Τον ανερχόμενο κλάδο «πράσινου υδρογόνου» της Ναμίμπια βάζει στο… μάτι η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζοντας σε μια συμφωνία με σημαντικές μελλοντικές δυνατότητες που θα συνεισφέρει στην προσπάθεια ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από την Ρωσία.
Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Εταιρικά ομόλογα μόνο από πράσινες επιχειρήσεις
Το υδρογόνο θεωρείται ως μια από τις λιγότερο ρυπογόνες λύσεις ανάμεσα στις εναλλακτικές επιλογές των ορυκτών καυσίμων, όμως πέρα από συγκεκριμένους κλάδους της βαριάς βιομηχανίας και των μεταφορών είχε περιορισμένη απήχηση μέχρι τώρα στην ευρωπαϊκή αγορά λόγω του υψηλού κόστους και της έλλειψης υποδομών. Σήμερα το υδρογόνο καλύπτει μόλις το 2% των ενεργειακών αναγκών της Ε.Ε. Και μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος αφορά το λεγόμενο «γκρίζο» ή «γαλάζιο» υδρογόνο που παράγεται με τη χρήση φυσικού αερίου, που κρατά ψηλά το κόστος και τις εκπομπές ρύπων.
Διαβάστε επίσης: Στρατηγική υδρογόνου: Εγχώρια παραγωγή 3.500 GWh το 2030
Πλέον υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον ειδικά για το πράσινο υδρογόνο, που παράγεται με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Ε.Ε., στο πλαίσιο της νέας ενεργειακής πολιτικής που ανακοίνωσε το Μάιο, έθεσε σαν στόχο να αυξήσει τις εισαγωγές πράσινου υδρογόνου τουλάχιστον στους 10 τόνους μέχρι το 2030, πέραν της αύξησης της εγχώριας παραγωγής στο μπλοκ τουλάχιστον στους 10 τόνους.
Νέα συμφωνία
Για την επίτευξη του στόχου στο μέτωπο των εισαγωγών, η Ε.Ε. προσβλέπει σε μια συμφωνία με την Ναμίμπια. Μάλιστα δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters υποστηρίζει πως πιθανότατα ένα μνημόνιο συνεργασίας θα υπογραφεί με την αφρικανική χώρα στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, τον ερχόμενο Νοέμβριο, στην Αίγυπτο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της έχει περιοριστεί για την ώρα να επιβεβαιώσει μόνο πως υπάρχουν υπό συζήτηση project στον κλάδο του πράσινου υδρογόνου με την Ναμίμπια.
Η χώρα της νοτιοδυτικής Αφρικής, που είναι από τις πιο ξηρές και αραιοκατοικημένες χώρες του κόσμου, ποντάρει στην ανάπτυξη της ηλιακής και αιολικής ενέργειας για να αυξήσει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις και ξένους αγοραστές που τονώσουν την οικονομία της.
Πραγματικά η Γερμανία έχει ήδη συμφωνήσει να επενδύσει 40 εκατ. ευρώ στον κλάδο πράσινου υδρογόνου της Ναμίμπια. Επενδύσεις στην χώρα, στον κλάδο του πράσινου υδρογόνου, δρομολογούν επίσης εταιρείες από την Ολλανδία και το Βέλγιο.
Η Ε.Ε. σε συλλογικό επίπεδο είχε περιορισμένες επενδύσεις στη χώρα, κάτι που ωστόσο θα αλλάξει με την νέα συμφωνία, καθώς θα φέρει νέους επενδυτές και χρηματοδότηση μέσω πράσινων ομολόγων.
Ενδιαφέρον και για τα ορυκτά
Παράλληλα, στο στόχαστρο της Ε.Ε. μπαίνει και ο κλάδος των ορυκτών της χώρας με σχέδια για νέα projects που θα διερευνήσουν την περαιτέρω εκμετάλλευση τους, μέσα από κοινοτικές επενδύσεις. Δεν είναι τυχαίο πως η χώρα είναι στη λίστα των κρατών που κατονομάζει η έκθεση «Global Gateway Strategy» των Βρυξελλών, η οποία επικεντρώνεται στην ενίσχυση των ξένων επενδύσεων της Ε.Ε., συνάμα με τις διπλωματικές σχέσεις, που έχει ουσιαστικά σαν πρότυπο την κινεζική στρατηγική της πρωτοβουλίας του Belt and Road Initiative.
Η Ναμίμπια διαθέτει έναν σημαντικό κλάδο ορυκτών παράγοντας διαμάντια, ουράνιο, χαλκό, χρυσό, ασήμι, μόλυβδο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, καθώς και βιομηχανικά ορυκτά και ημιπολύτιμες πέτρες.
Latest News
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα