«Οι αντίθετοι άνεμοι από το υψηλό ενεργειακό κόστος, η επιδείνωση των όρων εμπορίου και η αρνητική επίπτωση του υψηλού πληθωρισμού στο διαθέσιμο εισόδημα θέτουν αυξημένους κινδύνους για τις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές μας», είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, σε ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του Euro Finance της Φρανκφούρτης.
Και πρόσθεσε ότι «για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2%, συνεχίζουμε να κινούμαστε στην πορεία εξομάλυνσης της νομισματικής μας πολιτικής».
Επίσης απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στους επικριτές της ΕΕ, αναφορικά με τα προγράμματα στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών, ο ντε Γκίντος είπε ότι «η δέσμευσή μας για την καταπολέμηση του κατακερματισμού δεν θα πρέπει επομένως να παρεμβαίνει, αλλά μάλλον να επιτρέπει, μεγαλύτερη εστίαση στη θέση της νομισματικής πολιτικής».
Διαβάστε περισσότερα – Ο Νάγκελ «κουνά το δάχτυλο» στη Λαγκάρντ για τις χώρες του Νότου
Οι οικονομικές προοπτικές της ζώνης του ευρώ
Ο ευρωπαίος τραπεζίτης υπογράμμισε ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ συνέχισε να αυξάνεται και έφτασε σε ανεπιθύμητα υψηλά επίπεδα.
Τον Ιούνιο ο συνολικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 8,6%, άλλο ένα υψηλό ρεκόρ, συνεχίζοντας να αντανακλά την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, εν μέρει λόγω της αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Όμως οι αυξήσεις των τιμών δεν περιορίστηκαν στην ενέργεια και τα τρόφιμα. Τους τελευταίους μήνες είδαμε τις πληθωριστικές πιέσεις να διευρύνονται και να εντείνονται σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες» υπογράμμισε.
«Επίμονος» πληθωρισμός!
Εκτίμησε επίσης ότι ο υψηλός πληθωρισμός «θα παραμείνει μαζί μας» για κάποιο χρονικό διάστημα, με πτώση ακριβώς πάνω από τον στόχο μόνο στο τέλος του ορίζοντα προβολής μας.
Προέβλεψε δε, ότι η συγκράτηση του ενεργειακού κόστους, η χαλάρωση των διαταραχών του εφοδιασμού που σχετίζονται με την πανδημία και η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής θα συμβάλουν στην επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Αλλά οι κίνδυνοι γύρω από τον πληθωρισμό είναι ανοδικοί.
Οικονομική δραστηριότητα
Σύμφωνα με τον ντε Γκίντος, η οικονομική δραστηριότητα επηρεάζεται από τον πόλεμο και τις συνέπειές του: οι αυξανόμενες τιμές μειώνουν τα διαθέσιμα εισοδήματα, ενώ οι εντεινόμενες διαταραχές της προσφοράς και η μεγαλύτερη αβεβαιότητα επηρεάζουν επίσης την ανάπτυξη, ιδίως στον μεταποιητικό τομέα.
Στήριγμα από τον τουρισμό
Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις στον τομέα των υπηρεσιών υποστηρίζουν την ανάπτυξη, με την άρση των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία και τα σημάδια μιας έντονης καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου που ενισχύει τη δραστηριότητα. Αυτές οι εξελίξεις ενισχύουν τα εισοδήματα και την κατανάλωση, βοηθώντας μια ήδη ισχυρή αγορά εργασίας να αντέξει τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου.
«Οι προβλέψεις μας προβλέπουν ανάπτυξη άνω του 2% σε όλο τον ορίζοντα προβολής. Ωστόσο, ο πόλεμος και ο κίνδυνος περαιτέρω διακοπής του ενεργειακού εφοδιασμού στη ζώνη του ευρώ εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό καθοδικό κίνδυνο για την ανάπτυξη» είπε και πρόσθεσε:
«Ενώ εξακολουθούμε να αναμένουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε όλο τον ορίζοντα προβολής μας, τους επόμενους μήνες θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον προκλητικό συνδυασμό κραδασμών που μειώνει την ανάπτυξη και ωθεί τον πληθωρισμό».
Οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ
Αναφερόμενος στη νομισματική πολιτική, υπενθύμισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο έχει σταθερή και ακλόνητη δέσμευση για τον μεσοπρόθεσμο στόχο του για πληθωρισμό 2%.
«Με βάση την επικαιροποιημένη αξιολόγησή μας, αποφασίσαμε στη συνεδρίασή μας στις 9 Ιουνίου να λάβουμε περαιτέρω βήματα προς την εξομάλυνση της νομισματικής μας πολιτικής» επανέλαβε και διευκρίνισε:
«Αρχικά, αποφασίσαμε να τερματίσουμε τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων από την περασμένη Παρασκευή, 1 Ιουλίου. Δεύτερον, ανακοινώσαμε την πρόθεσή μας να αυξήσουμε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου για τη νομισματική πολιτική και να τα αυξήσουμε ξανά τον Σεπτέμβριο».
Αυξήσεις επιτοκίων
Αναφερόμενος στο μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, υποστήριξε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις επικαιροποιημένες μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό – εάν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό επιμείνουν ή επιδεινωθούν, θα είναι κατάλληλη μια αύξηση άνω των 25 μονάδων βάσης.
Κίνδυνος κατακερματισμού
Ο Λουίς ντε Γκίντος επεσήμανε επίσης ότι από τότε που ξεκίνησε η σταδιακή διαδικασία εξομάλυνσης της πολιτικής τον Δεκέμβριο του 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να δράσει ενάντια στους πιθανούς κινδύνους κατακερματισμού.
Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 15 Ιουνίου ότι «θα εφαρμόσουμε ευελιξία στην επανεπένδυση των εξαγορών που λήγουν στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης αγοράς πανδημίας, με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, προϋπόθεση για να μπορέσει η ΕΚΤ να υλοποιήσει την εντολή σταθερότητας των τιμών».
«Επίσης, αναθέσαμε στις επιτροπές του Ευρωσυστήματος, μαζί με το προσωπικό της ΕΚΤ, να επιταχύνουν την ολοκλήρωση ενός νέου μέσου κατά του κατακερματισμού προς εξέταση από το Διοικητικό Συμβούλιο» τόνισε.
Οι αποδόσεις των ομολόγων
Μιλώντας για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είπε ότι, αποτελούν σημαντικό σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση της μετάδοσης της πολιτικής, επειδή λειτουργούν ως σημείο αναφοράς για τον καθορισμό των συνθηκών χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά:
«Είναι φυσικό οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να διαφέρουν κάπως μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ, λόγω ιδιοσυγκρασιακών παραγόντων, όπως οι λόγοι δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ, τα δημοσιονομικά ελλείμματα ή οι μακροπρόθεσμοι ρυθμοί ανάπτυξης. Ωστόσο, κατά καιρούς οι αποδόσεις μπορούν και αποκλίνουν γρήγορα από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη. Η υπερβολική απόκλιση καθιστά τους πιστωτικούς όρους ασυνεπείς με την ομοιόμορφη μετάδοση των παρορμήσεων της νομισματικής πολιτικής και θα μπορούσε να προκαλέσει χρηματοπιστωτική αστάθεια».
Και κατέστησε σαφές ότι η «πρόληψη του κατακερματισμού μας επιτρέπει να προσαρμόσουμε τη νομισματική μας πολιτική με τον κατάλληλο ρυθμό και να σταθεροποιήσουμε τον πληθωρισμό στον στόχο μας».
Latest News
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση
«Καμπάνα» 179 εκατ. στη Ryanair και σε άλλες 4 αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
H Ισπανία είχε ξεκινήσει έλεγχο πριν από περίπου ένα χρόνο απειλώντας τις εταιρείες με ισχυρές κυρώσεις
Υπαρξιακή απειλή για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα - Τι λένε αναλυτές
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ίσως ήδη πολύ αργά για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα
Ποιον ετοιμάζει ο Τραμπ για τη Fed μέσω.... υπουργείου Οικονομικών
Ο Τραμπ θεωρούσε τον Γουόρς υποψήφιο για επικεφαλής της Fed και στην πρώτη θητεία του
Πώς η Πορτογαλία επιδιώκει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
Σχέδιο να σταματήσει στην Πορτογαλία το brain drain, με φοροαπαλλαγές τα πρώτα 10 χρόνια της σταδιοδρομίας – Μηδέν φόρος για κάτω των 35 ετών το πρώτο έτος
Η Gen Z «ερωτεύτηκε» τη δουλειά στο Δημόσιο, αλλά... ο Μασκ καραδοκεί
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ που σχεδιάζει ο Μασκ μπορεί να δείξει την έξοδο από το Δημόσιο Τομέα
Ποιες πόλεις διεκδικούν τους πλούσιους μετανάστες του Λονδίνου
Οι πλούσιοι κάτοικοι του Λονδίνου φεύγουν για να αποφύγουν τη φορολόγηση - Η Κύπρος, μεταξύ των κρατών που τους διεκδικούν
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της
Η θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, λανσάρει πιστωτικές κάρτες στην Βρετανία
Η αποκλειστικά ψηφιακή θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, κάνει την πρώτη της κίνηση στις πιστώσεις, αφού συγκέντρωσε καταθέσεις άνω των 20 δισ. λιρών