Θα ξεκινήσουμε με ένα παράδοξο σήμερα. Και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί των πρώτων κομμάτων, δηλαδή Μητσοτάκης, Τσίπρας και Ανδρουλάκης, δεν θέλουν εκλογές το φθινόπωρο. Όποιος λέει το αντίθετο είναι ψεύτης.
Ο Μητσοτάκης δεν θέλει γιατί τα μέτωπα είναι τόσα πολλά κι επικίνδυνα που δεν ξέρει αν μπορεί να τα ελέγξει όλα και να βγει νικητής στις εκλογές.
Θα ήθελε πολιτικό χρόνο για να δει τι θα γίνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ακρίβεια, να μοιραστούν και λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης και μετά να στήσει κάλπες.
Ο Τσίπρας θέλει κι αυτός πολιτικό χρόνο ώστε να πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να ξανακυβερνήσει κι ότι τώρα θα… είναι αλλιώς. Εκτιμά δε πως όσο περισσότερο χρόνο κυβερνά η ΝΔ τόσο περισσότερο φθείρεται.
Ο δε Ανδρουλάκης θέλει χρόνο για να οργανώσει καλύτερα το κόμμα του, να απλώσει το σχέδιό του σε όλη την Ελλάδα και να πείσει ότι έχει μια νέα πολιτική πρόταση που καμιά σχέση δεν έχει με το παλιό ΠΑΣΟΚ.
Αυτό το παράδοξο ουσιαστικά θα σπάσει επειδή τα… γεγονότα είναι ξεροκέφαλα και δεν ρωτάνε τους αρχηγούς. Οπερ σημαίνει ότι είναι τέτοια η καύσιμη ύλη που θα εί αι δύσκολο να μην πάρουν φωτιά οι κάλπες, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο.
Ο συναγερμός
Και μιας και μιλάμε για πυρκαγιές, σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα για τη χώρα καθώς ένα μεγάλο μέρος της βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό λόγω των ανέμων.
Σε συναγερμό βρίσκεται και η κυβέρνηση, βεβαίως, διότι τραγικά γεγονότα όπως στο Μάτι ή όπως πέρυσι στην Εύβοια και την Βαρυμπόμπη, μπορεί να ανατρέψουν τους πολιτικούς σχεδιασμούς που κάνουν στο Μαξίμου.
Τι θα κρίνει τις κάλπες
«Η τσέπη βγάζει κυβέρνηση. Ούτε η Novartis, ούτε ο Παπαγγελόπουλος και ο Παππάς στο Ειδικό Δικαστήριο».
Αυτό έλεγε πρόσφατα κυβερνητικός βουλευτής ο οποίος καταλαβαίνει ότι όλα τα θέματα είναι επουσιώδη μπροστά στην ακρίβεια, το εισόδημα που μπαίνει κάθε μέρα σε κάθε ελληνικό σπίτι και βεβαίως την προοπτική για το μέλλον.
Και αυτό το στοιχείο είναι το καλό και το κακό για την κυβέρνηση.
Το καλό είναι πως στις κρυφές μετρήσεις η ΝΔ τσιμπάει προς τα πάνω κάθε φορά που μοιράζονται επιδόματα ή που γίνεται κάτι για να ξεφουσκώσουν τα τιμολόγια του ρεύματος.
Το κακό σενάριο είναι ότι δεν έχει τέλος η αιμορραγία των ελληνικών νοικοκυριών. Μία το ρεύμα, μία η πανάκριβη βενζίνη, μία το σούπερ μάρκετ που είναι απλησίαστο, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που “σκάει” στην αυλή του Μαξίμου.
Όπερ σημαίνει πως αν στηθούν κάλπες έξω από τα σούπερ μάρκετ, μάλλον θα είναι δύσκολη η κατάσταση για πολλούς. Κι όχι μόνο κυβερνητικός, μιας και ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι μπορεί να λύσει προβλήματα.
Αλλωστε, πώς έχασε τις εκλογές ο Τσίπρας το 2019; Απλά γιατί τσάκισε τη μεσαία τάξη και τώρα ζητά συγγνώμη…
Οι τρεις φόβοι
Και μιας και μιλάμε για εκλογικά θα σας πω τι μου έλεγε χθες υπουργός της κυβέρνησης όταν τον ρώτησα αν θα πάμε σε κάλπες τον Σεπτέμβριο.
Όπως μου εξομολογήθηκε, λοιπόν, όσο κι αν δεν το θέλει ο Μητσοτάκης πλέον μοιάζει με αυτοεκπληρούμενη προφητεία. ” Όμως πρέπει να σου πω και κάτι που με βάζει σε σκέψεις. Τι θα συμβεί αν έχουμε μεγάλες πυρκαγιές; Τι θα συμβεί αν έχουμε χαμό με τον κοροναϊό τον Σεπτέμβριο; Τι θα γίνει αν ο Ερντογάν, που είναι τελειωμένος κάνει κάποιο απονενοημένο διάβημα; Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε, γιατί μπορεί να μιλάμε όλοι για κάλπες αλλά τι θα κάνουμε αν συμβεί κάτι από τα τρία;”
Ή και τα τρία, λέω εγώ, και μακάρι να βγω ψεύτης…
Έχει… ψωμί η αγορά smartphones
Το 2020 στην Ελλάδα πουλήθηκαν περισσότερα από 1,8 εκατ. «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα. Αν μη τι άλλο οι Έλληνες είναι… λάτρεις της υψηλής τεχνολογίας και των «έξυπνων» συσκευών. Κάπως έτσι σκέφτηκαν οι ιθύνοντες της κινεζικής εταιρείας OPPO και μπαίνουν δυναμικά στην ελληνική αγορά. Ο νέος «παίκτης» στο χώρο αυτό είναι 2η μεγαλύτερη εταιρεία στην Κίνα και 4η παγκοσμίως.
Στις 4 Ιουλίου, η OPPO θα ξεκινήσει τη διάθεση των νέων smartphones από όλες τις μεγάλες αλυσίδες τεχνολογίας.
Κι αν κάποιοι δεν την γνωρίζετε σας δίνουμε το εξής εντυπωσιακό στοιχείο: Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, η OPPO είχε καταθέσει πάνω από 73.000 αιτήσεις για πατέντες και είχε στην κατοχή της περισσότερες από 33.000 πατέντες σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τον World Intellectual Property Organization (WIPO), η OPPO είναι μία από τις 6 κορυφαίες επιχειρήσεις παγκοσμίως, όσον αφορά στην κατάθεση αιτήσεων για πατέντες. Έχει παρουσία σε 50 χώρες και απασχολεί περισσότερους από 40.000 εργαζόμενους. Ο αριθμός των χρηστών των συσκευών της OPPO ξεπερνά τα 450 εκατ. ευρώ, ενώ τα προϊόντα της εταιρείας μπορεί να τα βρει σε περισσότερα από 280.000 σημεία λιανικής πώλησης σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ενας Ελληνας δικηγόρος στους κορυφαίους του κόσμου
Μια εξαιρετικά σημαντική διάκριση για Ελληνα δικηγόρο, είχαμε τις προηγούμενες ημέρες. Ο λόγος για τον Ορέστη Ομράν, ο οποίος ζει στις Βρυξέλλες αλλά έχει και σημαντική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Ο κ. Ομράν, ο οποίος πρόσφατα μίλησε στο 2ο OT Forum, είναι εταίρος της δικηγορικής εταιρείας DLA Piper και επικεφαλής του ελληνικού τμήματος. Αυτός, λοιπόν, ο συμπατριώτης μας μπήκε στη λίστα των κορυφαίων δικηγόρων σε όλο τον κόσμο, ηλικίας κάτω των 40 ετών. Στα ετήσια βραβεία του αμερικανικού οργανισμού Law 360, ο Ορέστης Ομράν, τιμήθηκε και σίγουρα είναι μεγάλη τιμή και για την Ελλάδα. Ο κ. Ομράν ασχολείται με θέματα τραπεζών και NPL’s, ενέργεια και κατασκευές.
Παίζονται ζωές, δεν είναι όλα επικοινωνία
Διαβάζουμε ότι η αύξηση των εισαγωγών σε απλές κλίνες ήταν της τάξης του 262%. Δηλαδή καθημερινά οι άνθρωποι που χρήζουν νοσηλείας σε κάποιο νοσοκομείο, όχι για κοροναϊό, αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.
Διαβάζουμε επίσης, ότι ένας συνάνθρωπός μας στη Θεσσαλονίκη έχασε τη μεταμόσχευση νεφρού που περίμενε για να αλλάξει η ζωή του, επειδή δεν δούλευαν οι αναισθησιολόγοι κι επειδή προφανώς δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για να εξυπηρετήσει τους πολίτες.
Με απλά λόγια, χειρουργεία και άλλα περιστατικά (καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, άλλες ασθένειες) που αναβάλλονταν όλο αυτό τον καιρό λόγω covid, πηγαίνουν στα νοσοκομεία. Για να γιατρευτούν, όχι γιατί δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν. Και φυσικά δε θα μάθουμε ποτέ πόσοι πέθαναν ή επιδεινώθηκε η υγεία τους περιμένοντας στο σπίτι, όταν τα νοσοκομεία ήταν γεμάτα με κρούσματα κοροναϊού.
Μέχρι χθες, 1η Ιουλίου, τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα ήταν 132.395, ενώ την 1η Ιουνίου τα ενεργά κρούσματα ήταν λιγότερα κατά περίπου 100.000 και συγκεκριμένα μόλις 36.077.
To σύνολο των ανθρώπων που μολύνθηκαν μέσα στον Μάιο ήταν 124.606, ενώ τον Ιούνιο νόσησαν συνολικά 219.246 άνθρωποι, δηλαδή σχεδόν διπλάσιοι.
O Ιούνιος, σε σύγκριση με τον Μάιο, καταγράφει σχεδόν τριπλάσιο αριθμό επαναλοιμώξεων.
Tον Μάιο εντοπίστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες 12.790 επαναλοιμώξεις, ενώ τον Ιούνιο στο κλείσιμο του μήνα, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 35.050 επαναλοιμώξεις ανθρώπων από τη νόσο Covid-19.
Όλα αυτά τα άσχημα συμβαίνουν…
Και το υπουργείο Υγείας και τον κύριο Ζαούτη του ΕΟΔΥ, τους ενδιαφέρει αν η συνέντευξη τύπου που θα δοθεί αύριο για την αύξηση των κρουσμάτων, θα πρέπει να ονομαστεί τακτική ή… έκτακτη.
Κάποιοι βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος. Αλλά στην Υγεία μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, δεν παίζουμε με αυτές. Αν θέλουν να κάνουν επικοινωνία ας βρουν αλλού δουλειά, όχι εκεί που παίζονται οι ζωές όλων μας.
Ο καλός χαμός στην Αθήνα
Παρασκευή βράδυ, κάνεις μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας. Από την Ερμού μέχρι την Πλάκα.
Και ξέρετε ποιο είναι το ενδιαφέρον; Ότι δεν ακούς ελληνική γλώσσα. Οι τουρίστες είναι τόσοι πολλοί που δεν ακούς τίποτε άλλο από ξένες γλώσσες. Χιλιάδες ξένοι κάνουν βόλτες, ψωνίζουν, κάθονται στα εστιατόρια και τα μπαρ της περιοχής. Αυτό είναι success story, που λέει και ο υπουργός Κικίλιας.
Η Αθήνα έχει γίνει ισχυρός πόλος τουρισμού και δεν είναι απλά ο σταθμός των επισκεπτών για ένα βράδυ, μέχρι να μεταβούν σε κάποιο ελληνικό νησί.
Η στήλη ρώτησε τουρίστες οι οποίοι λένε ότι μένουν και 3 και 4 και 6 ημέρες στην Αθήνα, επισκέπτονται την Ακρόπολη, κάνουν βόλτες στην Πλάκα, πηγαίνουν στα Εξάρχεια και στο Κολωνάκι, πηγαίνουν στην παραλιακή αλλά και στον Λυκαβηττό.
Αυτό είναι επιτυχία και θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν η πρωτεύουσα ήταν πιο ανθρώπινη, πιο προσβάσιμη σε ΑΜΕΑ και ηλικιωμένους τουρίστες, πιο… καθαρή εκεί που συνωστίζονται χιλιάδες πολίτες.
Αυτό είναι επιτυχία για την Dimand
Σε μια πρόσφατη συνάντηση του επικεφαλής της Dimand με τους δημοσιογράφους, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος ρωτήθηκε σε ποια τιμή βλέπει τη μετοχή της εταιρείας του, μετά τη Δημόσιο Προσφορά.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand απάντησε: «Θέλετε από εμένα να σας πω που θα φτάσει η τιμή; Υπάρχει και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που παρακολουθεί».
Ασφαλώς δεν μπορούσε να προβλέψει που θα κλείσει η μετοχή, όμως, το γεγονός ότι η τελική τιμή διάθεσης των κοινών μετοχών της εταιρείας έκλεισε στο ανώτατο επίπεδο, δηλαδή στα 15 ευρώ, είναι μεγάλη επιτυχία.
Και την καθιστά ακόμη μεγαλύτερη το επενδυτικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά, η παγκόσμια αστάθεια, το μίνι κραχ στα χρηματιστήρια ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεών της.
Παράλληλα, μια εταιρεία που ασχολείται με τον κατασκευαστικό κλάδο, είναι developer, δηλαδή κτίζει ακίνητα, με το κόστος των υλικών να έχει απογειωθεί, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι… επισφαλής.
Όταν έχει ένα μεγάλο ανεκτέλεστο και κανείς δε γνωρίζει με τι προϋπολογισμό θα το προχωρήσει, ασφαλώς, είναι ανασχετικός παράγοντας για τους επενδυτές στη Dimand.
Κι όμως, φαίνεται ότι επικρατούν άλλα κριτήρια. Κυρίως η ικανότητα της εταιρείας να βρίσκει έργα και να τα εκτελεί με άψογο τρόπο. Επίσης, η δίψα της αγοράς να επενδύσει σε μια εταιρεία του συγκεκριμένου κλάδου, αλλά και οι ισχυροί «παίκτες» – «κράχτες» (κι όχι μόνο) που μπήκαν στην αύξηση κεφαλαίου, με κυριότερη της οικογένεια της Μαριάννας Λάτση.
Η Dimand η οποία έχει εξασφαλίσει πολυετή συμμαχία με την EDRD κατά κύριο λόγο, θα διαπραγματεύεται από την επόμενη εβδομάδα στο Χρηματιστήριο και θα είναι από τις μετοχές με υψηλή τιμή. Αν θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα ή αν θα ανέβει περισσότερο, θα κριθεί από το έργο της. Αλλά σε κάθε περίπτωση, τα σχεδόν 130 εκατ. ευρώ που αντλήθηκαν έχουν πεδίο επενδυτικής δόξης λαμπρόν.
Για την ιστορία η ανακοίνωση αναφέρει: «Η «ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.» και η «ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK A.E.» ως Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι και Σύμβουλοι Έκδοσης για την εισαγωγή του συνόλου των κοινών μετοχών της εταιρείας «DIMAND» (εφεξής η «Εταιρεία») στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς την 01.07.2022 και την από 01.07.2022 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, ανακοινώνουν ότι διατέθηκαν συνολικά (α) 6.538.100 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Εταιρείας (συμπεριλαμβανομένων 38.183 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, οι οποίες διατέθηκαν µε παράλληλη διάθεση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 4/379/18.4.2006 απόφαση της ΕΚ) και (β) 931.800 υφιστάμενες κοινές ονομαστικές μετοχές (δυνάμει της ρήτρας επιπρόσθετης κατανομής – overallotment).
Η τελική τιμή διάθεσης των κοινών μετοχών της Εταιρείας ορίστηκε σε €15,00 ανά Μετοχή.
Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε 8.873.423 μετοχές, εκ των οποίων οι 8.693.165 μετοχές αφορούσαν σε ζήτηση στα €15,00 ανά μετοχή, ήτοι ποσό €130,4 εκατ.».
Latest News
Τα είδε… τα πήρε ο Τσάκωνας, με εντολή Μητσοτάκη, στον πάγο ο Βόλος, το στοπ της Sunlight, στήνει «νέα ΓΑΙΑ» ο Κεφαλογιάννης, το «λάδι» της μαύρης αγοράς
Λεφτά υπάρχουν...
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς