Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να είναι προσεκτική σχετικά με την ανάπτυξη εργαλείων για τον περιορισμό του κόστους δανεισμού των πιο αδύναμων εθνών, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοαχίμ Νάγκελ, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες πληροφορίες ότι είχε ήδη διαφωνήσει στην έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Στην πρώτη του επίσημη αντίδραση σχετικά με το θέμα, ο Γερμανός Τραπεζίτης είπε ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να εφαρμόζουν τέτοια μέτρα μόνο σε «εξαιρετικές περιπτώσεις και υπό στενά καθορισμένες συνθήκες».

Παρατήρησε επίσης ότι είναι «πρακτικά αδύνατο» να διαπιστωθεί εάν δικαιολογείται ένα διευρυμένο spread μεταξύ των μελών της ευρωζώνης.

Διαβάστε επίσης: Η ΕΚΤ θα διοχετεύει μετρητά από βορρά προς νότο για τον περιορισμό των spread

Προειδοποιήσεις

«Επομένως, θα προειδοποιούσα για τη χρήση μέσων νομισματικής πολιτικής για τον περιορισμό των ασφαλίστρων κινδύνου», είπε σε εκδήλωση στη Φρανκφούρτη, προσθέτοντας ότι με τα μέτρα αυτά, «μπορεί κανείς εύκολα να βρεθεί σε δεινή θέση».

Καθώς πλησιάζει η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, οι επενδυτές αμφισβητούν εάν το αυξανόμενο κόστος δανεισμού θα μπορούσε να αναγκάσει τα ασθενέστερα έθνη σε μια επανάληψη της κρίσης δημόσιου χρέους στην Ευρώπη της περασμένης δεκαετίας. Αφού οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εκτινάχθηκαν σε υψηλό πολλών ετών τον Ιούνιο, οι αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν να αναπτύξουν ένα εργαλείο για να περιορίσουν τον κατακερματισμό.

Διαβάστε επίσης: Ευρωζώνη: Πώς η καταπολέμηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη νομισματική ένωση

Οι δηλώσεις του Νάγκελ είναι οι πιο επικριτικές μέχρι στιγμής από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Προειδοποίησε ότι οι κεντρικές τράπεζες «δεν πρέπει να οδηγούνται από τις συχνά πολύ βραχύβιες εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές» και ότι οποιοδήποτε μέσο θα πρέπει να «καθορίζεται με σαφήνεια».

Ο Νάγκελ επέμεινε επίσης ότι οποιαδήποτε ενεργοποίηση ενός εργαλείου θα πρέπει να είναι «αυστηρά προσωρινή».

Συστάσεις προς τις υπερχρεωμένες χώρες

Οι χώρες θα πρέπει να έχουν κίνητρα για να ασκούν δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές με βιώσιμο τρόπο. Οι αποτελεσματικές δημοσιονομικές προϋποθέσεις είναι «απαραίτητες», υπογράμμισε.

Ο Γερμανός τραπεζίτης προειδοποίησε επίσης ότι οι προοπτικές της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό θα πρέπει «ενδεχομένως» να αναθεωρηθούν ξανά στον επόμενο γύρο προβλέψεών της τον Σεπτέμβριο και ότι «μια πιο σημαντική αύξηση των επιτοκίων θα ήταν απολύτως κατάλληλη». Η «περιοριστική» πολιτική μπορεί τελικά να είναι απαραίτητη, πρόσθεσε.

«Είναι σημαντικό να επικεντρώσουμε όλες τις προσπάθειές μας στην καταπολέμηση αυτού του υψηλού επιπέδου πληθωρισμού», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή