντετοκούνμπο

Ο Τραμπ μιλώντας στο Μιλγουόκι δεν μπορούσε να μην κάνει αναφορά στον star του ΝΒΑ, αλλά όπως πολλοί εγχώριοι ακροδεξιοί αμφισβήτησε την ελληνική ταυτότητα του Γιάννη Αντετοκούνμπο