
To υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών άγγιξε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι προγραμματισμένες απεργίες στη Νορβηγία αναμένεται να περιορίσουν περαιτέρω την αγορά που πλήττεται από τον περιορισμό των ρωσικών εξαγωγών. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τα οποία έχουν ήδη υπερδιπλασιαστεί φέτος, αυξήθηκαν έως και 9,8%.
Γεμίζει τις αποθήκες
Λόγω της ενεργειακής κρίσης που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρώπη, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου, συμφώνησε να διαφοροποιήσει τους πόρους της και να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου της πριν από τους χειμερινούς μήνες.
Διαβάστε επίσης – Ενεργειακή επάρκεια: Πώς θωρακίζεται ενεργειακά η Ελλάδα απέναντι στον Πούτιν
Σύμφωνα με το Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI+) της Gas Storage Europe, το ποσοστό πληρότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης έφτασε στο 60% στα τέλη Ιουνίου από 28% στο τέλος του χειμώνα.
Τα στοιχεία του AGSI+ δείχνουν ότι στο τέλος Φεβρουαρίου, το συνολικό ποσοστό πληρότητας των χώρων αποθήκευσης ήταν 28%, και μειώθηκε στο 26% στα τέλη Μαρτίου, πριν ανέλθει στο στο 33% στο τέλος Απριλίου, στο 47% στο τέλος Μαΐου και στο 60% στο τέλος Ιουνίου.
Η Πορτογαλία είναι η μόνη χώρα που έχει γεμίσει όλες τις δεξαμενές φυσικού αερίου της στο 97%. Ομοίως, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ποσοστό πληρότητας 94% αποθηκευτικού χώρου.
Ωστόσο, η Γερμανία, μια χώρα με υψηλή κατανάλωση φυσικού αερίου, έχει πληρότητα αποθήκευσης 62% στις αποθήκες της. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πληρότητα στη Ουκρανία, μόλις ξεπερνά του 20%.
Διαβάστε ακόμα: Ακρίβεια και ενεργειακό «γεμίζουν» με αβεβαιότητα τους πολίτες
Ο στόχος του 80%
Η Κομισιόν έχει καλέσει τους διαχειριστές των αποθηκών φυσικού αερίου να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις σε ποσοστό τουλάχιστον 80% έως την 1η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, αλλά ορισμένα κράτη – μέλη που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο, με τη Γερμανία και την Ιταλία να έχουν δώσει εντολή οι αποθήκες να είναι γεμάτες κατά 90% έως την 1η Νοεμβρίου.
Η επίτευξη αυτών των στόχων δεν θα είναι φθηνή, καθώς οι υψηλές τιμές σημαίνουν ότι η ποσότητα φυσικού αερίου που πρέπει να αγοραστεί θα κοστίσει περίπου 4 φορές περισσότερο από το ποσό που θα κόστιζε πέρυσι τέτοια εποχή.
Οι συστάσεις της ΙΕΑ
Το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου έως και 30% στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πλήρη διακοπή των ροών ρωσικού αερίου, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο Διεθνής Οργανισμό Ενέργειας (IEA).
Διαβάστε επίσης -Φυσικό αέριο: Εναλλακτικές διαδρομές για την τροφοδοσία της Ευρώπης
Ο διευθυντής του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε ότι «μια πλήρης διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τα επίπεδα πλήρωσης των αποθεμάτων να είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο πριν από το χειμώνα, αφήνοντας την ΕΕ σε πολύ ευάλωτη θέση».
Διαβάστε επίσης: Πόσο προετοιμασμένη είναι η Ευρώπη για πλήρη διακοπή του ρωσικού αερίου
«Στο τρέχον πλαίσιο, δεν θα απέκλεια την πλήρη διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία», δήλωσε.
Επικαλούμενη τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με τον αγωγό Nord Stream, η Ρωσία νωρίτερα τον Ιούνιο μείωσε τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία κατά 60%.
Μέχρι την 1η Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να έχει γεμίσει την αποθήκη αερίου της στο 90%. Ωστόσο, μια πλήρης ρωσική διακοπή θα το μείωνε σημαντικά, οδηγώντας σε άλλη μια αύξηση των τιμών του, οι οποίες έχουν ήδη τριπλασιαστεί, σύμφωνα με το Bloomberg , που επικαλείται στοιχεία από το ICE Endex.


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού