Δραματικά γεγονότα όπως η κατάρρευση του παγετώνα Marmolada στις Δολομιτικές ‘Αλπεις της περιφέρειας Τρεντίνο της Ιταλίας, που είχε ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής επτά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, εννέα να τραυματιστούν, και 14 να αγνοούνται, είναι πιθανό να γίνουν πιο συνηθισμένα καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται. Την ανησυχητική αυτή εκτίμηση κάνουν επιστήμονες που καταγράφουν που επί σειρά ετών μελετούν και καταγράφουν την κατάσταση που επικρατεί τους παγετώνες.
Όσον αφορά στον συγκεκριμένο παγετώνα, οι ειδικοί έχουν επισημάνει ως παράγοντα που επίδρασε καταλυτικά στην τραγική αυτή εξέλιξη, τον καύσωνα που πλήττει την Ιταλία, και ο οποίος είναι πιθανό να έχει οδηγήσει στην τήξη μεγάλων ποσοτήτων πάγου.
Ο Γουόλτερ Μίλαν, εκπρόσωπος του Εθνικού Σώματος Διάσωσης των Άλπεων και των Σπηλαίων, τόνισε πόση ζέστη επικρατούσε στην περιοχή. Σημείωσε ότι οι θερμοκρασίες τις τελευταίες ημέρες στην κορυφή του βουνού είχαν ξεπεράσει τους 10ο C. «Αυτή είναι υπερβολική ζέστη» για την κορυφή, είπε. «Σαφώς είναι κάτι μη φυσιολογικό».
Δεν θα υπάρχει ο παγετώνας σε 25-30 χρόνια
Οι ειδικοί στο εθνικό ερευνητικό συμβούλιο της Ιταλίας είπαν ότι ο παγετώνας δεν θα υπάρχει πια στα επόμενα 25-30 χρόνια και ότι μεγάλο μέρος του όγκου του έχει ήδη χαθεί.
Ο καθηγητής Τζόναθαν Μπάμπερ, διευθυντής του Κέντρου Παγετώνων του Μπρίστολ στο ομώνυμο Πανεπιστήμιο, δήλωσε σχετικά: «Οι Δολομιτικές Άλπεις στην Ιταλία, όπου συνέβη αυτό το τραγικό δυστύχημα, γνώρισαν ξηρασία καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα με πολύ λίγες χιονοπτώσεις. Σε συνδυασμό με τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την περιοχή το καλοκαίρι, οι παγετώνες λιώνουν γρήγορα. Το τμήμα που αποκόπηκε ήταν μέρος ενός παγετώνα που επικρέμονταν και ήταν ιδιαίτερα ασταθής σε ζεστές καιρικές συνθήκες όπως αυτές που επικρατούν στην περιοχή αυτή την περίοδο».
Πιο συχνά τέτοια φαινόμενα
Αυτή η ιστορία θα γίνει πιο οικεία τα επόμενα χρόνια, καθώς αυτές οι συνθήκες αντικατοπτρίζονται σε οροσειρές.
Ο καθηγητής Παγετώνων Πολ Κριστόφερσεν από το Πανεπιστήμιο του Cambridge δήλωσε: «Η κατάρρευση του παγετώνα Marmolada είναι μια φυσική καταστροφή που συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Οι παγετώνες υψηλού υψομέτρου όπως ο Marmolada είναι συχνά απότομοι και βασίζονται σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου για να κρατηθούν σταθεροί. Αλλά η κλιματική αλλαγή σημαίνει όλο και περισσότερο λιωμένο νερό, το οποίο απελευθερώνει θερμότητα που ζεσταίνει τον πάγο εάν το νερό παγώσει ξανά, ή ακόμα χειρότερα: ανυψώνει τον παγετώνα από το βράχο και προκαλεί μια ξαφνική ασταθή κατάρρευση. Καταστροφικές καταρρεύσεις παγετώνων όπως αυτή γίνονται όλο και πιο συχνές».
Γνωρίζουμε ότι ο πλανήτης μας θερμαίνεται και ότι οι πάγοι σε όλο τον κόσμο λιώνουν, αλλά ο τρόπος με τον οποίο οι υψηλότερες θερμοκρασίες επηρεάζουν τις δομές πάγου στα βουνά είναι περίπλοκος, με πολλούς παράγοντες να κάνουν τους παγετώνες πιο αδύναμους και πιο πιθανό να προκαλέσουν μια θανατηφόρα χιονοστιβάδα.
Αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής
Ο ερευνητής Jacques Mourey εργάζεται στο Université de Lausanne στην Ελβετία, όπου μελετά τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στον αθλητισμό και τον τουρισμό με βάση τη φύση στα βουνά.
Ο καύσωνας μπορεί να ήταν το έναυσμα για τη χιονοστιβάδα, αλλά ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής πιθανώς αποδυνάμωσε τον παγετώνα σε σημείο που οδήγησε στην κατάρρευσή του, εξήγησε.
«Όταν ο παγετώνας λιώνει, σημαίνει ότι υπάρχει νερό που λιώνει που πηγαίνει μέχρι τον πυθμένα του παγετώνα, όταν φτάνει στο κάτω μέρος του βράχου προκαλεί την ολίσθηση του πάγου και αυτό προκαλεί μια χιονοστιβάδα», εξήγησε.
Latest News
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα